Προς θανάτωση πολλοί από τους «φονικούς» ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 660
To κολομβιανό κράτος θέλει να βρει λύση για τον πληθυσμό των ζώων που είχε φέρει παράνομα στη χώρα ο βαρόνος των ναρκωτικών
Προς θανάτωση πολλοί από τους «φονικούς» ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ
Η Κολομβία πρόκειται να θανατώσει ορισμένους από τους 166 ιπποπόταμους που προέρχονται από ένα κοπάδι που ανήκε στον βαρόνο των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ τη δεκαετία του 1980.
Ο Εσκομπάρ εισήγαγε τα ζώα για τον ιδιωτικό του ζωολογικό κήπο στην τεράστια έκταση του Hacienda Nápoles, που είχε αγοράσει. Εκεί οι ιπποπόταμοι αφέθηκαν ελεύθεροι να περιφέρονται αφού σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία το 1993.
Οι αρχές έχουν δοκιμάσει διάφορες προσεγγίσεις για να περιορίσουν την πληθυσμιακή έκρηξη του είδους στον κύριο ποταμό της Κολομβίας, τη Magdalena, συμπεριλαμβανομένης της στείρωσης και της μεταφοράς μερικών ιπποποτάμων σε ζωολογικούς κήπους του εξωτερικού.
Ωστόσο, όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες έχουν στεφθεί με αποτυχία να συγκρατήσουν τη μαζικοποίηση του κοπαδιού, καθώς η έλλειψη θηρευτικών ζώων και η εύφορη και βαλτώδης περιοχή της Αντιόχειας παρέχει τέλειες συνθήκες για να ευδοκιμήσει το γηγενές αφρικανικό ζώο.
Πέρυσι, το κοπάδι ανακηρύχθηκε χωροκατακτητικό από την κολομβιανή κυβέρνηση, απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για τη θανάτωσή του.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας Σουζάνα Μουχάμαντ είπε ότι 20 ιπποπόταμοι θα στειρωθούν, άλλοι θα μεταφερθούν στο εξωτερικό -και «μερικοί» θα υποβληθούν σε ευθανασία, χωρίς να διευκρινιστούν τα κριτήρια της διαλογής ή της αναλογικότητας.
«Εργαζόμαστε γύρω από το πρωτόκολλο για την εξαγωγή των ζώων», είπε η κ. Μουχάμαντ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν πρόκειται να εξάγουμε ούτε ένα ζώο αν δεν υπάρχει άδεια από την περιβαλλοντική αρχή της άλλης χώρας», επισήμανε. Είπε επίσης ότι το υπουργείο δημιουργεί ένα πρωτόκολλο για την ευθανασία ως έσχατη λύση.
Οι Κολομβιανοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των ιπποπόταμων αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο και την άγρια πανίδα στην περιοχή.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός μπορεί να φτάσει τους 1.000 έως το 2035 αν δεν ληφθούν μέτρα, αλλά οι ακτιβιστές υπεράσπισης των ζώων λένε ότι η στείρωση συνεπάγεται ταλαιπωρία για τα ζώα -και μεγάλο κίνδυνο για τους κτηνίατρους που τις κάνουν.
Ο ιπποπόταμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζώα της ξηράς, με τα ενήλικα αρσενικά να ζυγίζουν έως και τρεις τόνους. Είναι επίσης από τα πιο επικίνδυνα, σκοτώνοντας περίπου 500 ανθρώπους το χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Περιστατικά με επιθέσεις αλιευτικές κοινότητες κατά μήκος του ποταμού Magdalena έχουν σημειωθεί επανειλημμένα, ενώ ορισμένοι ιπποπόταμοι εισέβαλαν σε αυλή σχολείου σε μία περίπτωση, αν και κανείς δεν είχε σκοτωθεί.
Ο Εσκομπάρ ήταν ο επικεφαλής του καρτέλ του Μεντεγίν και στέφθηκε «βασιλιάς της κοκαΐνης» για τις δραστηριότητές του στο παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών. Με την έλευσή του στο εμπόριο ναρκωτικών, η κατανάλωση κοκκαΐνης στις ΗΠΑ σημείωσε έκρηξη, ωθώντας την κυβέρνηση Ρίγκαν να κηρύξει «τον πόλεμο στα ναρκωτικά». Ο Εσκομπάρ συγκέντρωσε περιουσία περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα από το καρτέλ του.
Με τον θάνατό του άφησε μια κληρονομιά βίας στην Κολομβία, αλλά και την 5.500 στρεμμάτων Hacienda Nápoles, ιδιωτική ακρόπολη στην Αντιόχεια που περιείχε, μεταξύ άλλων, ένα θηριοτροφείο τεσσάρων ιπποπόταμων, συν καμηλοπαρδάλεις, καμήλες και ζέβρες.
Η Hacienda παραχωρήθηκε στους φτωχούς ντόπιους από την κυβέρνηση μετά το θάνατο του Εσκομπάρ και οι ιπποπόταμοι αφέθηκαν να περιπλανούνται ελεύθεροι καθώς θεωρούνταν πολύ δύσκολο να αιχμαλωτιστούν.
Με πληροφορίες από το BBC
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment