Πέμπτη 2  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Το νέο τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ

Τις περισσότερες δηλώσεις στήριξης, και μάλιστα από όλες τις τάσεις, συγκεντρώνει η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς έχει απήχηση στους προεδρικούς, αλλά και στις νομαρχιακές οργανώσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρώην υπουργούς και στελέχη της «Ομπρέλας», ενώ η περίπτωση του Στέφανου Τζουμάκα εκλαμβάνεται ως συμβολικήΜία εβδομάδα μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όπου πάρθηκαν οι αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί από το κόμμα αναφορικά με τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας και τις υποψηφιότητες που ήδη έχουν κατατεθεί, αρχίζει, ταυτόχρονα, να ξεκαθαρίζει και το τοπίο σε ό,τι έχει να κάνει με τις συμμαχίες για την επόμενη μέρα.Οι έως τώρα τέσσερις υποψήφιοι-ες έχουν ξεκινήσει τον εσωκομματικό τους αγώνα. Εχουν δημιουργήσει τις ομάδες εργασίας τους, τα επιτελεία τους και ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν τις υποψηφιότητές τους στα μέσα ενημέρωσης. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι περιοδείες ανά την επικράτεια, με τον χρόνο να πιέζει, από τη στιγμή που ο Αύγουστος θεωρείται σχεδόν «νεκρός μήνας».Ταυτόχρονα όμως έχουν ξεκινήσει και οι προσωπικές δηλώσεις υποστήριξης από άλλα στελέχη του κόμματος, με την Εφη Αχτσιόγλου να συγκεντρώνει προσώρας τις περισσότερες, με βασικό χαρακτηριστικό ότι προέρχονται από σχεδόν όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλλά ας δούμε ποιες προτιμήσεις και από ποιους έχουν οι υποψήφιοι για την προεδρία.

♦ ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να είναι υποψήφια η κ. Αχτσιόγλου βρήκε τους πρώτους υποστηρικτές στα πρόσωπα του Νάσου Ηλιόπουλου και του Αλέξη Χαρίτση, το όνομα του οποίου «έπαιζε» να είναι υποψήφιο.

Στις μέρες που ακολούθησαν έκτοτε έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο πρόσωπό της ουκ ολίγα στελέχη (εντός και εκτός κόμματος), μεταξύ των οποίων οι: Nίκος Βούτσης, Λούκα Κατσέλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος (διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος), Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρίνα Κοντοτόλη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μαντζουράνης, Ελενα Ακρίτα, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μαριλένα Κοππά, Διάνα Βουτυράκου, αλλά και η ομάδα φεμινιστριών του κόμματος.

Βλέποντας κάποιος τα πρόσωπα αντιλαμβάνεται αυτό που αναφέραμε πιο πάνω, ότι η υποψηφιότητά της συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα στελεχών απ' όλες σχεδόν τις τάσεις («Ομπρέλα», «Κίνηση Μελών», ΠΑΣΟΚογενείς), οι οποίοι τη θεωρούν την πιο κατάλληλη περίπτωση να οδηγήσει το κόμμα μετά τη διπλή ήττα και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στα θετικά στοιχεία που της αποδίδουν είναι ότι διαθέτει λαμπερή παρουσία, είναι νέα, αρκούντως τεχνοκράτισσα, όπως επίσης αναγνωρίζουν το γεγονός ότι δοκιμάστηκε στα δύσκολα από νωρίς (αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας τον καιρό των μνημονίων) και έφερε εις πέρας το έργο της, ούσα κάτι παραπάνω από αποτελεσματική.

♦ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Η παραίτηση Τσίπρα δημιούργησε τριγμούς στην πάλαι πότε πανίσχυρη «Κίνηση Μελών», με αποτέλεσμα ο Νίκος Παππάς, που αποτελεί τον υποψήφιο της τάσης, να μην έχει το σύνολο των στελεχών στο πλευρό του. Υπέρ του βρίσκονται βασικά στελέχη της «Κίνησης», όπως οι Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, Αγγελος Τόλκας (έχει αναλάβει και την προεκλογική του καμπάνια), ενώ μάλλον θεωρείται βέβαιη και η στήριξη που θα έχει από τον Παύλο Πολάκη από τη στιγμή μάλιστα που ο βουλευτής Χανίων αποφάσισε να μη διεκδικήσει την προεδρία.

Στα υπέρ του Νίκου Παππά είναι ότι απολαμβάνει τη στήριξη πολλών νομαρχιακών του κόμματος, μέλη των οποίων προέρχονται από τη διεύρυνση που επιχειρήθηκε από το 2019 και μετά. Αναμένεται, δε, να πάρει στήριξη και από τα μέλη της «ΡΕΝΕ», τα οποία δεν έχουν δικό τους υποψήφιο στην κούρσα για την προεδρία.

♦ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει κατά κύριο λόγο τη στήριξη πολλών μελών της «Ομπρέλας», ενώ δείχνει να έχει συμπάθειες και εκτός αυτής. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητάς του είχε στο πλευρό του πρώην υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως ο Ανδρέας Ξανθός, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ φαίνεται ότι τον στηρίζουν στελέχη όπως η Αννέτα Καββαδία, ο Δημήτρης Βίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Πάνος Λάμπρου κ.ά.

♦ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που όλα δείχνουν ότι έχει συμβολικό χαρακτήρα. Κανένα στέλεχος πρώτης γραμμής δεν φαίνεται να στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητά του, ενώ και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ενημέρωση από το επιτελείο του, όπως συμβαίνει με τους άλλους υποψηφίους.

Τι προτιμά ο Τσίπρας;

Πολλοί αναρωτήθηκαν ποιον θα στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα κάποια στελέχη τον κάλεσαν να πάρει θέση, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται αδύνατο να συμβεί. Ο πρώην πρωθυπουργός κράτησε διακριτική στάση όλο αυτό το διάστημα και εξέφρασε την ενόχλησή του μόνο όταν διαπίστωσε ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία εκλογής και τήρησης του οδικού χάρτη. Προς το παρόν απολαμβάνει έπειτα από πολλά χρόνια στιγμές ηρεμίας με την οικογένειά του στο σπίτι που νοικιάζουν στο Σούνιο, ενώ διάφορα δημοσιεύματα τους ήθελαν να επισκέπτονται και τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το debate των υποψηφίων

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Κουμουνδούρου των υποψήφιων προέδρων με τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη.

Αντικείμενο ήταν, μεταξύ άλλων, η τηλεμαχία μεταξύ τους, για την οποία όλοι συμφωνούν, αλλά διαφωνούν ώς προς το πότε θα γίνει. Ο Νίκος Παππάς ζήτησε δύο τηλεμαχίες, μία το αμέσως επόμενο διάστημα και άλλη μία πριν από τις κάλπες, ωστόσο αποτέλεσε μειοψηφία.

Οριστική απόφαση για την ημερομηνία δεν υπήρξε και θα ασχοληθούν με αυτό στη συνέχεια τα επιτελεία των υποψηφίων.

https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/398351_xekatharizei-topio-ston-syriza



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021