Υπουργός του Νετανιάχου ζητάει τώρα από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει την βίαια μετεγκατάστασή τους.
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 484
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και φεύγουν προς τη Νότια Γάζα
Θέλουν να τους πάρουν τη γη «για το καλό τους»
Με πάνω από 13.000 νεκρούς και προαναγγελία επιχειρήσεων στη νότια Γάζα, το ισραηλινό σχέδιο για μόνιμο εκτοπισμό των Παλαιστινίων απλώνεται περαιτέρω. Υπουργός του Νετανιάχου ζητάει τώρα από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει την βίαια μετεγκατάστασή τους.
Ξεκίνησε σαν ένα «πρόχειρο σχέδιο» των μυστικών υπηρεσιών, επανήλθε στο προσκήνιο αρκετές φορές μέσα από δηλώσεις ακροδεξιών πολιτικών και τώρα πληθαίνουν και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου που ζητούν τον πλήρη εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Τελευταίο «χτύπημα» από την Γκίλα Γκάμλιελ, με τις δηλώσεις της να αποκτούν ξεχωριστή σημασία, καθώς η πρώτη αναφορά στην καθολική απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη γη τους είχε έρθει σε μυστικό έγγραφο του υπουργείου Πληροφοριών του οποίου ηγείται.
Η υπουργός – μέλος του Λικούντ, που εδώ και μερικά χρόνια είχε θεωρηθεί ότι μετακινήθηκε από την ακραία πτέρυγα του κόμματος Νετανιάχου σε πιο μετριοπαθείς θέσεις, ζητάει τώρα την «εθελούσια», όπως την αποκαλεί, μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Γάζα, για… ανθρωπιστικούς λόγους.
Μέσα από κείμενο που δημοσιεύεται στην Jerusalem Post υποστηρίζει ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για το Ισραήλ και για τους Παλαιστίνιους, ενώ καλεί, με αιχμές, τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει τον πλήρη εκτοπισμό άνω των 2 εκατ. ανθρώπων σε νέα εδάφη.
Επιτίθεται, εξάλλου, και στον ΟΗΕ λέγοντας ότι «αντί να στείλει χρήματα για την ανοικοδόμηση της Γάζας ή για την ανεπαρκή Unrwa, η διεθνής κοινότητα μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης και αρωγής των κατοίκων της Γάζας ώστε να χτίσουν την νέα τους ζωή στις νέες χώρες υποδοχής».
«Δοκιμάσαμε πολλές διαφορετικές λύσεις: την αποχώρηση (από τους εβραϊκούς οικισμούς της Γάζας), τον πλουτισμό, την διαχείριση της σύγκρουσης και την κατασκευή ψηλών τοίχων με την ελπίδα ότι θα κρατήσουμε τα τέρατα της Χαμάς έξω από το Ισραήλ. Ολες απέτυχαν» σημειώνει και προσθέτει «θα ήταν επωφελές και για τους δύο: για τους πολίτες της Γάζας, που θέλουν μια καλύτερη ζωή, και για το Ισραήλ, έπειτα από αυτήν την τρομερή τραγωδία».
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει φροντίσει να μην τοποθετηθεί ο ίδιος για το εφιαλτικό αυτό σενάριο, το οποίο ήδη πολλοί στην Παλαιστίνη αποκαλούν μια «δεύτερη Νάκμπα», υπενθυμίζοντας την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους το 1948, εξαιτίας της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ. Το 80%, άλλωστε, των κατοίκων της Γάζας εκτιμάται ότι είναι πρόσφυγες ή απόγονοι προσφύγων που έχασαν τη γη τους στην Νάκμπα του 1948.
Προς το παρόν η διεθνής κοινότητα έχει εκφραστεί κατηγορηματικά εναντίον μιας τέτοιας δραματικής προοπτικής, με τον Τζο Μπάιντεν, μόλις χθες, να δηλώνει «δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση».
Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς»
«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει.
Από το Κάιρο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ότι είναι αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων .
«Συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών», παλαιστινιακού και ισραηλινού, είπε.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment