Δευτέρα 2  Σεπτεμβρίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

 Πειθαρχική δίωξη κατά της δημάρχου Κασσάνδρας για το λούνα παρκ ζητά το υπουργείο Εσωτερικών

Πειθαρχική δίωξη κατά της δημάρχου Κασσάνδρας για το λούνα παρκ ζητά το υπουργείο Εσωτερικών

Η δημοτική αρχή ελέγχεται διότι επέτρεπε τη λειτουργία του λούνα παρκ χωρίς άδεια αλλά και γιατί δεν είχε επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα για παραβίαση της νομοθεσίας - Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού


Την πειθαρχική δίωξη της δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά, ζητά ο υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος μετά την ανύποπτη τραγωδία με τον θάνατο ενός 19χρονου, ο οποίος εκσφενδονίστηκε από το καρεκλάκι παιχνιδιού, μπροστά στα μάτια της μητέρας του και των αδερφών του.

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.


Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Επομένως, η δήμαρχος Κασσάνδρας ελέγχεται, γιατί επέτρεπε τη λειτουργία του λούνα παρκ χωρίς άδεια και γιατί δεν είχε επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα για παραβίαση της νομοθεσίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης
Προηγήθηκε η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία επέρριψε στον Δήμο Κασσανδρείας την ευθύνη για το λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος και το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια για τα παιχνίδια το υπουργείο Ανάπτυξης με ανακοίνωσή τους.


Συγκεκριμένα, έπειτα από τις δηλώσεις της Δημάρχου η οποία ισχυρίστηκε πως ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη, το ΥΠΑΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα-παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Χαλκιδική: Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται ο χειριστής του παιχνιδιού του λούνα παρκ
Δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια σχηματίστηκε σε βάρος του 21χρονου χειριστή του παιχνιδιού του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, μέρος του οποίου έσπασε, με αποτέλεσμα χάσει τη ζωή του 19χρονος.

Ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού (περιστρεφόμενα καθίσματα) έφυγε από τον τόπο του δυστυχήματος και νωρίτερα σήμερα παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κασσάνδρας, το οποίο διενεργεί την προανάκριση,

Χωρίς άδεια εγκαταστάσεις και παιχνίδια
Σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσανδρείας που μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, το λούνα παρκ ήταν σε ιδιωτικό χώρο και φέτος δεν είχε κάνει γνωστοποίηση, η διαδικασία που ακολουθείται δηλαδή για την ανανέωση της άδειας.

Όπως είπε η κ. Αναστασία Χαλκιά ο δήμος ήταν ήδη – πριν την τραγωδία – στη διαδικασία για την υποβολή κυρώσεων.

«Άδεια έπρεπε να είχαν τα μηχανήματα. Αυτό δεν το κάνει ο δήμος, όπως λέει η ΚΥΑ αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης» δήλωσε.

«Το θέμα είναι ότι έρχονται και στήνουν μηχανήματα… γιατί δεν ήταν αδειοδοτημένα;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα άλλα δύο λούνα παρκ στην περιοχή είπε ότι έχουν κάνει τη γνωστοποίηση.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από το ΑΤ Κασσανδρείας και θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Ακαριαίος ο θάνατος του 19χρονου
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης ο θάνατος του 19χρονου που έπεσε από μύλο με περιστρεφόμενες καρέκλες ήταν ακαριαίος. Σημειώνεται ότι η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11.00 στη Βέροια.

Πως έγινε το τραγικό συμβάν
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής με θύμα έναν 19χρονο από τη Βέροια. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του μπροστά στα μάτια της μητέρας και του αδερφού του όταν το παιχνίδι στο οποίο είχε ανέβει έσπασε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Πριν από λίγη ώρα μάλιστα, παραδόθηκε στο Α.Τ. Κιλκίς ο χειριστής του παιχνιδιού που αναζητούνταν καθώς μετά το δυστύχημα είχε τραπεί σε φυγή.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας που μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, το λούνα παρκ ήταν σε ιδιωτικό χώρο και φέτος δεν είχε κάνει γνωστοποίηση, η διαδικασία που ακολουθείται δηλαδή για την ανανέωση της άδειας.

Όπως είπε η κ. Αναστασία Χαλκιά ο δήμος ήταν ήδη – πριν την τραγωδία – στη διαδικασία για την υποβολή κυρώσεων.

«Άδεια έπρεπε να είχαν τα μηχανήματα. Αυτό δεν το κάνει ο δήμος, όπως λέει η ΚΥΑ αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης» δήλωσε.

«Το θέμα είναι ότι έρχονται και στήνουν μηχανήματα… γιατί δεν ήταν αδειοδοτημένα;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα άλλα δύο λουνα παρκ στην περιοχή είπε ότι έχουν κάνει τη γνωστοποίηση.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από το ΑΤ Κασσανδρείας και θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

 Ο 19χρονος που σκοτώθηκε έπειτα από πτώση από περιστρεφόμενες καρέκλες σε λούνα παρκ

 Συγκλονίζει η περιγραφή του αδερφού του 19χρονου: «Ο χειριστής μας είπε ότι θα το πάει δυνατά»
Τα λόγια του αδερφού που είδε τον 19χρονο να χάνεται σε μια στιγμή συγκλονίζουν: «Πήγαμε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη».

Ο νεαρός σοκαρισμένος συνεχίζει: «Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος».

https://www.zougla.gr/greece/peitharchiki-dioxi-kata-tis-dimarchou-kassandras-gia-to-louna-park-zita-to-ypourgeio-esoterikon/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021