Μέχρι τότε, το συλλογικό τραύμα που προκάλεσε στο Ισραήλ η πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς υποχρεώνουν τον Νετανιάχου να επικεντρωθεί σε μία και μοναδική αποστολή που του υπαγορεύει η ισραηλινή κοινή γνώμη: Διάλυση

«Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Όλοι ασκούν πίεση επάνω του, ακόμη και το κόμμα του, το Λικούντ», εξηγεί ο πολιτικός σχολιαστής Ακίβα Ελντάρ.

«Δεν υπάρχει λευκή επιταγή»

Ο Ακίβα Ελντάρ πιστεύει ότι ακόμη και η υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν δεν αποτελεί «λευκή επιταγή». «Ο Μπίμπι πρέπει να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, φυσικά. Αλλά, αν αυτό γίνει με τίμημα τα παιδιά που θα αρχίσουν να πεθαίνουν από πείνα στη Γάζα, η παγκόσμια κοινή γνώμη, προς το παρόν ευνοϊκή απέναντι στο Ισραήλ, θα αρχίσει να μεταβάλλεται».

«Η απάντηση θα πρέπει να είναι αναλογική με τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Όμως, ο Νετανιάχου δεν μπορεί να μείνει με τους θανάτους 1.000 ακόμη στρατιωτών ή των ομήρων στα χέρια», λέει.

Άλλη πηγή πίεσης στον «Μπίμπι»: Μία παρατεταμένη παράλυση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό, όπως έγινε μετά τις 34 ημέρες πολέμου με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006, προειδοποιούν οι ισραηλινοί οικονομολόγοι.

Μία παράλυση που γίνεται ακόμη περισσότερο πιθανή, σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή, από τη στιγμή που ο στρατός δεν είναι έτοιμος να πολεμήσει σε τρία μέτωπα. Στον Νότο, στο μέτωπο της Γάζας, στον Βορρά, με τη Χεζμπολάχ, και στην Ανατολή, σε περίπτωση που υπάρξει ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη.

Την Τετάρτη, τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση της επίθεσης της Χαμάς, ο Νετανιάχου και ένας από τους βασικούς ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ο Μπένι Γκαντς, ανακοίνωσαν συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης για όσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.