Τρίτη 14  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια

 Κρίσιμη η σημερινή έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας αναφορικά με το ρώσικο τελεσίγραφο για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου από ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ ήδη αρκετοί Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν αποδεχτεί το σχετικό αίτημα και πληροφορίες αναφέρουν πως δέκα χώρες της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει με την «επιταγή» του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστούν επειγόντως άλλες πηγές προμήθειας αερίου, πλην Ρωσίας, καθώς και να γεμίσουν οι αποθηκευτικές δεξαμενές, για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα σοκ στην προσφορά.
Η Ένωση δηλώνει έτοιμη αντιμετωπίσει την πλήρη διακοπή της ροής ενέργειας από τη Ρωσία σε Πολωνία και Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν, να έχει μιλήσει για «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη» απάντηση.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ρωγμές ακόμα μία φορά, καθώς πολλές χώρες μέλη εκφράζουν αντίθετες απόψεις για το ποια είναι η σωστή πορεία. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα βρίσκονται υπό πίεση αφού έχουν προθεσμίες πληρωμής εντός του μήνα με αρκετές κυβερνήσεις να ζητούν αποσαφηνίσεις.
Η Βουλγαρία, η Δανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και άλλα κράτη μέλη ζήτησαν πιο σαφείς οδηγίες. Και η η  Αθήνα περιμένει διευκρίνηση του μοντέλου των πληρωμών, που να μην παραβιάζει το πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν ήδη ληφθεί, και ενιαία ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom.
Από την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζουν πως ορόσημο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αποτελεί η προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο. Εκκρεμεί όμως η απόφαση για τη μίσθωση ή αγορά πλωτής δεξαμενής που θα τοποθετηθεί δίπλα στη Ρεβυθούσα, ώστε να μπορούν να ξεφορτώνουν ταυτόχρονα δύο δεξαμενόπλοια.
Εμπάργκο στο πετρέλαιο ετοιμάζει η Ε.Ε.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι «27» σχεδιάζουν επίσης νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με εμπάργκο στο πετρέλαιο και στόχο την απαγόρευση στις εισαγωγές μέχρι το τέλος του 2022, όπως αποφασίστηκε σε συνομιλίες μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών μέσα στο σαββατοκύριακο. Όμως, διπλωματικές πηγές ανέφερα πως Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, και Σλοβακία εξέφρασαν επιφυλάξεις για το εμπάργκο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο περιλαμβάνει ακόμη:
Χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.
Διασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
Διερεύνηση της δυνατότητας προμήθειας πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ.
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021