Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κοινοποιηθεί από τη ΡΑΕ το τελικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης που συνέταξε ο ΔΕΣΦΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τη δημόσια διαβούλευση, ώστε μετά το «πράσινο φως» των Βρυξελλών η Αρχή να προχωρήσει στην έγκρισή του. Το Σχέδιο, το οποίο προβλέπει τα μέτρα που θα επιτρατευθούν σε περίπτωση προβλημάτων επάρκειας αέριου, αναθεωρήθηκε ώστε να επικαιροποιηθεί στη βάση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης.
Υπενθυμίζεται πως το Σχέδιο προβλέπει 3 επίπεδα συναγερμού, με την Κατάσταση Συναγερμού 1 (Έγκαιρης Προειδοποίησης) να ενεργοποιείται στην περίπτωση που υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για γεγονός που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.
Σε αυτό το σενάριο, θα ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός συνεχούς ενημέρωσης των φορέων για την εξέλιξη της προσφοράς-ζήτησης καυσίμου τα επόμενα 24ωρα, ενώ θα γίνει και έκκληση στους καταναλωτές για συνετή χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης καυσίμου.
Η Κατάσταση Συναγερμού 2 (Επιφυλακής) θα κηρυχθεί αν εμφανιστεί διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση αερίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά είναι ακόμα ικανή να διαχειριστεί αυτήν τη διαταραχή ή ζήτηση, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά. Τότε, στις «γραμμές άμυνας» που θα αξιοποιηθούν συμπεριλαμβάνονται ο περιορισμός της παροχής αερίου στους διακόψιμους καταναλωτές, η αξιοποίηση του αποθέματος στο FSU στη Ρεβυθούσα, ή η εξέταση αύξησης των παραγγελιών LNG.
Κατάσταση Συναγερμού 3
Το ανώτερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης (δηλαδή η Κατάσταση Συναγερμού 3) θα κηρυχθεί αν υπάρξει σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού και εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, ενώ τα μέτρα αγοράς δεν θα είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης καυσίμου. Επομένως, θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, που δεν στηρίζονται στην αγορά, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πιθανό να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των λεγόμενων Προστατευόμενων Καταναλωτών. Στους Προστατευόμενους Καταναλωτές ανήκουν τα νοικοκυριά, οι κοινωνικές κρατικές υποδομές (όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι τηλεθερμάνσεις.
Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι ο υποχρεωτικός περιορισμός (ή και η πλήρης διακοπή τροφοδοσίας) ξεκινώντας από τους διακόψιμους καταναλωτές. Ακολουθούν οι εξαγωγές καυσίμου από την Ελλάδα, ενώ στην επόμενη θέση βρίσκονται οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που δεν είναι κρίσιμες. Στην επόμενη θέση βρίσκονται οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές (από τους οποίους και πάλι εξαιρούνται οι λεγόμενες «Σημαντικές Βιομηχανίες»), ενώ στο τέλος της λίστας βρίσκονται οι Προστατευόμενοι Καταναλωτές, στην περίπτωση των οποίων η διακοπή ή ο περιορισμός κρίνεται αναγκαίος για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία του συστήματος μεταφοράς αερίου και των δικτύων διανομής.
Την επόμενη εβδομάδα οι «σημαντικές βιομηχανίες»
Την ίδια στιγμή, στον Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει η ΡΑΕ στην κατάρτιση της λίστας των «σημαντικών βιομηχανιών», δηλαδή εκείνων των βιομηχανικών καταναλωτών που ακόμη κι αν κηρυχθεί Κατάσταση Συναγερμού 3, όπως προαναφέρθηκε θα έχουν προτεραιότητα στην παροχή φυσικού αερίου. Για ένταξη έχουν υποβάλει αίτηση 104 βιομηχανίες, καθώς στους πρώτους 103 ενδιαφερόμενους, προστέθηκε στην πορεία και μία αίτηση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα.
Η δημιουργία της σχετικής λίστας από τη ΡΑΕ προβλέπεται στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης (Δράση Δ8), στο πλαίσιο του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος ωστόσο δεν θέτει ξεκάθαρα κριτήρια. Ενδεικτικό είναι πως κριτήρια ένταξης στη λίστα είναι η κρισιμότητα βάσει κοινωνικής συνεισφοράς, η συμμετοχή σε διασυνοριακές εφοδιαστικές αλυσίδες, οι ζημιές σε εγκαταστάσεις, αλλά και μία σειρά οικονομικών παραμέτρων. Επομένως, το έργο της Αρχής κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.
Έγκριση των συμβάσεων για τις Δράσεις Δ4 και Δ5
Την ίδια στιγμή, στη σημερινή Ολομέλεια η ΡΑΕ αναμένεται να εγκρίνει την πρότυπη σύμβαση για τη Δράση Δ4 του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης, την οποία θα συνάψουν οι ιδιοκτήτες μονάδων με καύσιμο αέριο χωρίς τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου, σχετικά με τη διατήρηση αποθέματος ασφαλείας καυσίμου στη Ρεβυθούσα.
«Πράσινο φως» θα δοθεί επίσης και στην πρότυπη σύμβαση για τη Δράση Δ5, που θα συνάψουν οι μονάδες με καύσιμο αέριο και δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου, στο πλαίσιο αύξησης των αποθεμάτων εναλλακτικού καυσίμου (diesel). Παράλληλα, χθες τέθηκε σε διαβούλευση η πρόταση του ΔΕΣΦΑ για το σχέδιο σύμβασης για τη Δράση Δ3, για την οποία υπόχρεοι είναι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας σε τελικούς πελάτες, οι οποίοι εισήγαγαν φυσικό αέριο στο ΕΣΦΑ τα πέντε προηγούμενα έτη και είναι χρήστες του ΕΣΦΑ. Οι υπόχρεοι αυτοί δεσμεύονται για τη διατήρηση αποθέματος φυσικού αερίου σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης άλλου Κράτους-Μέλους.
Σχόλια (0)
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment