Δευτέρα 29  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Στο τέλος του 2024 έτοιμος ο νέος αγωγός φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία

Στο τέλος του 2024 έτοιμος ο νέος αγωγός φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία

Περίπου επτά μήνες απομένουν για να πάρει σάρκα και οστά ο «Αγωγός Υψηλής Πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία», με το ΔΕΣΦΑ να προχωρά με πλήρεις ρυθμούς το έργο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές στο ypodomes.com, οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη καθώς σκοπός του Διαχειριστή είναι παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή έως τον Νοέμβριο.

Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Prometheus Gas S.A.-Damco Energy S.A., υπεργολάβος η Avax S.A., το Detailed Engineering έχει αναλάβει η C&M Engineering S.A., το Third Party Inspection η Moody Tottrup Hellas S.A., την εποπτεία η Asprofos S.A. και προμηθευτής σωλήνων είναι η εταιρεία Σωληνουργεία Α.Ε.

Παράλληλα, το έργο περιλαμβάνει επίσης τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς και βανοστάσια για την παροχή άλλης κατανάλωσης στην περιοχή. Το κόστος του θα ανέλθει στα 147 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότησή να είναι πλήρως διασφαλισμένη, από ίδια κεφάλαια του Διαχειριστή και το Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο, ύψους 505 εκατ. ευρώ, που έχει συναφθεί με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, για τη χρηματοδότηση του δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ 2021-2030.

Το έργο

Ο αγωγός κατασκευάζεται με προδιαγραφές ώστε να μπορεί να μεταφέρει έως και 100% υδρογόνο – πράγμα που σημαίνει πως θα είναι το πρώτο ανάλογο έργο που δρομολογήθηκε στη χώρα ώστε να είναι «Hydrogen Ready».

Ειδικότερα, το έργο έχει μήκος 157 χλμ και προϋπολογισμό 163 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη εποχή μετά το λιγνίτη, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών.

Αναλυτικότερα, αποτελείται από 157 χλμ αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τα οποία τα:

– 93,4 χλμ./αγωγό 30” ΥΠ ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου στα Τρίκαλα Ημαθίας και θα καταλήγει βόρεια της Πτολεμαΐδας (νέο βανοστάστιο Κομνηνά)

– 29,8 χλμ./ αγωγό 14” ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ Καρδιάς

– 3,4 χλμ./ αγωγό 10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Άσπρου Σκύδρας

– 9,1 χλμ./ αγωγό 10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Περδίκα Εορδέας

– 21,3 χλμ./ αγωγό 10” ΥΠ κλάδος για την τροφοδοσία των περιοχών Βέροια/Νάουσα συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτούμενων συνοδών εγκαταστάσεων και βανοστασίων για την ορθή λειτουργία του έργου, καθώς και προβλέψεις μελλοντικών επεκτάσεων.

Αναφορικά με τη διαδρομή, ο αγωγός και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (Π.Ε. Ηµαθίας, Πέλλας) και ∆υτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης, καθιστώντας εφικτή την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και διασφαλίζοντας την πιθανή πρόσβαση νέων χρηστών (βιοµηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών & οικιακών καταναλώσεων) στην ευρύτερη περιοχή.

https://ypodomes.com/fysiko-aerio-sta-teli-toy-2024-etoimos-o-agogos-dytikis-makedonias/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021