Έφυγε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 183
Τον Ιούλιο του 2023 είχε φύγει από τη ζωή και η σύζυγός του, Μαριάννα - Η ανακοίνωση της οικογένειάς του
Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας και εφοπλιστής.
Η οικογένεια του σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024»
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου, γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Ήταν το πέμπτο από τα οχτώ παιδιά της οικογένειας, καθώς προηγήθηκαν τα τέσσερα αδέλφια του, Παύλος (1925-1984), Αμαλία (1927-2016), Σήφης (1929 – 2002), Νίκος (1931-1973) και ακολούθησαν άλλα τρία οι Γιώργος (1936-), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη.
Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του, Νίκος. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό.
Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος. Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδερφού του και από το 1972 ανέλαβε τη διοίκησή τους μετά τον πρόωρο θάνατο εκείνου.
Από το 1989 ασχολήθηκε και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδρύοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega (τον οποίο κατείχε μέχρι το 2019) και Star τον οποίο κατείχε μέχρι σήμερα, ενώ από το 2018 κατείχε παράλληλα και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Alpha. Παντρεύτηκε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη (το γένος Μπουρνάκη) και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη (γενν. 1962), τη Χριστιάννα (γενν. 1964), τον Γιώργο (γενν. 1967), τον Νίκο (γενν. 1974) και τη Βαρδιάννα (γενν. 1976). Ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν αναπτύξει σημαντικές φιλανθρωπικές δράσεις.
Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ο επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη και έχει θεωρηθεί από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, με την περιουσία του να αποτιμάται στα 1,9 δις δολάρια. Σύμφωνα με την Lloyd’s, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Από το 1972, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης διεύθυνε έναν από τα μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο, μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι οι Motor Oil, Optima bank, Vegas Oil and Gas (Αίγυπτος), Avin Oil, Τράπεζα Πειραιώς, ANEK Lines, Ελλάκτωρ, Star Channel, Alpha TV, NJV Athens Plaza, AVE Group of Companies και Odeon. Ναυαρχίδα του ομίλου θεωρείται η μονάδα των διυλιστηρίων της Motor Oil Ελλάς.
Mισός αιώνας, ωστόσο, είναι μεγάλο διάστημα. Πολύ δε περισσότερο, όταν μιλάμε για αγώνα στον επιχειρηματικό στίβο.
Σε αυτό το διάστημα, ο Bαρδής Bαρδινογιάννης έχτισε έναν κολοσσό. Για τη Mότορ Όιλ, την εισηγμένη που είναι «χρυσάφι» για τους επενδυτές, τον όμιλο με την υψηλότερη μισθοδοσία από τις εισηγμένες, που έχει τους εργαζομένους σαν μια οικογένεια, τον όμιλο που όταν, στις μέρες κρίσης οι άλλοι εγκατέλειπαν την Eλλάδα που «καιγόταν», τη στήριζε πιο δυνατά, η επόμενη μέρα έχει πολλά σημαντικά πράγματα, όχι μόνο υψώνοντας ελληνική σημαία στα καράβια της Avin International.
Στις 6 Αυγούστου 2020 συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από τότε που η Motor Oil μπήκε στο χρηματιστήριο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η εταιρεία παρήγαγε συνολικά καθαρά κέρδη 2,31 δισ. ευρώ (περί τα 2,5 δισ. σε επίπεδο ομίλου), πλήρωσε φόρους που αθροιστικά φτάνουν στα 970,86 εκατ. ευρώ, ενώ οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) έφτασαν τα 1,554 δισ. ευρώ.
O Όμιλος διατηρεί και ενισχύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει στο core business του, τη διύλιση, ανοίγοντας παράλληλα δυνατό βηματισμό για την εξέλιξή της σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο. Έτσι, μετά τα μεγάλα προγράμματα εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου των Aγίων Θεοδώρων (ύψους 1,4 δισ. τα προηγούμενα χρόνια) και τη μεγάλη επένδυση των 310 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση της παραγωγής προϊόντων υψηλού περιθωρίου, προχωρά στην υλοποίηση του γιγαντιαίου νέου επενδυτικού προγράμματος, των 4 δισ. ευρώ.
Tην ίδια ώρα ο Όμιλος διευρύνει τη δραστηριότητά του σε όλα τα πεδία της ενεργειακής αγοράς. Mετά την είσοδό του στην αγορά ρεύματος μέσω της NRG, αναπτύσσει το σκέλος του φυσικού αερίου, όπου πέραν της αδειοδοτικής «υπεροπλίας», δρομολογεί το project του FSRU στον κόλπο των Aγ. Θεοδώρων (μέσω της θυγατρικής Διώρυγα Gas) ως μια νέα «πύλη» τροφοδοσίας της χώρας.
Παρουσία έχει και στον χώρο των AΠE, με την εξαγορά μέσω θυγατρικών, της Στεφανέρ Eνεργειακή που αναπτύσσει αιολικά στην περιοχή της Bοιωτίας, καθώς και χαρτοφυλάκιο έτοιμων φωτοβολταϊκών πάρκων 47 MW από τη Mytilineos (METKA ENG). Στο επιτελείο της MOH σχεδιάζουν βέβαια και τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ ο όμιλος, με μια βεντάλια εξαγορών, αύξησε την παρουσία του στα MME με την απόκτηση του Alpha, έχει επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα μέσω της Optima Bank και συνεχίζει…
Η γνωριμία και ο έρωτας με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει πριν φύγει από τη ζωή, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει για τον σύζυγό της λέγοντας: «Γνώρισα τον σύζυγό μου, Βαρδή, σε πολύ νεαρή ηλικία. Εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια και εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Παντρευτήκαμε μερικά χρόνια αργότερα, όμως από την πρώτη στιγμή νιώσαμε και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός.
Ξεκινήσαμε την οικογένειά μας σε ένα μικρό διαμέρισμα. Φυσικά τότε δεν μπορούσα να φανταστώ τα όσα θα ακολουθούσαν, που άλλαξαν μεν την εικόνα της ζωής μας, αλλά ποτέ την ουσία της. Tο μεγάλωμα των πέντε παιδιών μας, και με τους δυο μας πάντα δίπλα τους, η εξορία του Βαρδή στην Αμοργό κατά την περίοδο της δικτατορίας. Αμέτρητες στιγμές όμορφες αλλά και στιγμές δύσκολες, όπως άλλωστε στη ζωή κάθε ανθρώπου».
Tο 2020, με αφορμή την πανδημία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε όλοι στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε διηγηθεί τη δύσκολη κατάσταση που είχε βιώσει το 1967:
«Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες. Γιατί ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του βιώματα από εκείνη την εποχή που άφησε τη σφραγίδα της, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, στη ζωή μας. Οι δικές μου μνήμες οδηγούν τη σκέψη μου στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στη μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού. Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι. Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση. Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. Το τότε δεν συγκρίνεται με το τώρα. Γιατί ο εχθρός, ο κίνδυνος είναι διαφορετικός. Όμως και τότε, όπως πάντα στην ιστορία μας, έτσι και σήμερα, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε».
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη απεβίωσε στις 24 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 86 ετών.
Η απόπειρα δολοφονίας
Τον Νοέμβριο του 1990 πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες εις βάρος του, από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Οι ρουκέτες βρήκαν στόχο το αυτοκίνητο που επέβαινε, όμως ο Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του. Ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου) είπε ψύχραιμα: «..σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…».
Ήταν 9:20 το πρωί όταν ο 57χρονος τότε επιχειρηματίας έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας. Η 17Ν είχε στήσει καρτέρι και εκτόξευσε τρεις ρουκέτες, με τον επιχειρηματία να σώζεται λόγω της ισχυρής θωράκισης του οχήματός του, αλλά και της μη συντονισμένης πυροδότησης μιας βόμβας τοποθετημένης σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Στην ομολογία του το 2002, ο συλληφθείς Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του ίδιου στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη, όπως και τριών ακόμη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Τότε οι εφημερίδες έγραφαν: «Το μεγάλο κτύπημα με το οποίο είχε απειλήσει η τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”, στις τελευταίες προκηρύξεις της, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με μια καλοστημένη επιχείρηση που στόχο είχε τον επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη. Τα μέλη της “17Ν” προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον κ. Βαρδινογιάννη, με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μέσα στο οποίο, για μεγαλύτερη “σιγουριά”, είχαν εγκαταστήσει σύστημα εκτοξευόμενων ρουκετών. Παρά τη φοβερή έκρηξη η θωρακισμένη Μερσεντές του επιχειρηματία άντεξε ενώ οι τρεις ρουκέτες δεν βρήκαν, ευτυχώς, τον στόχο τους».
Το… τανκ του επιχειρηματία, όπως έλεγαν το αυτοκίνητό του εξαιτίας της θωράκισής του, είχε αντέξει…
Η χρήση τριών ρουκετών και μιας βόμβας είχε κάνει εντύπωση στους αστυνομικούς καθώς ήταν κάτι που «έδειχνε τη σιγουριά των μελών της “17Ν” στο στήσιμο τέτοιων, μεγάλου ρίσκου, επιχειρήσεων». Ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως είχε κατηγορήσει την «17Ν» ότι ήθελε να προκαλέσει τον θάνατο σε 15-20 άτομα με αυτήν την επίθεση.
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στην κατάθεσή του απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικού κινήτρου στη δολοφονική επίθεση και δήλωσε πως δεν γνώριζε για ποιον λόγο η «17Ν» επιχείρησε να επιτεθεί.
Η φιλία με την οικογένεια Κένεντι
Ο Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του, Μαριάννα, υπήρξαν μεταξύ των ιδρυτών του συμβουλίου ηγετών του Ρόμπερτ Κένεντι, μαζί με τον Μπιλ Κλίντον και άλλους παγκόσμιους ηγέτες. Ο γάμος της Ρόρι Κένεντι, κόρης του Ρόμπερτ και της Έθελ Κένεντι με τον Μαρκ Μπέιλι, γιορτάστηκε στην έπαυλη του Βαρδινογιάννη στην Εκάλη. Ακόμη και ο γάμος της μεγαλύτερης αδερφής της Ρόρι, Κόρτνεϊ Κένεντι, με τον Ιρλανδό Πολ Χιλλ το 1993 γιορτάστηκε στο πολυτελές γιοτ Varmar του Βαρδινογιάννη.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment