Δευτέρα 29  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Νικόλαος Κωτίδης: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΟΣΜΑ ΑΡΑΠΟΓΛΙΔΗ

Νικόλαος Κωτίδης: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΟΣΜΑ ΑΡΑΠΟΓΛΙΔΗ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΟΣΜΑ ΑΡΑΠΟΓΛΙΔΗ - Αλίευσις διαδικτύου (fb)
Μου στάθηκε αδύνατο να μην γράψω λίγες σειρές για τον κύριο Κοσμά ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.
Τον κύριο Κοσμά γνώρισα στις αρχές του 1975, κάποιος γνωστός μου είπε ότι έψαχνε άτομο που να γνωρίζει συνδέσεις ηλεκτρικών συσκευών π.χ. κουζινών, πλυντηρίων, τηλεοράσεων κτλ.
Πήγα στο κατάστημα του που εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια θέση με τότε και συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της η επιχείρηση από τον γιό του Σταύρο και τον εγγονό του.
Αφού του συστήθηκα και κανονίσαμε τις αμοιβές που θα είχα ανάλογα από το είδος της συσκευής που θα συνέδεα, πάντα ευγενέστατος και με χαμόγελο στα χείλη με κέρασε καφέ.
Θα σταθώ σε ένα περιστατικό που δείχνει την ποιότητα του χαρακτήρα του.
Κάποια μέρα πέρασε και ενημερώθηκε για δύο συσκευές ένας δάσκαλος που ήθελε ένα πλυντήριο και μια κουζίνα.
Ο κύριος Κοσμάς του έκανε μια περιγραφή στις συσκευές που διέθετε και τέλος του είπε και το τίμημα.
Ο δάσκαλος έδειξε με τον τρόπο του ότι μάλλον δεν θα αγόραζε από το κατάστημα του κ.Κοσμά, τον ευχαρίστησε όμως και έφυγε λέγοντάς του ότι "θα το σκεφτεί".
Δεν πέρασαν 10-12 μέρες και ο δάσκαλος εμφανίστηκε πάλι τούτη την φορά με ένα περίλυπο ύφος.
Λέει στον κ.Κοσμά. -Έκανα μεγάλο λάθος που δεν πήρα τις συσκευές από εσένα Κοσμά, άκουσε με και κάνε ότι καταλαβαίνεις.
Πήρα τις συσκευές από Θεσσαλονίκη από ένα κατάστημα ΥΠΕΡΑΓΟΡΑΣ κατά 3500δραχμές από την τιμή που μου έδινες εσύ, όμως πλήρωσα για μεταφορικά 1000δραχμές, και σαν να μην έφτανε αυτό και άλλες 100δραχμές για να τις ανεβάσω στον 3ο όροφο που μένω. Κανείς δεν μου είπε ότι το πλυντήριο έχει μέσα την προστασία για τον κάδο, βάλαμε την συσκευή για λειτουργία και κάψαμε τον κινητήρα. Ο ηλεκτρολόγος που φώναξα και φυσικά πλήρωσα μου είπε ότι κάηκε ο κινητήρας.
Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα;.
Ο κύριος Κοσμάς χαμογέλασε και του είπε, μην στεναχωριέσαι κάτι θα κάνουμε. Την ώρα που τελειώνανε την κουβέντα νάσου και το service. H συσκευή ήταν Πίτσος Vario. Ήρθε ο Γιώργος (έτσι λεγόταν ο τεχνίτης του service) και του λέει ο κ.Κοσμάς. Γιωργάκη πάνε με τον κύριο και δες ένα πλυντήριο.
Μετά από μισή ώρα έρχονται πίσω και ο τεχνίτης λέει στον κ.Κοσμά. Έχει καμένο κινητήρα, αλλά το κυριότερο είναι ότι η εγγύηση που έχει δεν ανταποκρίνεται με την συσκευή.
(Τον καιρό εκείνο τα επαρχιακά εμπορικά καταστήματα για να είναι εντάξει απέναντι στους πελάτες τους αγόραζαν τις εγγυήσεις των συσκευών που πουλούσαν, γιατί δεν υπήρχαν service όπως στις μεγάλες πόλεις των εταιρειών).
Αν θυμάμαι καλά για την συσκευή που αναφέρω η επιβάρυνση της εγγύησης στον επαρχιακό έμπορο ήταν 500δραχμές.
Λέει στον τεχνίτη ο κ.Κοσμάς. Πάνε απέναντι στο σπίτι της κόρης μου (ενοίκιαζε και ο ίδιος και η κόρη του απέναντι στο σπίτι του Ξανθόπουλου Κώστα που είχε αλευρόμυλο).
Πήγαινε πάρε το νούμερο από την εγγύηση από το πλυντήριο της κόρης μου και πήγαινε και αντικατέστησε τον κινητήρια στον φίλο μας.
Στην αρχή ο τεχνίτης δίστασε αλλά στην συνέχεια ζητώντας το σαν χάρη ο κ.Κοσμάς ο τεχνίτης κάμφθηκε.
Όταν έγινε η δουλειά ο δάσκαλος επέστρεψε και ζήτησε άλλη μια χάρη, να πάει κάποιος να δείξει στην γυναίκα του πως να χρησιμοποιούν την κουζίνα και το πλυντήριο.
Μου είπε (ο κ.Κοσμάς)- Νικολάκη θα εξυπηρετήσουμε τον κύριο;
Φυσικά του είπα.
Όπως καταλαβαίνει ο καθένας ελάχιστοι άνθρωποι θα συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο στον δάσκαλο.
Ο κ.Κοσμάς σε λίγο χρόνο που μιλούσες μαζί του ένιωθες ότι σε εμπιστευόταν απόλυτα.
Αυτήν την εμπιστοσύνη μου έδειξε και επι δύο εβδομάδες που έλειψε στον Καναδά, μου είχε εμπιστευτεί όλο το κατάστημα (άνοιγα και έκλεινα εγώ και απλά η κόρη του ερχόταν μετά).
Ο κ.Κοσμάς είχε ένα σπάνιο χαρακτήρα που τον ξεδίπλωνε σιγά - σιγά στους ανθρώπους που συνεργαζότανε, είμαι τυχερός που ήμουνα ένας από αυτούς.
Φυσικά και δεν ξέχασα την εμπιστοσύνη του αυτή και όλες μου τις συσκευές με το που παντρεύτηκα τις πήρα από το κατάστημά του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του.
Καλό ταξίδι κύριε Κοσμά.
26-12-2023
Νικόλαος Χρ.Κωτίδης



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021