Τετάρτη 29  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

«Καλλιόπη Βέττα: Λεόντειος η σύμβαση για το διάδοχο σχήμα της τηλεθέρμανσης, χωρίς στήριξη οι Δήμοι για την κατασκευή, την βιωσιμότητα και το τελικό κόστος στους χρήστες – Συμμετοχή στην ενημερωτική συνάντηση στην Π.Ε.Δ.»

«Καλλιόπη Βέττα: Λεόντειος η σύμβαση για το διάδοχο σχήμα της τηλεθέρμανσης, χωρίς στήριξη οι Δήμοι για την κατασκευή, την βιωσιμότητα και το τελικό κόστος στους χρήστες – Συμμετοχή στην ενημερωτική συνάντηση στην Π.Ε.Δ.»

«Καλλιόπη Βέττα: Λεόντειος η σύμβαση για το διάδοχο σχήμα της τηλεθέρμανσης, χωρίς στήριξη οι Δήμοι για την κατασκευή, την βιωσιμότητα και το τελικό κόστος στους χρήστες – Συμμετοχή στην ενημερωτική συνάντηση στην Π.Ε.Δ.»

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας με επισπεύδοντες τους Δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου κκ. Κοκκαλιάρη, Πλακεντά και Λιάση, έτερους θεσμικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των δημοτικών επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα με την κατατεθειμένη σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας μεταξύ Δ.Ε.Η. και της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, για το διάδοχο σχήμα, μετά την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.

Στην σύμβαση υπάρχουν -όπως προέκυψε από την συζήτηση- πολλά ερωτηματικά, κενά, ασάφειες και μεταχρονολογημένες διατάξεις που δεν εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία και το προσιτό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Πτολεμαΐδα V, όταν στον σχεδιασμό ήταν η μονάδα βάσης που θα εξασφάλιζε ανταγωνιστική τιμή τηλεθέρμανσης. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία εγγύηση τιμής ή ρήτρα χαμηλότερου κόστους γεγονός που, αν διατηρηθεί, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε τεράστιες αυξήσεις στους χρήστες.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί η αδιαφορία της κυβέρνησης και της Δ.Ε.Η. για τα πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται ως ίδια συμμετοχή των Δήμων, την ώρα που για ποικίλους λόγους (κοινωνική μέριμνα με χαμηλά τιμολόγια, ρήτρα απολιγνιτοποίησης και CO2, χρήση θερμολέβητων κλπ.), οι οφειλές τους είναι δυσθεώρητες.

Τέλος, παράπλευρα ερωτήματα τίθενται για τις εξελίξεις έπειτα από το προγραμματισμένο κλείσιμο του Αγίου Δημητρίου στις 31.12.25, όπως επίσης για το ενδεχόμενο έγερσης αξιώσεων από την Ε.Ε. προς τους Δήμους για ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν υλοποιήσει, ενώ εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη απορία η άρνηση της κυβέρνησης και της Δ.Ε.Η να δώσει τις ίδιες τιμές που παρέχει στους βιομηχανικούς χρήστες και για τις τρεις τηλεθερμάνσεις.

Η κ. Βέττα ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της τηλεθέρμανσης καθώς η σύμβαση συσκοτίζει και προβληματίζει, αντί να δίνει λύσεις και να προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών.

Η Δ.Ε.Η., όπως τόνισε, μαζί με την κυβέρνηση βλέπουν την τηλεθέρμανση ως μια αμιγώς εμπορική πρακτική με σκοπό το κέρδος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον κοινωνικό της χαρακτήρα και την ανταποδοτική της διάσταση, σε μια περιοχή με χαμηλότατες θερμοκρασίες που, επιπλέον, έχει προσφέρει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Όπως τόνισε, η λειτουργία, το κόστος και η χρηματοδότηση του διάδοχου σχήματος βρίσκεται στον αέρα, η τιμή της τηλεθέρμανσης - αν αφεθεί στις διακυμάνσεις της αγοράς- θα εκτοξευτεί, η Πτολεμαΐδα V είναι «αόρατη», ενώ ο Αγ. Δημήτριος έχει προγραμματιστεί να κλείσει απαρέγκλιτα το 2025, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός η πρόσφατη νομοθέτηση για την τηλεθέρμανση όπου δεν ενσωματώθηκαν τα εύλογα αιτήματα των Δήμων, η συνάντηση του Ιανουαρίου στο Υ.Π.ΕΝ. όπου αναφέρθηκε ότι η τηλεθέρμανση δεν είναι εξασφαλισμένο αγαθό, και η θέση της κυβέρνησης δια στόματος της αρμόδιας Υφυπουργού – σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης της κ. Βέττα για το θέμα- ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους συμπολίτες τους.

Οι πολίτες της περιοχής αξίζουν σαφείς δεσμεύσεις, οριστικά χρονοδιαγράμματα, παροχή υποδομών και δικτύων και, πάνω απ΄ όλα, εγγυήσεις ότι η τηλεθέρμανση, ένα ζωτικό αγαθό, θα είναι αδιάλειπτη και προσιτή για όλους.

Με εκτίμηση,
Γραφείο Βουλευτή

 

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης
Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας
Περιβάλλοντος της Βουλής



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021