Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου - Το Τζαμί και ο Μιναρές - Πτολεμαΐς μια σκοτεινή εποχή
- Ιστορία της Πόλεως
- Εμφανίσεις: 1782
Βαδίζουμε στο σκοτάδι αγαπητοί φίλοι.
Δεν υπάρχει λύχνος ουδείς στον ουρανό, μια αδιαφορία βασιλεύει εις την Πόλιν, για το απόμακρο παρελθόν.
Κάθε Πόλη έχει την ιστορία της, το βιβλίο της ή τα βιβλία της, στην Εορδαία δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνον οι θλιβεροί Δήμαρχοι που πέρασαν.
Πριν λίγο καιρό ξεκίνησα ένα αφιέρωμα για το Λουτρό (χαμάμ) που υπήρχε μέχρι αρχές του 1960, επί της οδού Μητροπολίτου Ιωακείμ και Ιμέρας.
Ο Εβλιγιά Τσελεμπή (τουρκ. Evliya Çelebi, αραβ. اوليا چلبي, Μ25 Μαρτίου 1611 - περίπου 1682 [11]) ήταν Τούρκος χρονογράφος και περιηγητής. Κατά την περιήγηση του πριν 400 χρόνια ανέφερε την ύπαρξη κάποιου Λουτρού.
Εάν μιλάμε για το ίδιο, τότε γκρεμίσαμε μια ιστορία ίσως μισής χιλιετηρίδας, γκρεμίσαμε έναν Αρχαιολογικό χώρο ή στην καλύτερη περίπτωση τον αφήσαμε να γκρεμιστεί.
Άγιος Στέφανος!
Ναός Αγίου Στεφάνου. 1953 ξεκινά να Φτιάχνεται η νέα Εκκλησία, θεμελιώνεται και αποπερατώνεται μετά σχεδόν 10 χρόνια.
Έως τότε, από την έλευση των Παππούδων μας λειτουργεί ο Ναός εντός του Τζαμιού.
Αναζήτησα φωτογραφίες δεν υπάρχουν πουθενά.
Μήπως υπάρχουν; Εάν υπάρχουν είναι καταχωνιασμένες σε σεντούκια που αν δεν ενδιαφερθεί ο Δήμαρχος να τις συλλέξει θα χαθούν.
Σπαράγματα σκαλίζω εδώ και πολύ καιρό, προσπαθώντας να βρω μια άκρη, την βρήκα σε μια πολύ αξιόλογη σελίδα στο FB η οποία ονομάζεται " Kayalar (Selanik) - Ptolemaida – Πτολεμαΐδα" https://www.facebook.com/groups/809927146019854 δυστυχώς ο διαχειριστής την έχει κλειστή οπότε πρέπει να κάνετε αίτημα φιλίας.
Αγαπητοί φίλοι ο Μιναρές της σημερινής περιοχής του Αγίου Στεφάνου!!!!
Εδώ πρέπει να έχει γίνει η λήψις από το σημερινό πάρκο - Πλατεία Χρηστίδη, στην οποία γινόταν η Λαϊκή αγορά. Το κεντρικό θέμα είναι τα κανάτια, στο βάθος πεδίου ο Μιναρές και επίσης παρατηρούμε ενδιάμεσα κάποιες τούμπες. Ενδεχομένως με πολλές επιφυλάξεις να είναι καμίνια που ψήνονταν πάσης φύσεως κεραμικά (την άποψη κατέθεσε ο Νικόλαος Κωτίδης).
Δεύτερη Φωτογραφία
Εδώ έκανα ερώτημα!!!
Ακριβώς στο βάθος είναι το τζαμί, στην περιοχή της σημερινής Εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου, το πηγάδι σύμφωνα με μαρτυρίες βρίσκεται εκεί που είναι ο σημερινός Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Αυτή είναι η απεικόνιση και του Τζαμιού που στεγαζόταν ο Ναός του Αγίου Στεφάνου που με την αποπεράτωση του Νέου Ναού γκρεμίστηκε.
Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ορθογώνιο κτίριο, μάλλον με κεραμοσκεπή, εάν εικάσουμε ότι ο τοίχος του κτιρίου ανέρχεται σε ύψος περί τα 4 μέτρα και 1,5 μέτρο επιπρόσθετα η σκεπή, τότε το Μιναρές δίπλα του είναι περί τα 12-13 ή 14 μέτρα ύψος.
Ο Μιναρές είναι "προσκολλούμενος" με το Τζαμί και φυσικά θα γκρεμίστηκε με την ανταλλαγή του πληθυσμού.
Ο φίλος μου ο Καραπίντσιος Βασίλειος γνωστός από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, μου είπε πως στο χωριό του δέσανε με σκοινιά τον Μιναρέ και με αρκετά βόδια τον τράβηξαν να πέσει.
Κάπως έτσι έγινε και εδώ.
Διαβάζουμε απόσπασμα απο δημοσίευση μάλλον στο Ptolemeos.gr του συγκροτήματος του κυρίου Πουγαρίδη, αλλού το βρήκα, αλλά είμαι σίγουρος από εκεί έγινε η αντιγραφή.
Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης
Αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ως γνωστόν ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο εγκαταστάθηκε στην πόλη της Πτολεμαΐδας και στον ευρύτερο χώρο της Εορδαίας. Τα μέχρι τότε τούρκικα Καϊλάρια δεν διέθεταν κάποιον ορθόδοξο ναό επομένως τις λατρευτικές λειτουργίες των ορθοδόξων κάλυπταν τα οθωμανικά τζαμιά τα οποία υπήρχαν στην πόλη και μετατράπηκαν πρόχειρα σε ναούς. Ένα τέτοιο τζαμί υπήρχε στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός του αγίου Στεφάνου. Το κτίριο εκείνο διατηρήθηκε μέχρι το 1953 οπότε κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε νέος ναός. Από εκείνο το ναό (πρώην τζαμί) δεν μπόρεσα να εντοπίσω φωτογραφικό υλικό για το μεταγενέστερο όμως κτίριο υπάρχει μεγάλο υλικό στο βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Μανάδη με τίτλο “Ογδοντάχρονα και εικοσάχρονα Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου και Οσίας Επιβατηνής Πτολεμαΐδας”, Πτολεμαΐδα, 2004.
Τα εγκαίνια του δεύτερου ναού πραγματοποιήθηκαν στις 5 Μαΐου του 1962 από τον Μητροπολίτη Βασίλειο. Στις 21 Αυγούστου του 1984 πάρθηκε απόφαση κατεδάφισης και αυτού του κτιρίου προκειμένου να κτιστεί στη θέση του μεγαλύτερος ναός που θα κάλυπτε τις ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της πόλης.
Η φωτογραφία ειναι από το Αρχείο του κυρίου Καζαντζή, που κάποια στιγμή, κάποια Δημοτική αρχή πρέπει να του δώσει το κλειδί της Πόλεως, ή τιμής ένεκεν ένα στεφάνι ελιάς! Κάτι πρέπει να του δώσει τέλος πάντων, καλύπτει το φωτογραφικό κενό της Ιστορίας της Πόλεως εξ ονόματος των Δημοτικών Αρχών που πετούν αετό.
http://tzokazan.blogspot.com/2012/12/23-6-2007.html
Προσέξτε αγαπητοί φίλοι την φωτογραφία στο Βάθος, είναι ανερμήνευτη! 1953, γίνεται η θεμελίωσις του Νέου Ναού και πίσω από το πλήθος βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Στεφάνου, ο στεγαζόμενος στο Τζαμί που βρήκαν οι Παπούδες μας.
Η συγγραφή αυτών των πραγμάτων απαιτεί πολύ κόπο και πολύ χρόνο.
Ο επί ματαίω γηράσας
Πολιτίδης χρήστος.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment