Μικρές προσδοκίες για την τύχη της κοινής πρότασης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για τις υψηλές τιμές ενέργειας – Οι ανησυχίες της αγοράς και οι ελπίδες στον νέο Επίτροπο
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 177
Πριν από έναν μήνα οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με επιστολή που διαβίβασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν την λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των αυξήσεων των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην κοινή τους επιστολή, οι τρεις υπουργοί επισημαίνουν ότι η αστάθεια των τιμών στη νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των τριών χωρών, απειλώντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε όλη την περιοχή.
Η επιστολή, που διαβιβάστηκε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson στις 27 Σεπτεμβρίου, συνυπογράφηκε από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τους Βούλγαρους και Ρουμάνους ομολόγους του, Vladimir Malinov και Sebastian Burduja, αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις χώρες κάλεσαν την Επιτροπή να θεσπίσει ειδικό φόρο στα υπερκέρδη των παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας και να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη ενεργειακών διασυνδέσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής απομόνωσης της περιοχής από την ευρύτερη αγορά της ΕΕ και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα της ενεργειακής αγοράς.
Όμως, όπως είπε στο Euractiv ο Kaloyan Staykov, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Ενέργειας, δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και το θέμα δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών.
"Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναδειχθεί κάτι για καθαρά πολιτικούς λόγους. Έχουμε ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", υπογράμμισε.
Αποζημιώσεις
Ο Μάρτιν Βλαντιμίροφ, διευθυντής του προγράμματος για την ενέργεια και το κλίμα στο επιδραστικό βουλγαρικό think-tank Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας, ήταν επίσης δύσπιστος σχετικά με την πιθανότητα οι Βρυξέλλες να δημιουργήσουν μηχανισμούς αποζημίωσης. Υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία έχει ένα εσωτερικό σύστημα αποζημίωσης για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα από τον Οκτώβριο του 2021.
Από τον Οκτώβριο του 2021 έως το τέλος του 2024, οι κρατικές ενισχύσεις λόγω υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που χορηγούνται μετά από κοινοποίηση από την Επιτροπή θα υπερβούν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα έχουν διανεμηθεί σε σχεδόν 633.000 επιχειρήσεις, σχολεία, ναούς, θέατρα, ιατρικές εγκαταστάσεις και άλλα ιδρύματα.
Ο μηχανισμός στήριξης προβλέπει πλήρη αποζημίωση εάν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας υπερβαίνει τα 90 € ανά MWh.
Σε ερώτηση της Euractiv εάν η Βουλγαρία θα ζητούσε αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, το υπουργείο Ενέργειας είπε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για χρηματοδότηση από την ΕΕ.
"Η Βουλγαρία εμμένει στη θέση που έχει επανειλημμένα δηλώσει - υπάρχει ανάγκη κινητοποίησης κοινοτικών πόρων για να αντισταθμιστούν οι υψηλές τιμές", ανέφερε το υπουργείο.
Υπενθύμισε επίσης την επιστολή που έστειλαν οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας στην απερχόμενη Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson. Οι τρεις χώρες επιμένουν σε επαρκή μέτρα και να αναλύουν τους λόγους για τις υψηλές τιμές.
Οι αυξημένες τιμές
Οι λόγοι για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια είναι περίπλοκοι. Οι περιορισμοί των συνδέσεων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής χωρητικότητας των γραμμών διασύνδεσης και της ασυμβατότητας των ενεργειακών δικτύων, ισχύουν από τα μέσα του 2024. Η κατάσταση της αγοράς με τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης επηρεάσει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και, σε κάποιο βαθμό, την Κεντρική Ευρώπη.
Οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής επιθυμούν να υποστηρίξουν τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία στο αίτημά τους για κοινή προσέγγιση στο θέμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας στη Σόφια.
Σχολιάζοντας στο Euractiv, ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Φόρουμ Ενέργειας και Εξόρυξης, Ιβάν Χινόβσκι, είπε ότι οι Βρυξέλλες θέτουν σκληρούς όρους για να βοηθήσουν με την ακριβή ηλεκτρική ενέργεια της Βουλγαρίας - την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την αναδιάρθρωση της Bulgarian Energy Holding (BEH).
Στη σύνοδο κορυφής στις 17 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η συζήτηση αποκάλυψε ότι οι αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και απαιτούνται μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Όλα τα κράτη - μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεων στην Ευρώπη, χωρίς φυσικά αυτό να αντιμετωπίζει άμεσα το θέμα, με τη Σίμσον να στέκεται στην λήψη μέτρων για αύξηση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Ο νέος Επίτροπος
Παρά τα μη ενθαρρυντικά μηνύματα, με βάση τον προγραμματισμό, η κοινή πρωτοβουλία θα έχει μια πρώτη απάντηση με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από το νέο Επίτροπο Ενέργειας, που σε απάντηση της πρότασης θα πρέπει να κάνει σχετική εισήγηση.
Διασυνοριακές υποδομές
Οι ανεπαρκείς διασυνοριακές υποδομές εμποδίζουν επίσης την αποτελεσματική διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ ορισμένων περιφερειών, ιδίως σε περιόδους αιχμής της ζήτησης, στοιχείο που προκαλεί αύξηση των τιμών και δημιουργεί ανεπάρκειες της αγοράς.
Επιπλέον, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν είναι πλήρως ενσωματωμένη στην ευρύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε σημαντικές διαφοροποιήσεις των τιμών και να παρεμποδίσει την ομαλή μεταφορά της πλεονάζουσας ενέργειας από άλλες περιοχές.
Ταυτόχρονα, η περιοχή αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση της ενέργειας από μη σταθερές ανανεώσιμες πηγές λόγω ανεπαρκούς διαθεσιμότητας αποθηκευτικών λύσεων ή άλλων λύσεων ευελιξίας.
Αυτές οι απότομες αυξήσεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας –ιδίως στην Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη– αναδεικνύουν την ανάγκη να εξεταστούν στοχευμένα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και στην Ένωση γενικότερα.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment