Γιατί γέμισαν οι παραλίες σε αυτά τα νησιά με νεκρούς ροφούς, στήρες και σφυρίδες – Εκατοντάδες είναι ετοιμοθάνατα… 3 Νοεμβρίου 20242 λεπτά χρόνος ανάγνωσης
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 132
Με νεκρούς ροφούς, στήρες και σφυρίδες γέμισαν οι παραλίες στην Κρήτη και ειδικότερα στον νομό Λασιθίου αλλά και στις Κυκλάδες όπως για παράδειγμα στην Τήνο, τη Σύρο και τον Άνδρο, ενώ είναι μεγάλος και ο αριθμός των ψαριών που εντοπίζονται ετοιμοθάνατα στην επιφάνεια της θάλασσας.
Το φαινόμενο της αυξημένης θνησιμότητας σε ροφούς, στήρες και σφυρίδες, παρατηρείται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα και έχει κινητοποιήσει τους επιστήμονες.
Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, οι ενδείξεις παραπέμπουν στην ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, που προκαλείται από τον ιό Betanodavirus, ο οποίος είναι ευρέως διαδεδομένος στη Μεσόγειο και προσβάλλει έντονα τα είδη της οικογένειας Epinephelidae, δηλαδή, ροφούς, στήρες και σφυρίδες, τα οποία εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία στον ιό.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ασυνήθιστη συμπεριφορά, με τα ψάρια να κινούνται αργά και σε σπειροειδή τροχιά στην επιφάνεια της θάλασσας, συχνά με την κοιλιά προς τα πάνω λόγω διόγκωσης της νηκτικής κύστης (σ.σ. όργανο που εξισορροπεί την πλεύση του ψαριού). Παρόμοια περιστατικά, μικρότερης όμως έντασης, παρατηρούνται κάθε χρόνο με έξαρση κυρίως το φθινόπωρο.
Δείγματα έχουν συλλεχθεί από διάφορες περιοχές της Κρήτης και πραγματοποιείται λεπτομερής καταγραφή σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, αλιευτικούς συλλόγους και τη Διεύθυνση Αλιείας του Νομού Λασιθίου. Οι εργαστηριακές αναλύσεις που θα ακολουθήσουν θα δώσουν οριστική απάντηση για την αιτία της θνησιμότητας. Εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του ιού, θα διεξαχθούν γενετικές αναλύσεις για να εντοπιστούν τυχόν γενετικές αλλαγές που θα μπορούσαν να αιτιολογούν την αυξημένη θνησιμότητα της φετινής χρονιάς.
Το προηγούμενο έτος, εργαστηριακές αναλύσεις σε στήρες που βρέθηκαν νεκρές στο Δισκό (Ν. Ηρακλείου) επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού με μοριακές μεθόδους. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές δεν πρέπει να καταναλώνονται, καθώς ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί.
Η ιογενής εγκεφαλοπάθεια επηρεάζει επίσης είδη ιχθυοκαλλιέργειας, όπως το λαβράκι, και σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, εξάρσεις της νόσου σε άγριους πληθυσμούς είχαν συνδεθεί με δραστηριότητες ιχθυοκαλλιέργειας. Ωστόσο, στην παρούσα κατάσταση, οι περιοχές που καταγράφονται εξάρσεις δεν γειτνιάζουν με μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, γεγονός που υποδεικνύει πως ο ιός υπάρχει φυσικά στο θαλάσσιο περιβάλλον και μπορεί να προσβάλει άγριους πληθυσμούς.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment