Τετάρτη 24  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πάνω από 2.000 έργα υδρογόνου σε εξέλιξη παγκοσμίως - Τι δείχνουν τα νέα διαδραστικά εργαλεία του IEA

Πάνω από 2.000 έργα υδρογόνου σε εξέλιξη παγκοσμίως - Τι δείχνουν τα νέα διαδραστικά εργαλεία του IEA

Νέα διαδραστικά εργαλεία δεδομένων για την παρακολούθηση της ανάπτυξης παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών σε όλο τον κόσμο, κυκλοφόρησε ο Διεθνής Οργανισμος Ενέργειας.

Τα εργαλεία αυτά παρέχουν σχεδόν σε κανονικό χρόνο στοιχεία για την πρόοδο στην παραγωγή υδρογόνο , με δεδομένα για σχεδόν 2.000 έργα που είτε βρίσκονται ήδη σε λειτουργία είτε έχουν ανακοινωθεί.

Τα περισσότερα έργα μέχρι σήμερα επικεντρώνονται στην Ευρώπη και την Αυστραλία, με έναν αυξανόμενο αριθμό προγραμματισμού στην Αφρική, την Κίνα, την Ινδία, τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ

Τα εργαλεία δεδομένων συμπληρώνουν την Global Hydrogen Review 2023 , που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, και τις ενημερωμένες βάσεις δεδομένων παραγωγής υδρογόνου και έργων υποδομής, που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει ο ΔΟΕ υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές ως τρόπο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και υποστήριξης της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα σε τομείς όπου οι εκπομπές είναι δύσκολο να μειωθούν και εναλλακτικές λύσεις είτε δεν είναι διαθέσιμες είτε είναι δύσκολα εφαρμόσιμες , όπως η βαριά βιομηχανία και οι μεταφορές μεγάλων αποστάσεων .

Εργα σε εξέλιξη

Το πρώτο από τα νέα εργαλεία δεδομένων είναι ένας διαδραστικός χάρτης έργων παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών σε όλο τον κόσμο.

Αυτός παρέχει ένα στιγμιότυπο της προόδου στην παραγωγή υδρογόνου, με δεδομένα για σχεδόν 2.000 έργα που είτε βρίσκονται ήδη σε λειτουργία είτε έχουν ανακοινωθεί. Δείχνει ότι τα περισσότερα έργα μέχρι σήμερα συγκεντρώνονται στην Ευρώπη και την Αυστραλία, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός σχεδιάζεται στην Αφρική, την Κίνα, την Ινδία, τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Κόστος παραγωγής υδρογόνου από ηλιακή και αιολική ενέργεια

Το δεύτερο επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογούν το ισοπεδωμένο κόστος παραγωγής υδρογόνου από ηλιακά φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Με βάση τους συντελεστές ωριαίας ηλιακής φωτοβολταϊκής και χερσαίας αιολικής χωρητικότητας τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο, το εργαλείο εμφανίζει τις βέλτιστες από πλευράς κόστους χωρητικότητες για ηλιακά φωτοβολταϊκά, αιολικά και ηλεκτρολύτες , καθώς και την ανάγκη για επιλογές ευελιξίας, όπως αποθήκευση υδρογόνου, αποθήκευση μπαταρίας ή περικοπή .

Ραγδαία ανάπτυξη

Όπως επισημαίνεται στην Global Hydrogen Review 2023 η παραγωγή πράσινου υδρογόνου μπορεί να αυξηθεί μαζικά έως το 2030.

Η ετήσια παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών θα μπορούσε να φτάσει τους 38 Mt το 2030, εάν υλοποιηθούν όλα τα ανακοινωθέντα έργα, αν και 17 Mt προέρχονται από έργα σε αρχικά στάδια ανάπτυξης. Η δυνητική παραγωγή μέχρι το 2030 από τα ανακοινωθέντα έργα μέχρι σήμερα είναι 50% μεγαλύτερη από ό,τι ήταν την εποχή της δημοσίευσης της Παγκόσμιας Ανασκόπησης Υδρογόνου του IEA 2022 . Μόνο το 4% αυτής της δυνητικής παραγωγής έχει λάβει τουλάχιστον μια τελική επενδυτική απόφαση (FID), διπλασιασμός από πέρυσι σε απόλυτες τιμές (φτάνοντας σχεδόν τους 2 Mt). Από το σύνολο, 27 Mt βασίζονται σε ηλεκτρόλυση και ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών και 10 Mt σε ορυκτά καύσιμα με δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα.

Αυξημένη ζήτηση

Η ζήτηση υδρογόνου έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2022, αλλά παραμένει συγκεντρωμένη σε παραδοσιακές εφαρμογές. Η παγκόσμια χρήση υδρογόνου έφτασε τους 95 Mt το 2022, αύξηση σχεδόν 3% από έτος σε έτος, με ισχυρή ανάπτυξη σε όλες τις μεγάλες καταναλώτριες περιοχές εκτός από την Ευρώπη, η οποία υπέστη πλήγμα στη βιομηχανική δραστηριότητα λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Η ζήτηση παραμένει συγκεντρωμένη στη βιομηχανία και τη διύλιση, με λιγότερο από 0,1% να προέρχεται από νέες εφαρμογές στη βαριά βιομηχανία, τις μεταφορές ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών απορροφάται πολύ αργά στις υπάρχουσες εφαρμογές, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,7% της συνολικής ζήτησης υδρογόνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παραγωγή και χρήση υδρογόνου το 2022 συνδέθηκε με περισσότερους από 900 Mt εκπομπών CO 2 . Οι προοπτικές είναι καλύτερες στη βιομηχανία, ιδιαίτερα στην παραγωγή αμμωνίας, με τη διύλιση να υστερεί.

https://energypress.gr/news/pano-apo-2000-erga-ydrogonoy-se-exelixi-pagkosmios-ti-deihnoyn-ta-nea-diadrastika-ergaleia-toy



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021