Σκάνδαλο με απευθείας αναθέσεις στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 202
Σκάνδαλο με απευθείας αναθέσεις στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»
Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος με αδιαφανείς διαδικασίες, καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος του θεραπευτηρίου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» , Δημήτρης Μπαζίγος
Οσμή σκανδάλου με κατασπατάληση δημόσιου χρήματος με αδιαφανείς τρόπους, δηλαδή χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, που θα πρέπει να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη, προκύπτει από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «Ζούγκλα» για το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
Πολλά από αυτά τα στοιχεία τα κατήγγειλε ο τέως πρόεδρος του νοσοκομείου Δημήτρης Μπαζίγος, ο οποίος έχει καταθέσει και σχετική μήνυση στις εισαγγελικές Αρχές, στην οποία, όπως μας ενημέρωσε, αναφέρει ότι μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουν δαπανηθεί στον Ερυθρό Σταυρό 6.000.000 ευρώ με απευθείας αναθέσεις. Ο κ. Μπαζίγος ήταν πρόεδρος του νοσοκομείου από τις 28 Απριλίου 2022 ως και τις 28 Ιουλίου 2024.
Ο κ. Μπαζίγος υποστηρίζει ότι απομακρύνθηκε πριν από δύο μήνες από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ακριβώς επειδή προσπάθησε να πολεμήσει αυτά τα φαινόμενα, για τα οποία ενημέρωσε με επιστολές του τόσο τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στις επιστολές αυτές, ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου αναφέρει πως αν και το υπουργείο Υγείας στις αρχές του έτους κοινοποίησε εγκαίρως τους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, ώστε να δρομολογήσουν προγραμματισμό για αγορές υλικών, και παρά το γεγονός πως και ο ίδιος ζήτησε επιτακτικά να προχωρήσει το θέμα, στον Ερυθρό Σταυρό δεν έγινε τίποτε.
Ο πρώην πρόεδρος ζήτησε ενημέρωση με υπηρεσιακό σημείωμα
Τον Ιανουάριο του 2024, ο τότε πρόεδρος Δημήτρης Μπαζίγος, ζήτησε με υπηρεσιακό του σημείωμα από τις διοικητικές υπηρεσίες να συντάξουν πίνακα προγραμματισμού για τις προμήθειες αγαθών, αναλώσιμων υλικών, αντιδραστηρίων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού κ.λπ., για το τρέχον έτος αλλά και για τις πιστώσεις των επόμενων ετών. Ζήτησε επιπλέον ως εκ τούτου να αποστείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες την εισήγησή τους για όλα τα παραπάνω στο διοικητικό συμβούλιο.
Έξι μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2024, ο κ. Μπαζίγος έστειλε ενημερωτική επιστολή στη διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιαννούλα Νταβώνη, την οποία παράλληλα κοινοποίησε και στο γραφείο του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, προκειμένου να τους ενημερώσει πως κανένας προγραμματισμός δεν έγινε για τις ανάγκες των μονάδων, με αποτέλεσμα τα πάντα να κινούνται μέσω απευθείας αναθέσεων.
Όπως μας ανέφερε, δεν έλαβε καμία απάντηση και ουδείς επικοινώνησε μαζί του, ώστε να εξακριβώσει τους ισχυρισμούς του.
Ο κ. Μπαζίγος «φωτογραφίζει» ως κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου των απευθείας αναθέσεων τη σημερινή διοικήτρια του νοσοκομείου Ελπινίκη Ταβιανάτου, (η οποία είχε γίνει γνωστή στο πανελλήνιο κυρίως από τις… χορευτικές της φιγούρες σε γλέντι που είχε στηθεί σε κεντρικό χώρο του νοσοκομείου, μέσα από τον οποίο εκείνη την ώρα οι τραυματιοφορείς μετέφεραν ασθενείς) στην οποία «χρεώνει» αναθέσεις με κατατμήσεις, αφού ο Ερυθρός Σταυρός έχει συμβασιοποιήσει μόλις έξι από τους -έτσι κι αλλιώς- μετρημένους στα δάχτυλα διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Ερυθρός Σταυρός ήταν και πάλι ακέφαλος για έξι μήνες, δηλαδή χωρίς διοικητικό συμβούλιο (όπως είναι και σήμερα, μετά την απομάκρυνση του κ. Μπαζίγου), φυσικά με ευθύνη και τότε και τώρα του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Μπαζίγος έκανε λόγο για «βροχή» απευθείας αναθέσεων «φωτογραφίζοντας» την κυρία Ταβιανάτου.
Μια σημαντική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: από τον Απρίλιο του 2022 που ανέλαβε τα καθήκοντά του, και για έναν χρόνο, στον κ. Μπαζίγο είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο, την οποία απέκτησε τελικά ύστερα από αδιάκοπες προσπάθειες έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή το 2023.
Η μήνυση του πρώην προέδρου του νοσοκομείου Δημήτρη Μπαζίγου
Στη μήνυση την οποία κατέθεσε στις εισαγγελικές Αρχές, ο κ. Μπαζίγος, εκτός από τον τρομακτικό όγκο των απευθείας αναθέσεων, καταγγέλλει ακόμη πως προκειμένου να παρακάμπτονται οι διαγωνισμοί, διάφορες υπηρεσίες και υλικά χαρακτηρίζονται «μοναδικά» από ιατρούς και άλλους υπαλλήλους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις «φωτογραφίζονται» προϊόντα συγκεκριμένων εταιριών.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπαζίγος ανέφερε:
Όταν πρόκειται για δαπάνες από 15.000 έως 30.000 ευρώ, αυτές εισάγονται για έγκριση στο Δ.Σ. με κατάτμηση σε υποποσά.
Όταν υπάρχουν αποφάσεις διαγωνισμών από το Δ.Σ. του νοσοκομείου, αυτοί δεν διενεργούνται χωρίς καμία αιτιολογία. Παράλληλα, όταν αποφασίζει το Δ.Σ. σύναψη συμβάσεων με παρόχους που προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, αυτές και πάλι δεν εφαρμόζονται χωρίς αιτιολογία.
Οι δαπάνες των τμημάτων εκτοξεύτηκαν παράλογα το πρώτο πεντάμηνο του 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023 χωρίς αιτιολόγηση. Για παράδειγμα, η θωρακοχειρουργική κλινική πραγματοποίησε το πρώτο πεντάμηνο του 2023 συνολικά 90 μικροεπεμβάσεις, τα υλικά των οποίων στοίχισαν 163.000 ευρώ. Το πρώτο πεντάμηνο του 2024, αντίστοιχα, το κόστος των υλικών για 70 μικροεπεμβάσεις έχει φτάσει ήδη τα 200.000 ευρώ.
Η παραλαβή υλικών πραγματοποιείται μετά τη λήξη του ωραρίου, χωρίς να λαμβάνει γνώση η αποθήκη, ώστε να ελέγχεται εάν παραλήφθηκαν τα υλικά, και επιπλέον τι ώρα και σε ποια κατάσταση. Τα δε υλικά μεγάλου κόστους που προορίζονται για εξωτερική χρήση και δεν τοποθετούνται στους ασθενείς, μετά τη χρήση δεν επιστρέφονται στην αποθήκη για να διαπιστωθεί εάν πράγματι χρησιμοποιήθηκαν.
Εγκρίνονται σημειώματα δαπανών για προμήθεια υλικών, τα οποία δεν φτάνουν ποτέ στο τμήμα Προμηθειών και δεν αναρτώνται στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Συμβάσεων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο πρώην πρόεδρος ζητάει να ερευνηθούν τυχόν παραπτώματα, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
Σίτιση και καθαριότητα με δεκαήμερες συμβάσεις
Στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας ενεργός διαγωνισμός του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός.
Αξίζει, όμως, να σταθούμε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι ακριβώς συμβαίνει στο νοσοκομείο, στον τελευταίο μεγάλο διαγωνισμού που βρίσκεται στο ΕΣΗΔΗΣ στην κατηγορία «Αξιολόγηση», ο οποίος τελικά κατακυρώθηκε από το Δ.Σ. του νοσοκομείου στην εταιρία IFS IPIROTIKI FACILITY SERVICES Α.Ε., τον Απρίλιο του 2023, αφορούσε την καθαριότητα του νοσοκομείου και ήταν διάρκειας ενός έτους και προϋπολογισμένης ετήσιας δαπάνης 1.448.066,42 ευρώ (1.795.602,36 ευρώ με ΦΠΑ) με δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος.
Λίγους μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού ασκήθηκε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι η προσφορά «έπασχε» επειδή, για παράδειγμα, το ασφαλιστήριο που προσκόμισε η εταιρία δεν περιελάμβανε κάλυψη για Επαγγελματική Αστική Ευθύνη, κι ως εκ τούτου απορρίφθηκε. Παράλληλα απορρίφθηκε, για παρόμοιους λόγους, που είχαν να κάνουν με τη μη επαρκή εμφάνιση δικαιολογητικών, και η προσφορά που είχε κάνει μία ακόμη από τις εταιρίες που συμμετείχαν και η οποία ομοίως είχε προσφύγει.
Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2024 ματαιώθηκε και από το Δ.Σ. του νοσοκομείου ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για να αρχίσει εν συνεχεία ο κύκλος… κι άλλων χαμένων διαγωνισμών. Εν τω μεταξύ, η κυρία Ταβιανάτου άρχισε να εκδίδει αποφάσεις απευθείας αναθέσεων ύψους 29.960 ευρώ (37.150,40 ευρώ με ΦΠΑ) ανά μήνα, στην εταιρία IFS IPIROTIKI FACILITY SERVICES Α.Ε., η οποία θεωρητικά θα είχε πάρει τον διαγωνισμό, εάν βεβαίως είχε καταθέσει επαρκή δικαιολογητικά.
Στόχος των διαγωνισμών – και σε αυτή την περίπτωση και γενικά στον δημόσιο τομέα – είναι να περάσουν ολοκληρωτικά αυτά τα έργα υπηρεσιών σε εταιρίες και να παύσει το σύστημα των εργαζομένων με ΣΟΧ, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό που στηρίζεται στο αφήγημα της εξοικονόμησης πόρων. Ωστόσο, αν κάνει κάποιος ένα βήμα πίσω και κοιτάξει τη συνολική εικόνα που προκύπτει από τα ποσά με τα οποία κατακυρώνονται γενικά οι διαγωνισμοί, μπορεί να διαπιστώσει πως η τακτική αυτή έχει σε αρκετές περιπτώσεις το ανάποδο οικονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χασούρα για το Δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον η πολιτική που έχει επιλεχθεί από την κυβέρνηση είναι να μην προσλαμβάνονται επιπλέον υπάλληλοι, έστω με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά να δίνονται τα έργα σε εταιρίες, τότε η Αρχή της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης απαιτεί οι αναθέσεις να γίνονται με διαγωνισμούς, μέσα από τους οποίους, εξάλλου, μπορεί τελικά να μειωθεί και το οικονομικό αντίτιμο.
Συνεχίζοντας την περιπέτεια της καθαριότητας στον Ερυθρό Σταυρό αξίζει να αναφέρουμε πως έπειτα από πιέσεις του κ. Μπαζίγου, όπως προκύπτει από έγγραφα, λαμβάνεται τελικά η απόφαση, μέχρι να προκηρυχθεί νέος ετήσιος διαγωνισμός – του οποίου οι τεχνικές προδιαγραφές έχουν ήδη εγκριθεί από τον περασμένο Ιούνιο – να δημοσιευτεί ένας ενδιάμεσος, διάρκειας έξι μηνών, με το «σύστημα» της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (άρθρο 32, ν. 4412/2016), αρχικού ύψους 205.000 ευρώ.
Κι ενώ και ο εξαμηνιαίος διαγωνισμός εγκρίθηκε τελικά στις 16 Ιουνίου, δεν αναρτήθηκε ποτέ ηλεκτρονικά, παρά το γεγονός πως -σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο κ. Μπαζίγος – οι οχλήσεις του, για την ανάρτησή τους προς τα αρμόδια τμήματα ήταν σχεδόν καθημερινές.
Η απομάκρυνση του κ. Μπαζίγου από τη θέση του προέδρου
Όπως αναφέρει ο τέως πρόεδρος του νοσοκομείου, ίσως και εξαιτίας αυτών των «οχλήσεων», απομακρύνθηκε από τη θέση του καθώς το υπουργείο Υγείας δεν ενέκρινε νέο Δ.Σ., κι έτσι το νοσοκομείο τρέχει πλέον «ακέφαλο».
Αξίζει να διευκρινίσουμε πως ο Ερυθρός Σταυρός, διέπεται από ειδικό καθεστώς, με βάση το οποίο ο διοικητής δεν αποτελεί μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης αλλά έχει υπαλληλική σχέση και δρα βασικά ως εισηγητής προς τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο.
Υπεύθυνος δε για την υπογραφή των συμβάσεων και τα οικονομικά του νοσοκομείου είναι ο εκάστοτε πρόεδρος. Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με το ίδιο ειδικό καθεστώς, ο πρόεδρος και τρία τακτικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου ορίζονται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός τον περασμένο Μάρτιο είχε στείλει στο υπουργείο Υγείας την απόφασή του να συνεχίσει ο κ. Μπαζίγος στη θέση του πρόεδρου. Κι όμως, η θητεία του διεκόπη, και το νοσοκομείο «τρέχει» και πάλι μόνο με τις απευθείας αναθέσεις στο όριο των 15.000 ευρώ (με κατατμήσεις) που έχει δικαίωμα να υπογράφει η κυρία Ταβιανάτου.
Τον περασμένο Ιούνιο, πάντως, ο κ. Μπαζίγος κατόρθωσε να περάσει διαγωνιστική διαδικασία στην καθαριότητα ακόμη και για τις μηνιαίες συμβάσεις, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί μεγαλύτερης διάρκειας, με αποτέλεσμα το έργο να δοθεί σε νέα εταιρία που κατέθεσε πιο συμφέρουσα προσφορά από την IFS IPIROTIKI FACILITY SERVICES Α.Ε.
Σήμερα, ελλείψει διοικητικού συμβουλίου, το έργο της καθαριότητας του νοσοκομείου γίνεται με συμβάσεις ανά δεκαήμερα, που έχουν φτάσει πλέον περίπου τα 12.000 ευρώ, ώστε να μπορεί να υπογράφει η κυρία Ταβιανάτου.
Περίπου την ίδια διαδρομή έχει ακολουθήσει και το έργο της σίτισης του νοσοκομείου. Παράδειγμα η περίπτωση της σύμβασης που υπεγράφη το 2022, για εκπαίδευση προσωπικού σε -δήθεν- ειδικά θέματα διαδικτύου, διάρκειας περίπου 28 ωρών, για την οποία το νοσοκομείο πλήρωσε 25.000 ευρώ, καθώς η εταιρία που την ανέλαβε χαρακτηρίστηκε δήθεν μοναδική.
Το 2024 δε το ίδιο έργο, για περισσότερες ώρες, κοστολογήθηκε 15.000 ευρώ και δόθηκε στην ίδια εταιρία, παρά το γεγονός πως υπήρξε προφορά με τις ίδιες παροχές, ύψους μόλις 6.000 ευρώ.
https://www.zougla.gr/greece/skandalo-me-apeftheias-anatheseis-sto-nosokomeio-erythros-stavros/
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment