Τετάρτη 8  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Υπάρχει σχέδιο άλωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας;

Υπάρχει σχέδιο άλωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας;

 Την ώρα που η χώρα «φλέγεται» από το πέρασμα του πέμπτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση επεξεργάζεται «σχέδιο για το νέο ΕΣΥ» με τον φόβο για καταλυτική υποβάθμιση του να είναι έκδηλη.
 
Τις προθέσεις της κυβέρνησης αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ξεκίνησε να ξεδιπλώνει μέρος του σχεδίου λέγοντας πως «όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, στην ΠΦΥ, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ» και εξήγησε ότι «όταν υπάρχει ένα νοσοκομείο το οποίο παρέχει όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναβαθμισμένες, δεν τίθεται θέμα αλλαγών [...] Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω γύρω, στα 20, 25 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα».
 
Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» αποκαλυπτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προχώρησε σε μυστική διαβούλευση για το σχέδιο της κυβέρνησης μόνο με 12 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
 
 
Η διαβούλευση έγινε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν οι 12 γιατροί- βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κ. Γκάγκα, παρουσίασε το σχέδιο που προβλέπει συγχωνεύσεις και την μετατροπή περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, κάτι ανάλογο δηλαδή με όσα είπε χθες ο Θάνος Πλεύρης.
Το σύστημα «κόμβου και ακτίνας»
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της «Αυγής» παρουσίασε στους 12 γιατρούς- βουλευτές τα βασικά σημεία του σχεδίου για τα δημόσια νοσοκομεία το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο σύστημα «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας».
 
Έκανε λόγο για διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων που περιλαμβάνουν και συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο το νοσοκομείο «Κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία.
Το νοσοκομείο αυτό θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «Ακτίνες» τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 
Εάν αυτό το σχέδιο προχωρήσει θα ανοίξει το δρόμο ώστε τα περιφερειακά νοσοκομεία αντί να ενισχυθούν να υποβιβαστούν σε Κέντρα Υγείας εξυπηρετώντα επί της ουσίας τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 
Την ίδια ώρα, από τα νοσοκομεία, συνεχίζονται οι κραυγές αγωνίας των υγειονομικών. Την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε Αχαΐα και Ηλεία περιγράφει γλαφυρά το σημερινό ρεπορτάζ που φιλοξενεί στις σελίδες της η «Εφημερίδα των Συντακτών» (Σχέδιο Πλεύρη για διάλυση του ΕΣΥ).


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021