Πέμπτη 27  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Μάχη σε τρία μέτωπα ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Μάχη σε τρία μέτωπα ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Διασταυρώνονται τα πυρά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Τρεις μάχες που δεν είναι μόνο ζήτημα συμβολισμού δίνει η αντιπολίτευση κόντρα στους κυβερνητικούς υποψηφίους και τους υποδεδειγμένους από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τρία κύρια μέτωπα των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Στην Αθήνα όπου ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος αλλά και σάρκα εκ της σαρκός της οικογένειας Μητσοτάκη, ο ανιψιός του πρωθυπουργού και γιος της Ντόρας Μπακογιάννη, έρχεται αντιμέτωπος και στον β’ γύρο με το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον υποψήφιο της Χαριλάου Τρικούπη, Χάρη Δούκα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος κατά την προεκλογική του εκστρατεία υποτίμησε τους αντιπάλους του δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, θέμα που απασχολεί ήδη τους μελλοντολόγους της Νέας Δημοκρατίας δεδομένου ότι «θάμπωσε» το αστέρι του γόνου της «Αγίας Οικογένειας» των Χανίων.

Στη Θεσσαλονίκη, ο έχων το επίσημο χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δεν τα κατάφερε καλά και ενδεχομένως το κυβερνών κόμμα να απολέσει τον δήμο Θεσσαλονίκης τον οποίο έχει τα φόντα να κερδίσει ο πολιτικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Αγγελούδης.

Και ερχόμαστε στον πυρήνα της πολιτικής κόντρας λόγω συγκυρίας, στη Θεσσαλία. Ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστας Αγοραστός, απέτυχε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και απειλείται από τον Δημήτρη Κουρέτα τον οποίο ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως, εάν κάποιες ψήφοι από το ΚΚΕ το οποίο δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο σε όλη την επικράτεια που δεν ανήκει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μεταφερθούν στον κ. Κουρέτα. Ως γνωστόν, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ανακοίνωσε επισήμως πως το ΚΚΕ προτείνει στους ψηφοφόρους του να ρίξουν άκυρο ή λευκό σε υποψήφιους που δεν ανήκουν στο ΚΚΕ στον β’ γύρο.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, αυτός ο τριμέτωπος αγώνας προσλαμβάνει και χαρακτηριστικά πολιτικής επιβίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ λιγότερο για το ΠΑΣΟΚ το οποίο πήγε καλύτερα στον πρώτο γύρο απ’ ό,τι θα πίστευε κανείς και εξ όσων δείχνουν οι αριθμοί.

Τα «φώτα» στον δήμο Αθηναίων
Από όλες τις εκλογικές μάχες που λαμβάνουν χώρα στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αυτή που αναμφίβολα τραβάει περισσότερο τα φώτα επάνω της, είναι αυτή του δήμου Αθηναίων ανάμεσα σε Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα.

Οπωσδήποτε, στόχος του νυν Δημάρχου είναι η νέα καθαρή εντολή από τους πολίτες, ενώ από την πλευρά του ο υποψήφιος Δήμαρχος, Χάρης Δούκας αναζητά την «ανατροπή» κάνοντας άνοιγμα ακόμη και στους ψηφοφόρους που ψήφισαν τον αντίπαλό του την περασμένη Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, ο Κώστας Μπακογιάννης έλαβε ποσοστό 41,35%, ενώ ο Χάρης Δούκας 14,19%.

Μάλιστα οι δυο τους «κονταροχτυπήθηκαν» σε debate το βράδυ της Τετάρτης δίνοντας απαντήσεις σε σημαντικά θέματα που αφορούν τον δήμο Αθηναίων όπως η γενική λειτουργία της πόλης, η ασφάλεια, οι υποδομές και η κοινωνική πολιτική.

Μεγάλο προβληματισμό στην πρώτη μάχη, προκάλεσε αναμφισβήτητα το ζήτημα της αποχής, αφού η συμμετοχή ανήλθε στο «φτωχό» 32,32%.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τόσο μεγάλη αποχή. Η απάντησή μου σε αυτό ήταν ότι ζήτησα κι ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως, να γίνει αυτό το debate. Και αν καταφέρουμε να πείσουμε έστω και έναν περισσότερο να πάει στην κάλπη, θα αξίζει τον κόπο όλη αυτή η συζήτηση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη
Πανέτοιμοι να αναμετρηθούν στην κάλπη της Κυριακής είναι και ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, οι οποίοι αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών προκειμένου να αναδειχθεί ποιος θα είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι «μονομάχοι» του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν μια διαφορά μόλις 1.520 ψηφοδελτίων, γεγονός που χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία «ντέρμπι». Ο κ. Ζέρβας έλαβε στον πρώτο γύρο ποσοστό 27,33% με τον κ. Αγγελούδη να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση με 25,74%. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ήταν το ποσοστό της αποχής, καθώς μόλις το 40,95% των συνολικά 241.516 ψηφοφόρων βρέθηκαν στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Όπως λέω ποδοσφαιρικά, είμαστε 1-0 και παίζεται το β’ ημίχρονο» σχολίασε ο κ. Ζέρβας, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο δήμαρχος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» πως «σαφέστατα και στοίχισε η αποχή», απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους ψηφοφόρους. «Το σημαντικό είναι να πάνε όσο το δυνατό περισσότεροι να ψηφίσουν. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο δίλημμα: δύο πρόσωπα, δύο προσωπικότητες. Από τη μία το δικό μας σχέδιο, το δικό μας πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα και από την άλλη πλευρά ευχολόγια».

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελούδης υπογράμμισε και αυτός στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» πως «το 73% των ψηφοφόρων αποδοκίμασε με ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό την παρούσα διοίκηση του δήμου», προσθέτοντας πως οι Θεσσαλονικείς «έχουν φάει τέτοιο ψέμα, τέτοιο παραμύθι και υποσχέσεις που δεν πιστεύουν σε κανέναν. Θεωρώ ότι είναι λίγο άδικο για όσους κατεβαίνουν πρώτη φορά, όμως τους καταλαβαίνω απόλυτα. Ζουν σε μία πόλη που έχει εξελιχθεί σε πόλη ματαιωμένων σχεδίων και ανύπαρκτων μεγάλων έργων».

Στη διάρκεια της εβδομάδας που μεσολάβησε από την πρώτη Κυριακή, τόσο ο κ. Ζέρβας, όσο και ο κ. Αγγελούδης προχώρησαν σε κινήσεις συσπείρωσης και προσέλκυσης των ψηφοφόρων για να βρεθούν στην κάλπη και παράλληλα να πετύχουν τη στήριξη από τους συνυποψηφίους τους, που δεν κατάφεραν να περάσουν στον β’ γύρο.

Η μάχη στην περιφέρεια Θεσσαλίας
Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλία έχουν βρεθεί οι δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες Κώστας Αγοραστός και Δημήτρης Κουρέτας που διεκδικούν την ψήφο των Θεσσαλών για την επόμενη πενταετία. Στον πρώτο γύρο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και υποψήφιος με την παράταξη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» κ. Αγοραστός είχε λάβει το 41,37% των ψήφων, έναντι του Δημήτρη Κουρέτα «Παρέμβαση», ο οποίος έλαβε το 34,11%. Σημειώνεται πως ο κ. Αγοραστός υποστηρίζεται από τη ΝΔ, ενώ ο κ. Κουρέτας έχει την υποστήριξη από την ευρύτερη κεντροαριστερά και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογική μάχη δίνεται στην περίοδο των καταστροφικών πλημμυρών στην Θεσσαλία, με τους δύο υποψήφιους περιφερειάρχες να αντιπαρατίθενται και να καταθέτουν προτάσεις για το μέλλον της Θεσσαλίας, αναφορικά με τον τρόπο της θωράκισης της περιοχής αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ζημιάς.

Τις τελευταίες ώρες, υπήρξε ανοιχτή στήριξη της υποψηφιότητας του Κώστα Αγοραστού από την υποψήφια Ελευθερία Τζανακούλη που κατέβηκε ανεξάρτητη στις Περιφερειακές Εκλογές, αλλά ανήκει πολιτικά στον χώρο της ΝΔ λαμβάνοντας στον πρώτο γύρο το ποσοστό 9,49%. Σε αυτό το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί υπήρξαν βέβαια και ορισμένες διαφοροποιήσεις εντός του συνδυασμού της κ. Τζανακούλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Λάρισα την Παρασκευή το απόγευμα για να επισκεφτεί την πόλη και να δηλώσει τη στήριξη του στην υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού.

https://www.zougla.gr/politiki/machi-se-tria-metopa-o-v-gyros-ton-aftodioikitikon-eklogon/

 



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021