«Γαλάζια» οργή για τα κόλπα με τους διοικητές του ΕΣΥ – Μέχρι το Μαξίμου έφτασαν οι οχλήσεις για τις υπόγειες διαδικασίες
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 155
Ο νόμος Κεραμέως, που ψηφίστηκε στο τέλος του 2023, υποσχόταν ότι θα φέρει διαφάνεια και ισοτιμία στους διορισμούς των επικεφαλής δημόσιων οργανισμών, ένα αφήγημα που διαφήμισε με κάθε τρόπο η κυβέρνηση.
Οταν όμως αυτός εφαρμόστηκε στην πράξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποδείχθηκε περίτρανα ότι αποτελούσε απλώς πρόσχημα ώστε να μπορεί να επιχειρηματολογεί για το περιβόητο «επιτελικό κράτος». Ακόμη και «γαλάζια» στελέχη και μάλιστα με στενές επαφές με την κυβέρνηση αντιλήφθηκαν ότι ο διαγωνισμός που διεξήχθη μέσω ΑΣΕΠ για να διοριστούν σε πρώτη φάση οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και στη συνέχεια οι διοικητές των νοσοκομείων ήταν απλώς άλλο ένα τέχνασμα της ΝΔ ώστε να προωθεί με τη συγκάλυψη του νόμου τα δικά της παιδιά. Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να αποκαλύπτονται η μία περίπτωση μετά την άλλη με ευνοημένους υποψήφιους διοικητές νοσοκομείων, οι οποίοι για έναν περίεργο και άγνωστο λόγο μοριοδοτήθηκαν ευνοϊκά σε κάποια νοσοκομεία, ώστε να μπορούν προφανώς να αναλάβουν και τη θέση του διοικητή.
Τα βασικά τεχνάσματα
Για την προώθηση του φαβοριτισμού στον πολυσυζητημένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (που εμπεριείχε και γραπτές εξετάσεις), αξιοποιήθηκαν –όπως όλα δείχνουν– τρία βασικά τεχνάσματα από την κυβέρνηση:
Η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών. Για την κυβέρνηση ένας μεταπτυχιακός τίτλος αξιολογείται ανάλογα με το… νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν υποψήφιοι που ενώ έλαβαν τα απαραίτητα μόρια για το μεταπτυχιακό τους όταν υπέβαλαν αίτηση σε ένα νοσοκομείο, για το ίδιο ακριβώς τυπικό προσόν σε κάποιο άλλο υποβαθμολογήθηκαν!
Το επιχείρημα του ΑΣΕΠ αλλά και των κυβερνητικών στελεχών είναι πως γίνεται διαφορετικά η μοριοδότηση στα νοσοκομεία ανάλογα με το αν διαθέτουν άνω των 400 κλινών ή κάτω των 400 κλινών. Επιχείρημα που δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Το ΑΣΕΠ μάλιστα, που τίθεται πλέον εν αμφιβόλω για την αξιοπιστία του μετά την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως, διατύπωνε τις τελευταίες ημέρες τη δυσαρέσκειά του για τις βολές που δέχεται από ΜΜΕ ως προς τη μοριοδότηση των υποψηφίων. Αλλωστε οι ενστάσεις από πολλά στελέχη που θέλουν να κατακτήσουν μια θέση στο ΕΣΥ δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες, αφού πολλοί είδαν να έχουν αντιφατικές βαθμολογίες, παρότι οι αιτήσεις που είχαν υποβάλει ήταν οι ίδιες, αλλά σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία, όπως δικαιούνται.
Η μη μοριοδότηση των διδακτορικών.
Ενδεικτικό της κυβερνητικής στόχευσης, με το πέπλο της αξιοκρατίας και του ΑΣΕΠ, είναι το γεγονός ότι στον διαγωνισμό δεν μοριοδοτήθηκαν τα διδακτορικά. Πρόκειται προφανώς για εντυπωσιακή… επιλογή της κυβέρνησης να μην ευνοήσει όσους κατέκτησαν διδακτορικό, παρότι ο συγκεκριμένος τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται παγκοσμίως.
Οι πιέσεις για παραιτήσεις. Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι εφαρμόζει άλλο ένα ευφάνταστο σενάριο για να διορίσει τους δικούς της διοικητές νοσοκομείων, αν και έβαλε στη διαδικασία των εξετάσεων και της ταλαιπωρίας εκατοντάδες ενδιαφερόμενους.
Προκειμένου να αναρριχηθούν οι φιλικά προσκείμενοι στη ΝΔ άρχισαν οι τηλεφωνικές πιέσεις ώστε να παραιτηθούν όσοι βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη της λίστας με τα 15 άτομα και να ανέλθουν σιγά σιγά βαθμίδα τα ονόματα των ημετέρων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Documento, τις τελευταίες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των καταλόγων με τα άτομα που προηγούνται στον διαγωνισμό κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να τηλεφωνούν σε διάφορα πρόσωπα που έλαβαν μέρος προκειμένου να τους πιέσουν να παραιτηθούν. Οπως μεταφέρουν πηγές, είτε τους παρότρυναν να φύγουν οριστικά από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ καθότι δεν θα επιλέγονταν είτε τους υπόσχονταν ότι θα τους τοποθετήσουν σε άλλες θέσεις σε άλλο νοσοκομείο. Μάλιστα τα περισσότερα τηλεφωνήματα φαίνεται ότι έπεσαν στη βόρεια Ελλάδα.
Οι λίστες με τους 15
Πιθανώς αυτός να ήταν και ο λόγος, κατά τις πληροφορίες του Documento, που το ΑΣΕΠ είχε φροντίσει να αποστείλει τις λίστες με τους 15 που προκρίνονται ανά νοσοκομείο, προτού ακόμη τις δημοσιοποιήσει στον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, προκειμένου να έχει γνώση.
Ούτως ή άλλως όμως μετά τις προσωπικές συνεντεύξεις που θα ακολουθήσουν στην τελική κατάταξη των επτά υποψηφίων θα δημιουργηθεί μια λίστα με τρία άτομα από τα οποία και θα επιλέξει πάλι ο ίδιος ο Αδ. Γεωργιάδης.
Η υπόγεια αυτή διαδικασία, όμως, και οι παρακάμψεις έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια ακόμη και στο κυβερνών κόμμα, αφού πολλά «γαλάζια» στελέχη που ήταν υποψήφια για μια θέση στο ΕΣΥ έσπευσαν να καταγγείλουν τη διαδικασία σε τοπικούς βουλευτές εκφράζοντας τον θυμό τους για την παγίδα στην οποία έπεσαν. Η δυσαρέσκεια αυτή μεταφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ανάμεσα στους μη ευνοημένους ήταν και πολλά στελέχη της ΝΔ που δεν είδαν να προωθούνται για μια θέση σε διοίκηση νοσοκομείου.
Ο Αδωνης ένιψε τας χείρας του
Ο Αδ. Γεωργιάδης κατά τη συνήθη τακτική του, ένιψε τας χείρας του στο θέμα των διορισμών, ενώ σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις περιορίστηκε να δηλώσει ότι και ο ίδιος δεν συμφωνεί με τις αργοπορίες στον διορισμό των στελεχών. Διατύπωσε δε τον εκνευρισμό του καθώς ανέμενε να αναλάβουν νωρίτερα τα νέα στελέχη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment