Παρασκευή 29  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πετάει αλλού τις ευθύνες η Κεραμέως - Την παραίτησή της ζητά η αντιπολίτευση

Πετάει αλλού τις ευθύνες η Κεραμέως - Την παραίτησή της ζητά η αντιπολίτευση

Προσπάθεια απεμπλοκής της υπουργού από το σκάνδαλο • Ποιος έδωσε την εντολή για την παράδοση προσωπικών δεδομένων; • Παραίτηση Κεραμέως ζητά η αντιπολίτευση.
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών και την αποστολή mails από το πολιτικό γραφείο της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο που τα προσωπικά δεδομένα ψηφοφόρων έφτασαν στα χέρια της ευρωβουλεύτριας, καταπατώντας τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κάνει damage control, περιορίζοντας τις ευθύνες στην ευρωβουλεύτρια που «αποσύρθηκε» από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και τον γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο, οι οποίοι οδηγήθηκαν χθες σε παραίτηση αναλαμβάνοντας «την πολιτική ευθύνη» της υπόθεσης. Γίνεται επικοινωνιακή προσπάθεια να μείνει «εκτός κάδρου» η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, αλλά και το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Φταίει η... υπηρεσιακή κυβέρνηση

Σήμερα το πρωί, η υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον ANT1 υποστήριξε πως η διαρροή των mails πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών. «Δεν ήμουν υπουργός» την περίοδο που τα mails έφτασαν στα χέρια της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, υποστήριξε η Νίκη Κεραμέως, αποδεχόμενη ωστόσο πως υπήρξε διαρροή από το υπουργείο Εσωτερικών -κάτι που δεν ομολογούσε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.

Τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο, η κυβέρνηση δεν θεωρούσε πως υπάρχουν νομικά ή πολιτικά ζητήματα επί του θέματος. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, αλλά και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που «κάλυπταν» πλήρως τόσο το Υπ.Εσ. όσο και τη «γαλάζια» ευρωβουλεύτρια. Διαπιστώνεται επομένως μία σαφής μετατόπιση στο αφήγημα του Μαξίμου.

«Αν έρθει το πόρισμα και μας υποδείξει ότι έχουμε τρόπους να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, εμείς εδώ είμαστε να βγούμε μπροστά και να το κάνουμε συνολικά για την καλύτερη προστασία προσωπικών δεδομένων», πρόσθεσε η Ν. Κεραμέως. Άρα το υπάρχον σύστημα του Υπ.Εσ. είναι διαβλητό και αμφισβητείται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων;

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ - Νέα Αριστερά
Η συνέντευξη της υπουργού Εσωτερικών προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαρροή των δεδομένων, αλλά και την προσπάθεια «συγκάλυψης» της υπόθεσης.

«Η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης, Νίκη Κεραμέως προσπάθησε σήμερα να μας πείσει πως η κυβέρνηση, το κόμμα της και η ίδια είναι άμοιροι ευθυνών για την διαρροή των emails των απόδημων στην κυρία Ασημακοπούλου. Απλώς... έτυχε προφανώς την ευθύνη για τη διαρροή να έχουν δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Θεοδωρόπουλος», τονίζει η Κουμουνδούρου.

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη η στάση της. Είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν. Δεν φταίει για τις παρακολουθήσεις, δεν φταίει για το έγκλημα στα Τέμπη, δεν φταίει για την ακρίβεια, δεν φταίει για την διάλυση της δημόσιας υγείας, δεν φταίει για τις παρακολουθήσεις [...] Το πρωταρχικό μας ερώτημα παραμένει: Ποιος έδωσε την εντολή για την παράδοση προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο στο κόμμα της ΝΔ;», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

«Πριν λίγες ημέρες η κα. Κεραμέως μας διαβεβαίωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ1 ότι τα στοιχεία δεν έχουν φύγει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Διέρρευσαν όπως αποδεικνύεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Υπουργοί όπως ο κ. Γεωργιάδης και άλλα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Γλαβίνας, σήμερα στον ANT1.

«Υπάρχει πολιτική ευθύνη και πρέπει να αναληφθεί. Δεν είναι μόνο οι αντικειμενικές ευθύνες του γενικού γραμματέα ή κάποιου στελέχους του υπουργείου. Είναι σαφές ότι εγείρεται θέμα για την υπουργό Εσωτερικών» επισήμανε ο Θ. Γλαβίνας.

«Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Εδώ “κρυφακούγατε” υπουργούς, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν θα πάρετε 20.000 email; Τι είναι 20.000 email μπροστά στις υποκλοπές που έχετε κάνει!» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να μπουν δικλίδες ασφαλείας απέναντι στην αλαζονεία σας και την ατιμωρησία που επικρατεί» πρόσθεσε ο Θ. Γλαβίνας και επισήμανε ότι «αναμένουμε να δούμε τι θα πει η δικαιοσύνη και η αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που έχουν επιληφθεί».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι βαρύτατα εκτεθειμένες για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού», τονίζει και το ΚΚΕ.

«Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και δεν πρόκειται να τα αποφύγουν:

Πρώτον, πώς είναι δυνατόν τα προσωπικά δεδομένα να διέρρευσαν τον Μάη του 2023 για να χρησιμοποιηθούν 10 μήνες αργότερα ενόψει των ευρωεκλογών;
Δεύτερον, ποιες είναι οι συνθήκες προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, όταν με τόση ευκολία διαρρέουν σε συγκεκριμένα κόμματα;
Τρίτον, πώς είναι δυνατόν να "αθωώνεται" η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όταν οι καταγγελίες αφορούν τόσο την πλατφόρμα των εθνικών εκλογών όσο και αυτή της επιστολικής ψήφου; Επιπλέον, είναι εξακριβωμένο ότι το μήνυμα ενημέρωσης για την επιστολική ψήφο και το διαφημιστικό μήνυμα της κυρίας Ασημακοπούλου στάλθηκαν με λίγη ώρα διαφορά, γεγονός που αναδεικνύει κάποιου είδους συντονισμό;
Τέταρτον, πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά χωρίς τη γνώση, αν όχι την ενθάρρυνση, της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει τεράστια -τουλάχιστον πολιτική- ευθύνη. Αυτή η ευθύνη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, γιατί από την δημοσιοποίηση των καταγγελιών των εκλογέων - των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία - μέχρι τις παραιτήσεις, υπήρχαν επίμονες και απαράδεκτες δηλώσεις αποπροσανατολισμού και σκοπιμότητας που παραπέμπουν σε συνειδητή και εσκεμμένη προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.
Πέμπτον, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να καθησυχάζει τον λαό για την επιστολική ψήφο, όταν βάσει νόμου πλέον τα προσωπικά στοιχεία των εκλογέων θα είναι στη διάθεση όχι μόνο των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και των ιδιωτικών εταιριών και μάλιστα ξένων χωρών, που θα διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου; Σημειωτέον, ότι οι εκλογείς του εξωτερικού δεν έχουν καν την εναλλακτική της αυτοπρόσωπης προσέλευσης σε εκλογικά τμήματα, αφού τέτοια τμήματα δεν προβλέπονται στο εξωτερικό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Περισσός.
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος ζήτησε την αποπομπή των Μάκη Βορίδη και Νίκης Κεραμέως και σημείωσε πως «δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των παράνομων παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης».

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτώνΗ Νέα Δημοκρατία "καίει" δυο μεσαία κομματικά στελέχη και την κυρία Ασημακοπούλου θεωρώντας ότι η υπόθεση έκλεισε. Γελιούνται. Τα δυο αυτά στελέχη ήταν άμεσοι συνεργάτες του κ. Βορίδη και στη συνέχεια της κ. Κεραμέως. Θυμίζουμε ότι ο κ. Βορίδης υπερασπίστηκε την κ. Ασημακοπούλου από την πρώτη στιγμή. Ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Και η κ. Κεραμέως να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να δώσει άμεσα εξηγήσεις», ανέφερε.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021