Η πιο βραχύβια πρωθυπουργός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται η Λιζ Τρας, η οποία ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία την πρωθυπουργία και την ηγεσία των Τόρις.
Η Τρας έμεινε πρωθυπουργός μόλις για 44 ημέρες.
Η Λιζ Τρας οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά την αποτυχία της να επιβάλει την πολιτική της για φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, η οποία με την ανακοίνωσή της και μόνο προκάλεσε σε συντριβή τη στερλίνα και ραγδαία άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, της αποτυχίας αυτής ήταν η παραίτηση δύο υπουργών, του αρχιτέκτονα του «μίνι προϋπολογισμού», Κουάσι Κουαρτένγκ, αλλά και της υπουργού Εσωτερικών, Σούελα Μπρέιβερμαν. Η αντικατάσταση του Κουαρτένγκ από τον Τζέρεμι Χαντ οδήγησε και σε οριστικό «ξήλωμα» του προϋπολογισμού και σε νέες εξαγγελίες μέτρων, που πάντως οδηγούν σε περισσότερη λιτότητα.
Πλέον, ανοίγει ξανά η διαδικασία εκλογής ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα. Ο διάδοχός της θα αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού.
Η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση της έως ότου ολοκληρωθεί η εσωκομματική εκλογική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των στελεχών του κόμματος την καλούν να παραιτηθεί άμεσα και από την πρωθυπουργία.
Αυτοκριτική μηδέν
Χωρίς να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική, η Λιζ Τρας στη δήλωσή της υποστήριξε ότι ανέλαβε τα καθήκοντά της «σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας», με τη Βρετανία έχει «μείνει πίσω πολύ καιρό εξαιτίας της της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξη» και πως εξελέγη από τους Συντηρητικούς στην ηγεσία με εντολή να το αλλάξει αυτό.
Και αφού ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή της «εκπλήρωσε τον στόχο να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας» και να περιορίσει την εθνική ασφάλιση, διότι έθεσε το όραμα να δημιουργήσει «μια οικονομία υψηλής ανάπτυξης με χαμηλή φορολογία, η οποία θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες που προήλθαν από το Brexit».
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορώ να υλοποιήσω την εντολή για την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα».
Η αντιπολίτευση ζητά εκλογές «τώρα»
Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανέλαβαν με επιτακτικό τρόπο το αίτημα για εκλογές, τονίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται από ένα κόμμα που έχει αποδείξει για χρόνια την ανεπάρκειά του.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Μετά από 12 χρόνια αποτυχίας των Τόρις, ο βρετανικός λαός αξίζει πολύ καλύτερα από αυτή την περιστρεφόμενη πόρτα του χάους. Τα τελευταία χρόνια, οι Τόρις επέβαλαν φορολογία ρεκόρ, κατέστρεψαν τους θεσμούς μας και δημιούργησαν κρίση κόστους ζωής. Τώρα, προκάλεσαν την κατάρρευση της οικονομίας σε σημείο οι πολίτες να χρειάζονται 500 λίρες επιπλέον τον μήνα για το στεγαστικό τους δάνειο. Η ζημιά που έχουν κάνει θα χρειαστεί χρόνια για να διορθωθεί. Κάθε μία από αυτές τις κρίσεις προκλήθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, την πλήρωσε ο βρετανικός λαός».
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Εντ Ντέιβι, ζητώντας επίσης εκλογές, σημείωσε:
«Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν Συντηρητικό πρωθυπουργό που να παραπαίει από κρίση σε κρίση. Χρειαζόμαστε γενικές εκλογές τώρα και οι Συντηρητικοί να μείνουν εκτός εξουσίας».
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment