Ξεκίνησε χθες αργά το απόγευμα μια κατάθεση-ποταμός του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη που αναβιώνει όλο το κορυφαίο σκάνδαλο Novartis στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ είχαν προηγηθεί ακόμα δύο απαλλακτικές καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Μετά τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Παπαγεωργίου, στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι καταθέσεις των πρώην επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, Στυλιανού Μανώλη και Χρήστου Ντζούρα.
Οπως τόνισε χθες στην κατάθεσή του ο μάρτυρας Στ. Μανώλης, οι αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ισχυρισμούς ότι δήθεν παρέλειψε να τιμολογήσει φάρμακα επί υπουργίας του, για τις οποίες η Ελ. Τουλουπάκη κατηγορείται ότι δεν τις διαβίβασε ως όφειλε αμελλητί στη Βουλή, ο κ. Μανώλης ανέφερε πως δεν «αποτελούσαν μήνυση ούτε και κατονόμαζε ευθέως κάποιο πρόσωπο».
Πρόεδρος: Σας πήγε στο μυαλό ότι έπρεπε να στείλετε την αναφορά αμελλητί στη Βουλή;
Μάρτυρας: Οχι, δεν είχε τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνταν για να σταλεί αμελλητί στη Βουλή. Είχε στοιχεία εγγράφου που έπρεπε να διερευνηθεί συνολικά με τη δικογραφία, όπως και έγινε. Mε τα στοιχεία αυτά δεν καταγγέλλονταν συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη ούτε όνομα.
Ερωτηθείς από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, για το αν ενημέρωσε την εισαγγελέα Τουλουπάκη για τις αναφορές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο κ. Μανώλης ανέφερε σαφώς πως δεν την ενημέρωσε ούτε του ζητήθηκε. Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης πως τα πράγματα αλλάξαν όταν έλαβαν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και «συγκεντρώθηκαν στοιχεία».
Οπως έγινε γνωστό στο δικαστήριο και όπως ανέφερε αναλυτικά ο συνήγορος Γ. Μαντζουράνης, η αναφορά των τριών τότε επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, Χρήστου Ντζούρα, Στυλιανού Μανώλη και Αντώνη Ελευθεριάνου, υπεβλήθη στην εισαγγελέα Τουλουπάκη στις 5 Φεβρουαρίου του 2018, με την ίδια να τη διαβιβάζει αυθημερόν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως όφειλε, καθώς γινόταν αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Για την κατηγορούμενη πρώην εισαγγελέα ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ίδια δεν είχε επαφές με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο μάρτυρας είπε πως στα έγγραφα του FBI υπήρχαν ενδείξεις για εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, «τα οποία όμως δεν μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε».
«Θα το καταλάβαινα»
Από την πλευρά του ο πρώην επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας, κατέθεσε πως δεν είχε αντιληφθεί κάποια παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου σε δικαστικό πρόσωπο, ούτε στην κ. Ράικου. «Κανείς δεν με ενόχλησε ποτέ. Ούτε έπεσε στην αντίληψή μου να υπάρχει παρέμβαση Παπαγγελόπουλου στην Τουλουπάκη. Θα το καταλάβαινα αν υπήρχαν ίσως διαφωνίες», είπε.
Οι τόνοι όπως και το ενδιαφέρον ανέβηκαν χθες το απόγευμα όταν άρχισε να καταθέτει ο Κώστας Βαξεβάνης, που έστρεψε τα βέλη του προς την Ελένη Ράικου λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενη. Υπογράμμισε πως η Ράικου θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τη Novartis λόγω των εμβασμάτων που υπήρχαν στους λογαριασμούς του συζύγου της από το πρόγραμμα Exactly της Novartis.
Ο ίδιος ζήτησε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου να διαβιβαστούν σε εισαγγελέα όλα όσα θα καταθέσει σχετικά με την Ελένη Ράικου και την πρώην εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, προκειμένου να διωχθούν ποινικά για το αδίκημα της ψευδορκίας για όσα κατέθεσαν σε βάρος του.
«Οι κυρίες αυτές έχουν δεχτεί και οι δύο δημοσιογραφική κριτική. Εχω αποκαλύψει και για τις δύο σκανδαλώδη πράγματα. Πώς ξέρουν ότι τις αναφορές τις έδωσε ο Παπαγγελόπουλος; Εγώ θα μπορούσα να πω ότι μου τις έδωσε αυτός που βγάζει φωτοτυπίες», σημείωσε ο Κ. Βαξεβάνης.
Για τις σχέσεις του με τον Παπαγγελόπουλο, ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά πως έχει συναντήσει περισσότερες φορές από κοντά τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα από ό,τι τον Παπαγγελόπουλο. «Εγώ τον Παπαγγελόπουλο τον έχω κατεβάσει από τον γάιδαρο. Οταν ήταν εισαγγελέας Πρωτοδικών, έχω κάνει πολλά δημοσιεύματα εναντίον του, πολύ περισσότερο δε όταν ήταν στην ΕΥΠ, που θεωρώ ότι έδρασε με τρόπο που δεν έπρεπε να δράσει. [...] Οταν ζορίζεται η κ. Ράικου, λέει για αξιολογικές κρίσεις. Ωραία εισαγγελέας! [...] Δεν γνωρίζω για καμία επικοινωνία Ράικου-Παπαγγελόπουλου. Τα μεταξύ τους είναι βαθύτερα, εντονότερα και πιο εκτεταμένα από όσα περιγράφονται σε αυτό το δικαστήριο.
«Εκδικητικοί λόγοι»
Η κ. Ράικου, αφού δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει ως εισαγγελέας, στη συνέχεια προσέφερε τον εαυτό της για να δημιουργηθεί ένα πολιτικό παιχνίδι και να οδηγηθούν κάποιοι άνθρωποι όπως εγώ σε δίκη. Ο λόγος είναι εκδικητικός. Δεν ξέρω τις μεταξύ τους σχέσεις. Αλλά αυτό που συνέβη ήταν ότι η κ. Ράικου βρήκε την ευκαιρία, έχοντας το πρόσφορο πολιτικό περιβάλλον που πίστευε ότι μπορούσε να κανονίσει τα πράγματα στη Δικαιοσύνη, για να κατηγορήσει και να εκδικηθεί τον υποφαινόμενο επειδή αποκάλυψε ό,τι αποκάλυψε».
Ο Κώστας Βαξεβάνης ξεκίνησε την κατάθεσή του αναφερόμενος σε όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2017, με τη δημοσίευση από το Documento της αναφοράς της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα σχετικά με τα ξεχασμένα έγγραφα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στη δικογραφία για τον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο και την παραίτηση της Ράικου προτού καν κυκλοφορήσει στα περίπτερα η εφημερίδα. Κάποια στιγμή, μεταξύ των πολλών που είπε, προανήγγειλε την αγωγή, με απαίτηση 100.000 ευρώ, που θα καταθέσει σήμερα κατά του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του τον ενέπλεξε σε ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο. Η δίκη θα συνεχιστεί με την κατάθεση Βαξεβάνη τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment