Σάββατο 21  Σεπτεμβρίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Ουκρανική τραγωδία: Οριακές διαπραγματεύσεις και 10 εκατομμύρια ξεριζωμένοι

Ουκρανική τραγωδία: Οριακές διαπραγματεύσεις και 10 εκατομμύρια ξεριζωμένοι

 Διπλωματικές επαφές σε υψηλούς τόνους, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και εχθροπραξίες σε πολλές πόλεις • Η Μαριούπολη στο επίκεντρο του αιματοκυλίσματος. •Αντεγκλήσεις Πούτιν - Δύσης, ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν σημειώνουν πρόοδο.
Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία, που δέχεται το σφυροκόπημα των ρωσικών στρατευμάτων σε πολλαπλά μέτωπα εδώ και 23 ημέρες, με τις διαπραγματεύσεις να μην δείχνουν ακόμα σημάδια για επικείμενη κατάπαυση του πυρός άμεσα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ απ' την αρχή της εισβολής περίπου 3,2 εκατομμύρια Ουκρανοί πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς προς άλλες χώρες, με τον κύριο όγκο να διοχετεύεται προς την Πολωνία (περίπου 2 εκατ. πρόσφυγες). Την ίδια ώρα σε περίπου 6,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας, που έχουν καταφύγει κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, όπου οι επιθέσεις είναι πολύ πιο περιορισμένης κλίμακας.
 marioupoli-oukrania_0.jpg
Επίκεντρο της τραγωδίας παραμένει η πολιορκημένη Μαριούπολη, που παραμένει χωρίς νερό, ρεύμα και με ελάχιστα τρόφιμα. Όμως το τελευταίο 24ωρο λειτούργησε κάπως καλύτερα ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού της πόλης και σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές έφυγαν 4.972, ενώ συνολικά την Παρασκευή  9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται.
Η κατάσταση στην πόλη -λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας είναι πια αφόρητη και όπως επιβεβαίωνουν και οι δύο πλευρές σφοδρές μάχες γίνονται στο κέντρο της πόλης. «Τανκ, πολυβόλα και μάχες. Όλοι κρύβονται στα καταφύγια. Δεν υπάρχει πια το κέντρο της πόλης, δεν έχει μείνει ούτε ένα μικρό σημείο της πόλης που να μην έχει τα σημάδια του πολέμου» δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο και υπογράμμισε ότι το 80% των κτιρίων είτε έχουν καταστραφεί εντελώς είτε έχουν σοβαρές ζημιές. 
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια του βομβαρδισμένου θεάτρου της πόλης, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι αλλά και τη διαμεσολαβήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λουντμίλα Ντενίσοβα, παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι. Ο πρώτος επίσημος απολογισμός, πάντως, απ' το δημοτικό συμβούλιο, κάνει λόγο για ένα σοβαρά τραυματία και κανένα νεκρό, ενώ έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι. 
Κάτοικοι της περιοχής μεταφέρουν νερό από την αποθήκη τροφίμων, στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της αυτοανακυρηχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, στα περίχωρα της Μαριούπολης, Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022.
AP Photo/Alexei Alexandrov
Στο κενό οι προσπάθειες προσέγγισης
Η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας ως μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βοηθός του Ρώσου προέδρου.
«Όσον αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση, θα έλεγα 50 - 50. Γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω. Ούτε συγκεκριμένα στοιχεία ούτε επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι είμαστε κάπου στα μισά», είπε στους δημοσιογράφους.
Το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος και της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά σημεία των συνομιλιών, αυτό είναι το σημείο στο οποίο τα μέρη έχουν φέρει τις θέσεις τους όσο το δυνατόν πιο κοντά, είπε.
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.
Αντεγκλήσεις Πούτιν - Δύσης
Στο μέτωπο των πολιτικών διαβουλεύσεων, ο Πούτιν, ο οποίος σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση ενώπιον δεκάδων χιλιάδων Ρώσων, σε εκδήλωση για την προσάρτηση της Κριμαίας, χαιρέτισε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», σήκωσε το γάντι για τα «εγκλήματα πολέμου» και κατηγόρησε την Ουκρανία.
Σε συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος «επέστησε την προσοχή στα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται καθημερινά από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους Ουκρανούς εθνικιστές» και υποστήριξε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν «ό,τι είναι δυνατό» για να μην στοχοποιούν αμάχους.
Σε υψηλούς τόνους ήταν όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Κρεμλίνου και η συνομιλία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο. Ο Όλαφ Σολτς ζήτησε από τον Πούτιν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Είναι χαρακτηριστικό πως το Κρεμλίνο έκανε λόγο για μια «σκληρή τηλεφωνική συνομιλία».
Απ' την άλλη πλευρά ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τόνισε ότι «οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Ο δε Μπάιντεν τον προειδοποίησε για «συνέπειες και επιπλοκές» σε περίπτωση που προσφέρει υλική βοήθεια στη Ρωσία.
Οι βασικές εξελίξεις της ημέρας
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου το πρωί της Παρασκευής.
Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατέστρεψαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στη Λβιβ.
Τουλάχιστον 3 νεκροί σε βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο και το Κραματόρσκ.
Αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με το πυροβολικό πέντε κοινότητες.
Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία ανακοίνωσαν την απέλαση συνολικά 20 Ρώσων διπλωματών.  
Μετά την τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζελένσκι  είπε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του «υποσχέθηκε ότι θα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ». Εκείνος εκτίμησε ότι η αίτηση για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες. 
.


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021