Κυριακή 23  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Στο έλεος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι νεφροπαθείς – Το ΥπΟικ «μπλοκάρει» την αύξηση των οδοιπορικών τους

Στο έλεος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι νεφροπαθείς – Το ΥπΟικ «μπλοκάρει» την αύξηση των οδοιπορικών τους

Μια οδύσσεια 2 ετών για τα οδοιπορικά τους ζουν οι 11.855 νεφροπαθείς της χώρας. Παρά την έγκριση από 3 διαφορετικούς Υπουργούς Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχωράει στην αύξηση των χρημάτων για να πάνε να κάνουν αιμοκάθαρση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.) βροντοφωνάζει για την αύξηση των οδοιπορικών τους, δηλαδή των χρημάτων που λαμβάνει ένας νεφροπαθής για να μεταφερθεί σε ένα νοσοκομείο ή κλινική για να κάνει αιμοκάθαρση. Αξίζει να επισημάνουμε πως επρόκειτο για μια άμεση ανάγκη των νεφροπαθών αφού ο καθένας πραγματοποιεί 3 αιμοκαθάρσεις την εβδομάδα, άρα συνολικά 12-13 αιμοκαθάρσεις τον μήνα.


Ο πληθωρισμός της αισχροκέρδειας, που πλήττει συνολικά την κοινωνία, χτυπά ανελέητα και τους νεφροπαθείς των οποίων τα οδοιπορικά δεν επαρκούν και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να μεταφερθούν. Εκατομμύρια ευρώ σε πάσης φύσεως «Λίστες Πέτσα» και μισθούς ημέτερων golden boys έχει να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη… με τις ανάγκες της κοινωνίας όμως κάπου το χάνει. Οι δε αυξήσεις που ζητούν οι νεφροπαθείς ανέρχονται σε 13.000.000 ευρώ ετησίως με τους ίδιους πλέον να θέτουν «ζήτημα επιβίωσης».

Την αύξηση που περιμένουν από το 2022 έταζαν προεκλογικά
Τον Ιούνιο του 2022 τα κόμιστρα των ταξί, του βασικού μέσου μεταφοράς ενός νεφροπαθή για να κάνει αιμοκάθαρση, αυξήθηκαν κατά 30%. Τα οδοιπορικά των νεφροπαθών, που είναι ανάλογα των κομίστρων δεν αυξήθηκαν ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότεροι νεφροπαθείς βρίσκονται στην επαρχία (5.942 άτομα), όπου τα ταξί είναι ακόμα πιο ακριβά και δυσεύρετα. Πριν τις διπλές εκλογές η ΝΔ έταζε τις αυξήσεις στους νεφροπαθείς για μια ακόμη φορά.

Όπως εξηγεί στο documentonews.gr ο Χρήστος Σβάρνας, Γ.Γ. της Π.Ο.Ν.: «Οι νεφροπαθείς αποφεύγουν τα ΜΜΜ για λόγους νοσηρότητας. Κάποιος που κάνει αιμοκάθαρση δεν μπορεί να μπαίνει στο τρένο ή στο λεωφορείο. Τα οδοιπορικά συνδέονται με τα κόμιστρα των ταξί, τα οποία έχουν αυξηθεί από τον Ιούνιο του 2022. Ως Ομοσπονδία ζητήσαμε την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών μας στο επίπεδο των αυξήσεων. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως ανταπόκριση. Υποσχέσεις επί υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Συνολικά τέσσερις υπουργοί μας έχουν χορτάσει στην υπόσχεση. Ακούμε ότι έχουμε δίκιο συνεχώς, αλλά καμία άκρη δεν βγάζουμε. Ο κ. Πλεύρης συμφώνησε, μαζί με τον ΕΟΠΠΥ (ο οποίος αποζημιώνει), όμως για να γίνει πράξη η αύξηση πρέπει να εκδοθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την υπογραφή των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και των αρμόδιων υφυπουργών. Εκεί έχουμε κολλήσει».

Μάλιστα σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε στις 15/5/2023 και φέρει την υπογραφή του Θ. Πλεύρη ορίζει συγκεκριμένα τις αυξήσεις των εξόδων:

· Σε Αθήνα, Πειραιά: 285 ευρώ/μήνα.

· Στην Θεσσαλονίκη: 275 ευρώ/μήνα.

· Σε Ηράκλειο, Πάτρα: 200 ευρώ/μήνα.

· Λοιπά αστικά κέντρα: 200 ευρώ/μήνα.

 

Εκτός Αστικών Κέντρων:

· Για απόσταση ως 50 χλμ από τον τόπο κατοικίας του νεφροπαθούς, προς το πλησιέστερο κέντρο αιμοκάθαρσης: 500 ευρώ/μήνα.

· Για απόσταση 50-80 χλμ: 700 ευρώ/μήνα.

· Για απόσταση πάνω από 80 χλμ: 1000 ευρώ/μήνα.

Μας παραπέμπουν ο ένας στον άλλο
Η Π.Ο.Ν. σε επιστολή της προς τον Κ. Χατζηδάκη στις 16 Μαΐου ζήτησε άμεσα συνάντηση: «την Παρασκευή 24/05/2024 με εναλλακτική την Δευτέρα 27/05/2024 και ώρα 11:00 π.μ. Παρακαλούμε να μας δεχθείτε για να συζητήσουμε διεξοδικά την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ασθενών υπογράφοντας την σχετική ΚΥΑ». Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ως «αναρμόδιος» της υπόθεσης ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στον Θ. Πετραλιά, Υφυπουργό Οικονομικών. Η επίσημη απάντηση από το γραφείο του κ. Πετραλιά είναι «θα σας ειδοποιήσουμε» για να συναντηθεί με την Π.Ο.Ν. Μάλιστα, μετά τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2023, ο Υφυπουργός πρόσφατα επικαλέστηκε πως «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις αυξήσεις».

Οι νεφροπαθείς μιλώντας στο documentonews.gr εξηγούν γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα επιβίωσης. Ο Βασίλης Γιαννάκος, Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ν. επισημαίνει: «Κάποιοι μαζί με το επίδομα μπορεί να φτάνουν τα έσοδά τους τετραψήφιο αριθμό, όμως στις 18 του μήνα καταλήγουν με 50 ευρώ! Κάποιος που παίρνει μόνο το διατροφικό επίδομα ή και της απορίας, φτάνει τα 800 ευρώ. Αν έχει ενοίκιο, αν ψωνίζει, αν, αν, αν… αντιλαμβάνεστε τι γίνεται. Υπάρχει το ρεύμα που μας έχει γονατίσει, πώς να μείνουν λεφτά όταν ένας νεφροπαθής πρέπει να πάει 12 ή 13 φορές τον μήνα για αιμοκάθαρση. Η αύξηση των οδοιπορικών μας ψηφίστηκε στη Βουλή 15-20 μέρες πριν τις εκλογές και έχει κολλήσει στο γραφείο του κ. Πετραλιά. Οι γραμματείς και οι φαρισαίοι μας παραπέμπουν ο ένας στον άλλο».

Ο Βαγγέλης Βλάχος, νεφροπαθής και κάτοικος Βόλου χρειάζεται να διανύει 56 χιλιόμετρα για να πάει και να γυρίσει από την αιμοκάθαρσή του, όπως εξομολογείται στο documentonews.gr : «Τα μεταφορικά μας έχουν τσακίσει. Είτε με το ταξί, είτε με την βενζίνη που έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, το σκέφτομαι οριακά να κατέβω για την αιμοκάθαρση όταν πρέπει να βάζω από την τσέπη μου! Έχω 3 παιδιά και από αυτά τα λίγα που έχω τα βοηθάω. Γύρω στα 28 χλμ απέχει το σπίτι μου από το νοσοκομείο. Τα 400 ευρώ μεταφορικά που λαμβάνω δεν επαρκούν με το σούπερ μάρκετ να είναι ο εφιάλτης για την τσέπη μας. Δεν είναι Αθήνα εδώ, ούτε σε τιμές, ούτε σε έξοδα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας, μετά από τόσους μήνες και «κυνήγι» που δέχεται από τους νεφροπαθείς η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την προσεχή Τετάρτη στη 13:00, οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ν. θα συναντηθούν όχι με τον Υφυπουργό Θ.Πετραλιά, αλλά με την Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Βέβαια η καθημερινή αγωνία για επιβίωση των νεφροπαθών παραμένει μέχρι το συγκεκριμένο ραντεβού και το τι «θα» γίνει μετά… για ένα πρόβλημα που έχει κλείνει δύο χρόνια πλέον.

 

https://www.documentonews.gr/article/sto-eleos-tis-kyvernisis-mitsotaki-kai-oi-nefropatheis-to-ypoik-mplokarei-tin-ayxisi-ton-odoiporikon-toys/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021