Τετάρτη 15  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πυρά Μακρόν κατά της γαλλικής ακροδεξιάς που ψαλιδίζει τη διαφορά

Πυρά Μακρόν κατά της γαλλικής ακροδεξιάς που ψαλιδίζει τη διαφορά

 Η ακροδεξιά στη Γαλλία «παίζει» με τους φόβους του λαού, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τελευταία του προγραμματισμένη συνέντευξη πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.
Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι για να περάσουν στον δεύτερο γύρο που θα γίνει στις 24 Απριλίου. Ο νυν πρόεδρος μπήκε στην κούρσα των εκλογών ως το ξεκάθαρο φαβορί, όμως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει χάσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ η Μαρίν Λεπέν καταγράφει ανοδικές τάσεις.
Ο Μακρόν ανέβασε και σήμερα τους τόνους έναντι της Λεπέν χαρακτηρίζοντας ρατσιστικό το πρόγραμμά της, με τη Λεπέν να κατηγορεί στη συνέχεια τον απερχόμενο πρόεδρο για υπέρμετρη επιθετικότητα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Δύο ημέρες, λοιπόν, πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η ψαλίδα ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν φαίνεται να κλείνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας μέχρι και στη μία ποσοστιαία μονάδα. 
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, φέρνει στον πρώτο γύρο τον Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 26% έναντι 25% για τη Λεπέν. Ο Μακρόν χάνει δηλαδή δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ η Λεπέν κερδίζει δύο. Την έκπληξη κάνει ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν που κατατάσσεται τρίτος, με ποσοστό 17,5%. Ο ακροδεξιός πρώην δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ, που για κάποια περίοδο φαινόταν ικανός να απειλήσει τον Μακρόν, συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 8,5%, ωστόσο βρίσκεται μπροστά από την υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, τη Βαλερί Πεκρές. Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν εμφανίζεται να χάνει μεν έδαφος, αλλά να κερδίζει και πάλι τη Λεπέν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51%.
Αυτή η μείωση της διαφοράς καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, ώρες προτού να ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των εταιριών IFOP-Fiducial για τα μέσα ενημέρωσης Paris Match, LCI και Sud Radio, ο Μακρόν προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 26%, ακολουθεί η Λεπέν με 24% και ο Μελανσόν με 17%. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν αναδεικνύεται νικητής με ποσοστό 52%. Το περιθώριο στατιστικού λάθους ωστόσο ανέρχεται στις +/- 1,4 έως 3,1 μονάδες.
Μακρόν και Λεπέν προηγούνται με ποσοστά 26,5% και 23% αντίστοιχα και στη δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria για το France Info και την εφημερίδα Le Parisien. Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε το διάστημα 6-8 Απριλίου σε δείγμα 1.709 ψηφοφόρων και έχει περιθώριο στατιστικού λάθους +/- 1,4 έως 2,2 μονάδες. Στον δεύτερο γύρο δίνει νικητή τον Μακρόν με ποσοστό 53%.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα φέρουν τον Μακρόν να κερδίζει στον δεύτερο γύρο, έστω και με οριακή διαφορά.
► Ως προς τους υπόλοιπους υποψήφιους τίθεται ήδη το ερώτημα αν θα προτείνουν στους ψηφοφόρους τους ποιον ή ποιαν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο, με την υποψήφια της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές να δηλώνει σήμερα πως δεν θα προτείνει αλλά θα δηλώσει τι θα ψηφίσει και τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λιουκ Μελανσόν να δηλώνει πως δεν θα προτείνει γιατί δεν έχει νόημα, ούτε δικαίωμα να το πράξει.
 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021