Πολάκης: Ποιον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέλουμε
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 181
Η δύσκολη αυτή περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από τους υποψήφιους προέδρους, αλλά κυρίως από τα μέλη, για έναν ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο για το μοντέλο, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του πολιτικού μας φορέα, ώστε αυτός να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο και στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των μηχανισμών και των «γκρίζων» φραξιών. Εχω τοποθετηθεί με σαφήνεια πολλές φορές, το ίδιο θα κάνω και τώρα:
01 Το καταστατικό μας. Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν στην τελευταία τροποποίησή του, σίγουρα υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στο επόμενο καταστατικό συνέδριο (που δεν πρέπει να καθυστερήσει). Πρέπει, όμως, ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ να δεσμευτούν στην πιστή τήρησή του και όχι σε αυθαίρετες ερμηνείες ή σε εκ των υστέρων στρεβλώσεις. Το άρθρο για την άρση εμπιστοσύνης στον πρόεδρο είναι σαφές. Κανένας δεν πρότεινε αλλαγή του στον διάλογο που είχαμε για καταστατικές αλλαγές. Κανένας δεν αμφισβήτησε στην Κεντρική Επιτροπή τη διαδικασία. Μετά την ψηφοφορία κάποιοι που δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα αρχίσαν τις διαφορετικές ερμηνείες. Σεβασμός στο καταστατικό σημαίνει να τιμούμε το προοίμιο που αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και στο ποιους εκφράζει και να εφαρμόσουμε επιτέλους εκείνα τα άρθρα που αν και προβλέπουν συγκεκριμένα πράγματα, οι ηγεσίες τα ξεχνούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η συγκρότηση Επιτροπής Καταστατικού (άρθρο 53), η ύπαρξη Μητρώου Φίλων (άρθρο 8) και η Οικονομική Επιτροπή (άρθρο 44), η οποία συγκροτήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν, έπειτα από απαίτηση μελών της ΚΕ.
02 Περιφερειακή συγκρότηση. Παρά τη σαφή πρόβλεψη του καταστατικού (άρθρο 14), δεν έχει υλοποιηθεί, παρά μόνο σε μία περιφέρεια. Πρέπει να προχωρήσουμε σε σχετική καταστατική τροποποίηση, ώστε μαζί με τις εκλογές για Κεντρική Επιτροπή να εκλεγούν ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ και ΟΛΑ τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής. Αυτή σε συντονισμό με τις νομαρχιακές να έχει την ευθύνη για:
• Τον περιφερειακό σχεδιασμό και την ένταξή του στον πανελλαδικό (π.χ. η σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας – Αλεξανδρούπολης δεν αφορά μία νομαρχιακή ή μία περιφέρεια).
• Τα θέματα της περιφέρειας και τη δημιουργία δομών που θα παρακολουθούν τις αντίστοιχες κρατικές δομές ανά νομό και περιφέρεια.
• Τη σύνδεση με την ΚΕ για θέματα πανελλαδικού ενδιαφέροντος και εξωτερικής – αμυντικής πολιτικής.
Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να παραχθούν τοπικά σχέδια ανάπτυξης που θα εξειδικεύουν τις γενικές προγραμματικές κατευθύνσεις του κόμματος. Για παράδειγμα, η αντίληψή μας για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – όχι από εταιρείες τύπου ΤΕΡΝΑ αλλά από ενεργειακές κοινότητες μέσω και της τοπικής αυτοδιοίκησης– που θα καλύπτουν με δωρεάν ρεύμα την οικιακή κατανάλωση,
Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας διαρκής ψηφιακός διάλογος, με όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, για θέματα που απασχολούν την κοινωνία αξιοποιώντας εργαλεία όπως θεματικά ερωτηματολόγια, τηλεδιασκέψεις, δημοψηφίσματα κ.ά.
τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις αγροτικές/κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις χρειάζεται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ σχεδιασμό σε κάθε περιοχή που θα πρέπει να είναι προϊόν της περιφερειακής επιτροπής, η οποία θα έχει την ευθύνη και για τη συγκρότηση των αντίστοιχων κοινωνικών συμμαχιών.
Τέλος, τα περιφερειακά μας όργανα θα πρέπει να περιλαμβάνουν σε ποσοστό 40-50% μέλη του κόμματος από τους νομούς της κάθε περιφέρειας που είναι αιρετοί/ές σε συνδικάτα, ομοσπονδίες, επιμελητήρια, επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους και βέβαια στην τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ & Β΄ βαθμού.
03 Ο πρόεδρος. Είναι πρόεδρος και όχι «ηγεμόνας». Είναι ίσος μεταξύ ίσων και «λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής», όπως ορίζει το άρθρο 20. Μαζί με την Πολιτική Γραμματεία συγκροτεί συλλογικό πολιτικό κέντρο και αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του δράσης στην προώθηση των συλλογικών (και όχι των προσωπικών) αποφάσεων. Δεν έχει «Ηρακλείς του στέμματος» και προσωπικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, προτείνω τη θέσπιση δυο θέσεων αντιπροέδρων, μια για πολιτικά ζητήματα και μια για οργανωτικά, οι οποίοι θα εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή έπειτα από πρόταση του προέδρου.
04 Δημοκρατική οργάνωση του κόμματος. Ανακλητότητα όλων ανεξαιρέτως των οργάνων ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, με θητείες, με τακτικό προγραμματισμό και απολογισμό. Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε δημοκρατία και πλουραλισμό, όχι φράξιες, προσωπικές ατζέντες και υπόγειες συμφωνίες. Θέλουμε το κόμμα να δημιουργήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα διεκδικήσει, με όσους θέλουν και μπορούν, την κυβέρνηση της χώρας.
05 Ψηφιακή λειτουργία. Στις μέρες μας δεν είναι δυνατόν να μην αξιοποιούνται τα ψηφιακά εργαλεία στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος. Απέναντι σε φαινόμενα λειτουργικής κόπωσης και αποχής η ψηφιακή λειτουργία μπορεί να ελαττώσει στο ελάχιστο την εδώ και καιρό σχεδόν απροσπέλαστη απόσταση μεταξύ των συλλογικών οργάνων και της ηγεσίας με τη βάση του κόμματος. Απέναντι σ’ αυτό προτάσσουμε την ιδέα της «διαρκούς συνέλευσης» και διαβούλευσης. Για παράδειγμα, με ευθύνη συλλογικών οργάνων όπως οι περιφερειακές επιτροπές, η Κεντρική Επιτροπή, η Πολιτική Γραμματεία και ο ίδιος ο πρόεδρος, θα πρέπει μεταξύ άλλων να αναπτυχθεί ένας διαρκής ψηφιακός διάλογος, με όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, για αντίστοιχα θέματα που απασχολούν την κοινωνία (τοπικά, περιφερειακά και εθνικά), αξιοποιώντας εργαλεία όπως θεματικά ερωτηματολόγια που θα πρέπει να απαντώνται εμπρόθεσμα, τηλεδιασκέψεις, δημοψηφίσματα κ.ά. Για να υλοποιηθεί μια τέτοια ζωντανή λειτουργία απαιτείται μηχανισμός που θα επιμελείται καθημερινά τα μητρώα μελών και φίλων, καθώς και την υποδοχή, ομαδοποίηση και ανάλυση των σχετικών απαντήσεων των μελών.
https://www.documentonews.gr/article/polakis-sto-documento-poion-syriza-ps-theloyme/
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment