Απόφαση-ανατροπή Αρείου Πάγου για τα πουρμπουάρ: «Θεωρούνται μισθός και πρέπει να φορολογούνται»
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 247
Το ζήτημα προέκυψε μετά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.
Απόφαση που έρχεται να ταράξει τα νερά και δημιουργεί νέα δεδομένα για εργαζόμενους και αφεντικά στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος εξέδωσε ο Αρειος Πάγος σχετικά με τα φιλοδωρήματα -τα γνωστά μας πουρμπουάρ που αφήνουν οι πελάτες- καθώς σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση αυτά θεωρούνται πρόσθετες παροχές και φορολογούνται ως μισθός.
Σύμφωνα με την απόφαση, ακόμη και το μικροποσό που αφήνει ένας πελάτης σε εργαζόμενο πρέπει να θεωρείται μέρος του μισθού και να υπόκειται σε κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.
Η αφορμή για την απόφαση
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Κουράσης στον ΣΚΑΪ, το ζήτημα προέκυψε μετά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Για αυτό σε περίπτωση που ένας πελάτης πληρώνει 100 ευρώ με κάρτα και αφήνει 10 ευρώ φιλοδώρημα, υπάρχει ειδικό κουμπί στο POS για την καταχώριση του φιλοδωρήματος, ώστε να μην υπάρξει παράβαση.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουράσης ανέφερε: «Το φιλοδώρημα για τον επιχειρηματία είναι μια παγίδα και μια εύκολη παράβαση που μπορεί να γίνει, για την επιχείρηση, αν δεν τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, το φιλοδώρημα πλέον θεωρείται μισθός. Άρα πρέπει να αποδίδεται με τη μορφή μισθού στον εργαζόμενο, δηλαδή να έχει ασφαλιστικές εισφορές, κρατήσεις κ.λπ. και ό,τι δικαιώματα επιφέρει σε επιδόματα άδειας, Πάσχα και Χριστουγέννων».
Και συνεχίζει: «Αν ένας λογαριασμός είναι 100 ευρώ, ο οποίος έχει εκδοθεί από την ταμειακή μηχανή. Πάει στον πελάτη, εκείνος λέει ότι θα πληρώσει με κάρτα, του δίνουν το POS και λέει αντί για 100 βάλτε και 10 ευρώ για το προσωπικό. Αυτά με οδηγία του κ. Πιτσιλή από το 2023, θεωρείται εκκρεμής συναλλαγή. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στην επιχείρηση και αυτή, στο τέλος του μήνα επιδίδει στον υπάλληλο το πρόσθετο ποσό από τα φιλοδωρήματα, παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο τέλος του έτους, οι αμοιβές αυτές θα πρέπει να καταγράφονται στο εκκαθαριστικό ως πρόσθετες αποδοχές, το οποίο σημαίνει υψηλότερη φορολόγηση για τον εργαζόμενο».
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment