Από τον Αεικίνητο Νικόλαο Κωτίδη-αλιευμένο από το FB!!!
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΪΛΑΡΙΑ στα τούρκικα δεν σήμαινε ''λασποχώρι".
Μέσα σε λίγους μήνες αναγκάζομαι να στείλω email στο περιοδικό 4ΤΡΟΧΟΙ για την αναφορά του στην ονομασία Καϊλάρια.
Προς όλες λοιπόν τις Πτολεμαϊδίωτισες και Πτολεμαϊδιώτες. (κοινοποιήστε το), είναι ντροπή μας, να μην γνωρίζουμε βασικά πράγματα για την ονομασία της πόλης που ζούμε και να μην επεμβαίνουμε σε όσες και όσους ''σκόπιμα΄΄ παραποιούν ή αποκρύπτουν την ΑΛΗΘΕΙΑ.
Ν.Χ.Κ.
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 09-06-2021
Για το περιοδικό 4ΤΡΟΧΟΙ
Καλησπέρα σας Στο τεύχος Μαΐου 2021 του περιοδικού σας και στην παρουσίαση του Τesla Model 3 Long Range και συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ σας με τον τίτλο "Με το Tesla Model 3 Long Range στην Πτολεμαΐδα'', γίνεται αναφορά στο παλαιό όνομα της πόλης μας που ήταν Καϊλάρια (τούρκικη ονομασία). Όμως πρέπει να γνωρίζετε όπως και όλοι αυτοί που παραποιούν ή επίτηδες και εσκεμμένα θέλουν να υποβαθμίζουν χρόνια τώρα την πόλη ότι στα τούρκικα, λόγω του λασπώδους εδάφους της την είχαν ονομάσει έτσι δηλαδή Καϊλάρια, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Γίαννης Κουτρούδης...
Μέχρι την δεκαετία του 1950, η Πτολεμαΐδα ήταν γνωστή ως Καϊλάρια. Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες ερμηνείες για την προηγούμενη τουρκική ονομασία της πόλης. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι Καιλάρια σημαίνει «λασποχώρι», ενώ άλλοι υποστηρίζουν την ονομασία «βραχοχώρι». Καμία, όμως, από τις δύο ερμηνείες δεν είναι η σωστή. Η λέξη Καϊλάρια αποτελεί εξελληνισμένη μορφή της τουρκικής λέξης Kayilar (Κάιλαρ). Τι σημαίνει, όμως, αυτή η λέξη; Καταρχήν, η λέξη βρίσκεται στον πληθυντικό αριθμό και είναι τύπος της λέξης Kayi 😊 Καγί). Kayi σημαίνει Καγής ή Γιουρούκος/Κονιάρος, όπως είναι περισσότερο γνωστός ο όρος στην ελληνική ιστορία. Οι Καγήδες ή Κονιάροι/Γιουρούκο ήταν ένα νομαδικό, τουρκικό φύλο που προέρχονταν από την κεντρική Μικρά Ασία. Κατά την διάρκεια του 15ου αιώνα, ο Σουλτάνος Σελήμ Β΄ διέταξε την άμεση μεταφορά Καγήδων ή Γιουρούκων/Κονιάρων από τα υψίπεδα της κεντρικής Μικράς Ασίας στο λεκανοπέδιο της Δ. Μακεδονίας, ώστε να αλλοιώσει την πληθυσμιακή σύσταση της περιοχής προς ενίσχυση του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι Καγήδες ή Γιουρούκοι/Κονιάροι δεν ήταν μουσουλμάνοι σουνίτες, αλλά μπεκτασήδες. Ανήκαν σε μία αίρεση του Ισλάμ, τον μπεκτασισμό, ο οποίος γνώρισε μεγάλη άνθηση στην Δ. Μακεδονία κατά την περίοδο της Ύστερης Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Τα παραπάνω ιστορικά στοιχεία μας οδηγούν αυτόματα στο συμπέρασμα ότι Kayilar 😊 Κάιλαρ) σημαίνει Καγιδοχώρια ή καλύτερα η περιοχή των Καγήδων ή Γιουρούκων/Κονιάρων. Με άλλα λόγια, η Πτολεμαΐδα δεν υπήρξε ποτέ μία οργανωμένη οθωμανική πόλη. Ήταν σύνολο μικρών οικισμών που ήταν διασκορπισμένοι στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας. Αυτό εξηγεί και τα τουρκικά ονόματα που έχουν επιβιώσει σε πολλές περιοχές της πόλης. Γενί Μαχαλά (=Νέα συνοικία), Κεπτσέ (=Βαθούλωμα) ή Σουλούντερε (=Βάλτος) είναι μερικές από αυτές. Αυτά τα ονόματα υποδηλώνουν ότι σε αυτές τις περιοχές υπήρχαν μικροί τουρκικοί οικισμοί.
Οι περιβόητες ονομασίες που έχουν προταθεί κατά καιρούς, όπως «λασποχώρι» δεν ισχύουν, γιατί η λάσπη μεταφράζεται στα τούρκικα ως camur 😊 τσαμούρ). Αν ίσχυε αυτή η εκδοχή, η πόλη θα λέγονταν camurkoy 😊 τσαμούρκιοι). Κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Τα Καϊλάρια μετονομάστηκαν επίσημα σε Πτολεμαΐδα το 1927-1928.
Για πολλά χρόνια, βέβαια, η ονομασία Καϊλάρια εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται ακόμα και σε δημόσια έγγραφα.
Σήμερα, η ονομασία είναι αδόκιμη στον δημόσιο λόγο.
Στα πολύ ορθά που αναφέρει ο κ. Γιάννης Κουτρούδης έκανα και εγώ την δική μου έρευνα....
φυλή Kayı (κάιι)
Η φυλή Kayı ή η φυλή Kai (Τουρκικά: Kayı boyu ) ήταν δυτικός τούρκικος λαός Oghuz και κλάδος της φυλετικής ομοσπονδίας Bozok . Τον 11ο αιώνα, ο Μαχμούντ αλ- Κασγκάρι αναφέρθηκε στους Kayı (Kayiglardir ).
Η λέξη kayı σημαίνει "αυτός που έχει δύναμη και δύναμη μέσω σχέσης".
Ως ομάδα οι Kayitag (Ρωσικά Kaitag), η φυλή Kayi έπαιξε εξέχοντα ρόλο στην ιστορία του Καυκάσου και τώρα η γλώσσα Kayitag χαρακτηρίζεται ως μία από τις πέντε διαλέκτους της γλώσσας Kumyk [1], η οποία για δέκα αιώνες (10 - 19) Ήταν μία lingua franca [2] στον Βόρειο Καύκασο.
Σύμφωνα με την οθωμανική παράδοση, ο Osman I, ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , καταγόταν από τη φυλή Kayı [3]. Αυτός ο ισχυρισμός έχει, ωστόσο, τεθεί σε σοβαρή ερώτηση από πολλούς σύγχρονους ιστορικούς. Τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία για την κάθοδο των Οθωμανών προέρχονται από γενεαλογίες που γράφονται κατά τον δέκατο πέμπτο αιώνα, περισσότερο από εκατό χρόνια μετά τη ζωή του Οσμάν. Πιο σημαντικά, οι πρώτες γενεαλογίες που έγραψαν οι Οθωμανοί δεν περιείχαν καμιά αναφορά στην κάθοδο Kayı, υποδεικνύοντας ότι κατασκευάστηκε αργότερα.[4]
[1] Τούρκικη διάλεκτος. μιλιέται στην Β. Οσετία (Ρωσία) από περίπου μισό εκατ. Ανθρώπους.
[2] Lingua Franca ή Κοινή διάλεκτος αποκαλείται μια γλώσσα όταν χρησιμοποιείται για την επικοινωνία ατόμων από διαφορετικές γλωσσικές κοινότητες, επειδή είναι εκτενώς διαδεδομένη και ευρέως κατανοητή. Για παράδειγμα, η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται σήμερα ως lingua franca στη διεθνή διπλωματία. Οι κοινές διάλεκτοι αντιδιαστέλλονται από τις γλώσσες πίτζιν, καθώς δε δημιουργήθηκαν επί τούτου για να καλύψουν ανάγκες διεθνούς επικοινωνίας. Αντίθετα πρόκειται για γλώσσες που απέκτησαν διεθνή διάδοση, συνήθως λόγω της πολιτικής ή εμπορικής ισχύος του κράτους στο οποίο ομιλούνται. Ιστορικά, η Κοινή Ελληνική, τα Λατινικά και τα Γαλλικά έχουν λειτουργήσει ως κοινές διάλεκτοι, στην περίοδο ακμής των αντίστοιχων κρατών.
[3] "Ορισμένες οθωμανικές γενεαλογίες ισχυρίζονται, ίσως φανταστικά, την καταγωγή από τους Kayı.",
[4 Kafadar, Cemal (1995). Μεταξύ Δύο Κόσμων: Η Κατασκευή του Οθωμανικού Κράτους . σελ. 122. «Ότι κρατάει από τον κλάδο Kayı της ομοσπονδίας Oğuz φαίνεται να είναι μια δημιουργική ‘εκ νέου ανακάλυψη’ στο γενεαλογικό κατασκεύασμα του δέκατου πέμπτου αιώνα. Λείπει όχι μόνο στον Ahmedi, αλλά και, και το πιο σημαντικό, στην αφήγηση του Yahşi Fakih-Aşıkpaşazade, που δίνει τη δική του εκδοχή ενός περίτεχνου γενεαλογικού οικογενειακού δέντρου που πάει πίσω στον Νώε. Εάν υπήρχε μια ιδιαίτερα σημαντική απαίτηση για την καταγωγή Kayı, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Γιάχ Φάκιχ δεν θα είχε ακούσει για αυτό».
Από : Αγγλική Βικιπαίδεια
Ένα προηγούμενο παρακλάδι των Γιουρούκων, οι Kailars ή Kayılar (Καϊλαρς ή Καϊηλαρς) Τούρκοι ήταν από τους πρώτους Τούρκους αποίκους στην Ευρώπη, (το Kailar ή Kayılar είναι το τουρκικό όνομα της ελληνικής πόλης Πτολεμαΐδας που πήρε το σημερινό της όνομα το 1928)
Παρακάτω λέει : Kayi σημαίνει δυνατός.
Πολλοί ‘Τούρκοι Μουσουλμάνοι’ της δυτικής Θράκης (έτσι τους αναφέρει η Αγγλική εγκυκλοπαίδεια) ανήκουν στην φυλή των Καϊί
Το ‘Lar’ (σύμφωνα με το Τουρκο/Ελληνικό λεξικό) σχηματίζει τον πληθυντικό αριθμό των ουσιαστικών (όχι όλων – αλλά ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες).
Άρα Καϊλάρ πρέπει να σημαίνει "Οι Καϊιλαριώτες". Αυτοί που ανήκουν στην φυλή Kayi.
Σήμερα: 70 χιλιόμετρα ΒΑ της Άγκυρας υπάρχει πόλη με το όνομα Καϊιλάρ.
Μετά λοιπόν τα πιο πάνω ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, όμως σε καμιά περίπτωση όσες Πτολεμαϊδιώτισες ή Πτολεμαϊδιώτες είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και λένε Καϊλιώτισσα ή Καϊλαριώτης είναι σαν να δέχεται ότι είναι μουσουλμάνα ή μουσουλμάνος και μάλιστα της αίρεσης των μπεκτάσιδων. Πράγμα που για την αφεντιά μου δεν ισχύει.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Και αφού σας παρουσίασα τα παραπάνω με ύψιστη τεκμηρίωση,
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΤΕΥΧΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ
Φιλικά
Νικόλαος Χρ. Κωτίδης
(Ένας αθεράπευτος, ελεύθερος και αδέσμευτος
ενεργός πολίτης του Δήμου Εορδαίας)
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 09-06-2021
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment