Παρασκευή 29  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Σύνοδος Κορυφής : Μάξιμουμ στόχος το... μισό βήμα για τους 27 ηγέτες - Η μάχη των πλαφόν, τα διαφορετικά μπλοκ και οι προτάσεις της Κομισιόν

Σύνοδος Κορυφής : Μάξιμουμ στόχος το... μισό βήμα για τους 27 ηγέτες - Η μάχη των πλαφόν, τα διαφορετικά μπλοκ και οι προτάσεις της Κομισιόν

 
 
 

Απόπειρα συγκερασμού των συγκρουσιακών τάσεων των διαφόρων μπλοκ στο εσωτερικό της Ευρώπης παρά ουσιαστικής απάντησης στο ερώτημα πως θα πέσουν οι τιμές, αποτελεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, με τους 27 ηγέτες να προσέρχονται έχοντας υπό μάλης τις προτάσεις που ανακοίνωσε τη Κομισιόν τη Τρίτη.

Σε μια ευτυχή συγκυρία χαμηλών τιμών φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, οι τελευταίες καλούνται να συμφωνήσουν στα όσα εξήγγειλε προχθές η Κομισιόν, δηλαδή στην κοινή αγορά φυσικού αερίου, το συμπληρωματικό benchmark που θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στις αγορές, την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου στις συναλλαγές για να πέσουν οι τιμές και σε μέτρα για ενεργειακή αλληλεγγύη.

Τον τόνο ωστόσο αναμένεται να δώσει και πάλι η μάχη των πλαφόν. Στο κείμενο συμπερασμάτων συζητείται να συμπεριληφθεί μια αναφορά σε προσωρινό ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια εκδοχή δηλαδή του «Ιβηρικού μοντέλου». Κρίνοντας από τα όσα είπε χθες η φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν θεωρεί ότι αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω το συγκεκριμένο πλαφόν, το οποίο προωθεί δυναμικά η Γαλλία – χρησιμοποιεί ελάχιστο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή λόγω του μεγάλου πυρηνικού της στόλου - αποδέχεται η Γερμανία, αλλά δεν θέλουν η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους που αυτό συνεπάγεται. Οι διαφωνίες αυτές αναμένεται να καταγραφούν στο Ευρωπαικό Συμβούλιο. 

Το μπλοκ των χωρών, όπως η Ελλάδα, που τάσσονται υπερ της επιβολής ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και στο οποίο έχει προστεθεί εσχάτως και η Ολλανδία, θα επιμείνει στις θέσεις του. Στην αντιπέρα όχθη η Γερμανία, που εκφράζει σοβαρές ενστάσεις, φοβούμενη ότι ένα πλαφόν θα απομακρύνει τους πωλητές και θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου. 

Κουρασμένη Ευρώπη ψάχνει για συμβιβασμό 

Στην πραγματικότητα η σημερινή Σύνοδος Κορυφής βρίσκει κουρασμένη από τις άκαρπες προσπάθειες συνεννόησης την Ευρώπη, εξαντλημένα και διχασμένα τα κράτη- μέλη, έπειτα από μάχες για τα διαφορετικά πλαφόν, από αλλεπάλληλα συμβούλια των υπουργών Ενέργειας, προτάσεις επί προτάσεων, συγκλίσεις και διαφωνίες, χωρίς το δια ταύτα να καταλήγει σε μια γενναία κοινή απάντηση.

Οι περισσότερες από τις κυβερνήσεις, αν όχι όλες, αντιμετωπίζουν με υποτονικό ενδιαφέρον το σημερινό Ευρ.Συμβούλιο, τουλάχιστον ως προς το ενεργειακό του σκέλος. Και μακριά από προσδοκίες για κάποια κοινή ευρωπαϊκή λύση, προχωρούν με βάση τα μέτρα εθνικής προστασίας που έχουν ανακοινώσει, με πιο χαρακτηριστική τη περίπτωση της Γερμανίας. Το γερμανικό πακέτο - μαμούθ, ύψους 200 δισ ευρώ συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην ΕΕ, καθώς παρά τις ενστάσεις πολλών ευρωπαικών κυβερνήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, το Βερολίνο προχωρά αυτόνομα από τους υπόλοιπους. Σε αυτές τις έντονες αντιδράσεις των εταίρων, ήρθαν από χθες να προστεθούν και κάποιες πρώτες, σοβαρές επιφυλάξεις περί πιθανής αντισυνταγματικότητας του πακέτου από το ίδιο το γερμανικό Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τυχόν εμπλοκή του γερμανικού πακέτου θα μπορούσε να κάνει το Βερολίνο να ξανασκεφτεί τις διαφωνίες τους απέναντι σε θέματα, όπως ένα γενικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, στο οποίο θα επιμείνουν και σήμερα αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Κατά τα λοιπά, ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα άμεσης εφαρμογής που έχει προτείνει η Κομισιόν και θα συζητήσουν οι ηγέτες των «27» είναι αυτό της εξοικονόμησης, της μείωσης δηλαδή της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% μέχρι και τον Μάρτιο του 2023.

Συγκεκριμένα, οι 27 αναμένεται να συναινέσουν στο τελευταίο πακέτο των Βρυξελλών, το οποίο εστιάζει σε :

  • Κοινή αγορά φυσικού αερίου, με στόχο να ξαναγεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές. Στόχος επίσης να θωρακιστεί η ευρωπαϊκή αγορά LNG, προκειμένου να μην μετατραπεί σε «ζούγκλα», όπου τα λιγοστά φορτία φυσικού αερίου θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και οι χώρες -μέλη θα μπιντάρουν η μια ενάντια στην άλλη, με κερδισμένο προφανώς τον ισχυρότερο, αποσκοπεί η πρόταση για κοινή προμήθεια αερίου
  • Στην ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού δείκτη τιμών που θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου. Το θέμα συζητείται με τον ACER (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας) για την αντιμετώπιση της «συστημικής πρόκλησης». Το νέο σημείο αναφοράς θα προβλέπει σταθερή και προβλέψιμη τιμολόγηση για τις συναλλαγές LNG. Η Επιτροπή θα αναθέσει στην ACER να δημιουργήσει ένα αντικειμενικό εργαλείο ημερήσιας αξιολόγησης των τιμών και, στη συνέχεια, ένα σημείο αναφοράς που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους φορείς εκμετάλλευσης της ενεργειακής αγοράς για την αναπροσαρμογή της τιμής στα συμβόλαιά τους για το φυσικό αέριο.
  • Στην εξέταση ενός προσωρινού μηχανισμού περιορισμού των τιμών, μέσω του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου αερίου ( TTF), ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται. Στην ουσία θα καθιερωθεί σε προσωρινή βάση, ένα δυναμικό όριο τιμής για τις συναλλαγές στο TTF. Οι συναλλαγές σε τιμή υψηλότερη από το δυναμικό όριο δεν θα επιτρέπεται να πραγματοποιούνται στο TTF. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της ακραίας αστάθειας και των υπερβολικών τιμών.
  • Επιπλέον για να αποθαρυνθεί η κερδοσκοπία με τα παράγωγα και να περιοριστεί η υπερβολική αστάθεια των τιμών προτείνεται ένας μηχανισμός προσωρινής ενδοημερήσιας αύξησης των τιμών. Αυτός ο μηχανισμός θα προστατεύει τους παίκτες της αγοράς από μεγάλες διακυμάνσεις τιμών εντός της ίδιας ημέρας, ορίζοντας ένα συγκεκριμένο όριο. Από αυτό το όριο και πάνω θα απαγορεύονται οι διακυμάνσεις του TTF, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χαμηλότερες τιμές.
  • Στη λήψη μέτρων για ενεργειακή αλληλεγγύη σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο
  • https://energypress.gr/news/synodos-koryfis-maximoym-stohos-miso-vima-gia-toys-27-igetes-i-mahi-ton-plafon-ta-diaforetika
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021