Παρασκευή 5  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας στους άκρως επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας στους άκρως επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΘ΄

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Συνεχίζουμε με την τέταρτη με αριθμό 126/1-11-2021 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Εύβοιας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεώργιου Μαρίνου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα: «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, μη αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρικής, επιστροφή της πυροβολαρχίας Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία και όλων των στρατιωτικών τμημάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά σας παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις δικές σας είναι αποφασισμένη να αποστείλει ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο πολεμικό σφαγείο στο Μάλι, στο Σαχέλ της Αφρικής για να συνδράμουν τα γαλλικά στρατεύματα που πολεμούν εκεί για τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων. Στείλατε πυροβολαρχία Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία για να καλύψετε το κενό της απόσυρσης των αμερικανικών πυραύλων προς τον ινδο-ειρηνικό και η Κυβέρνηση κρύβει ότι οι πύραυλοι Πάτριοτ είναι ενταγμένοι στα επιθετικά σχέδια των αμερικανονατοϊκών κατά του Ιράν και εμπλέκει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες. Υπογράφηκε η ελληνογαλλική και η ελληνοαμερικανική συμφωνία αορίστου διαρκείας για τις βάσεις και κρύβετε ότι και οι δύο συμφωνίες είναι επιθετικές, κρίκος στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πολιτική σας, όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ μετέτρεψε τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, τη στοχοποιεί όπως δείχνουν οι δηλώσεις της Ρωσίας και του Ιράν, βάζει σε μεγάλους κινδύνους τον λαό μας.

Με τη λεγόμενη εφαρμοστική διευθέτηση, πριν έρθει καν η Συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή, βιάζεστε να παραδώσετε τις στρατιωτικές μονάδες στους Αμερικανούς για την υλοποίηση του σχεδίου περικύκλωσης της Ρωσίας. Η πολιτική σας είναι άκρως επικίνδυνη.

Ο ισχυρισμός ότι με τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς θα αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα έχει διαψευστεί επανειλημμένα. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει για χρόνια αμερικάνικες βάσεις, παίρνει μέρος σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οξύνονται. Οι τουρκικές διεκδικήσεις κλιμακώνονται.

Ρωτάμε λοιπόν, τι δουλειά έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο στην Αφρική; Τι σχέση έχουν οι αποστολές στο εξωτερικό με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση στο γεγονός ότι η πολιτική της εμπλοκής και οι αμερικάνικες βάσεις έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και βάζουν τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Με περιορισμό στο χρόνο για μία ευρύτερη γεωπολιτική ανάλυση, θα προσπαθήσω να εξηγήσω ότι αν οι προκλήσεις ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής αυξάνονται στις εποχές που ζούμε και εάν υπάρχουν αποσταθεροποιητικές τάσεις στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, δεν οφείλονται στο ότι η Ελλάδα ενισχύει με μία πυροβολαρχία Patriot τη Σαουδική Αραβία ή στέλνει κάποια στρατεύματα στο Μάλι, σκοπεύει να στείλει εν πάση περιπτώσει. Δεν είναι αυτός ο λόγος που αποσταθεροποιείται η περιοχή.

Εμείς αντιδρούμε σ’ αυτό το ρευστό πολιτικό περιβάλλον αντιλαμβανόμενοι τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουμε στο πλαίσιο συμμαχικών σχέσεων της χώρας. Γιατί όταν είσαι σύμμαχος σε κάποιο οργανισμό ή σύμμαχος κάποιας χώρας, δεν έχεις μόνο δικαιώματα από αυτή τη σχέση, αλλά έχεις και υποχρεώσεις. Προσπαθούμε με τις κινήσεις που κάνουμε να αναπτύξουμε τη θέση της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας, αλλά και ως αξιόπιστου και συνεπούς συμμάχου.

Τα πιάνω λοιπόν από την αρχή. Η συμμετοχή της χώρας μας με στρατιωτικό προσωπικό και σε χώρες του Περσικού Κόλπου και ειδικά στη Σαουδική Αραβία με την πυροβολαρχία Patriot, συμβάλλει αποκλειστικά και μόνο στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας της χώρας αυτής, με προφανή πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα. Η συμμετοχή αυτή προσδίδει στην Ελλάδα προστιθέμενη αξία και κύρος, αφού εδραιώνει την πεποίθηση ότι είμαστε πάροχοι ασφαλείας για την περιοχή.

Έχει καταστεί σαφές ότι η χώρα μας δεν έστειλε εκεί τα Patriot για να αναπτύξουν επιθετικές ενέργειες ή να εμπλακούν σε διαμάχες της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά μόνο να προστατέψουν αμυντικά καθαρά αυτές τις κρίσιμες υποδομές ενέργειας.

Γνωρίζετε ότι τις προάλλες ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, συναντήθηκε με την εκεί πολιτική ηγεσία και συζήτησε με μεγάλο βαθμό επιτυχίας την προοπτική επενδύσεων από τη χώρα αυτή στη χώρα μας. Αυτό απορρέει νομίζω από τη συμμαχική σχέση που αναπτύσσεται, με τους όρους που σας περιέγραψα μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Τώρα, όσον αφορά την επιχείρηση «Takuba» στο Μάλι, αυτή αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερα τις προάλλες στη συζήτηση για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ότι δώδεκα χώρες συμμετέχουν με προσωπικό στο Μάλι, όχι χιλιάδες στρατιώτες αλλά αποστολές κάποιων δεκάδων ή εκατοντάδων στρατιωτών, προκειμένου να γίνει τι; Να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αυτής να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα στο Σαχέλ, σε μία περιοχή η οποία ίσως διαφεύγει της προσοχής μας σε πρώτη ανάγνωση, αποτελεί όμως δυνητική περιοχή μεγάλης αποσταθεροποίησης και για τα δικά μας γεωπολιτικά συμφέροντα ή τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού γειτνιάζει με περιοχές ζωτικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο. Και μετά είναι η πόρτα μας.

Εν προκειμένω, οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση της περιοχής είπαμε ότι επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης, τη θαλάσσια ασφάλεια, με μεγάλο κίνδυνο δημιουργίας, εξαιτίας αυτής της αποσταθεροποίησης, επιπλέον μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη. Καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο για τη χώρα μας.

Ενημερωτικά, ο στρατός ξηράς σε εκτέλεση συνεδρίασης ΚΥΣΕΑ από το 2015 και σύμφωνα με σχετικές εντολές που είχαν δοθεί τότε από το ΓΕΕΘΑ συμμετέχει στην περιοχή αυτή της δυτικής Αφρικής στο πλαίσιο της επιχείρησης «European Union Training Mission in Mali», «Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτική Αποστολή Μάλι». Η παραπάνω συμμετοχή, βέβαια, αφορά στην περιοδική διάθεση δύο στελεχών, σε επίπεδο δηλαδή εκπαιδευτών, στο επιτελείο της συγκεκριμένης επιχείρησης στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται και η έδρα της αποστολής.

Αν αυξήσουμε αυτή τη συμμετοχή με λίγους, όχι μεγάλη δύναμη στρατιωτική, είναι προφανές ότι η εθνική συνεισφορά της χώρας σε αυτή την επιχείρηση έχει ως αποτέλεσμα και πολιτικά οφέλη, καθώς ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση με τη Γαλλία.

Έχω πει ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μάλι δεν απορρέει από την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που συζητήσαμε εδώ στη Βουλή, αλλά απορρέει από την ίδια την ευρύτερη συμμαχική σχέση με τη Γαλλία. Θέλουμε οι Γάλλοι να είναι κοντά μας. Νομίζω είναι εύλογο σε μία περιοχή όπου θίγονται γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έντονο ενδιαφέρον για τη Γαλλία, να είμαστε και εμείς κοντά στη Γαλλία στον βαθμό που μπορούμε.

Κλείνοντας την πρωτολογία μου, θα ήθελα να κάνω γνωστό ότι η διάθεση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις, κατά τις Ένοπλες δυνάμεις της ίδιες, θα τους προσδώσει σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία και κύρος. Και όταν το κάνουν χώρες όπως η Σουηδία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Γεωργία και άλλες πολλές που έχουν εκφράσει, όπως η Ελλάδα, ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σε αυτή την πολυεθνική αποστολή, δεν βλέπω γιατί η χώρα μας η οποία διατείνεται ότι διαθέτει ισχυρές, έτοιμες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις να μην εντείνει το αμυντικό της αποτύπωμα, συνδράμοντας φίλους και συμμάχους σε περιοχές οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να θίξουν και δικά μας γεωπολιτικά συμφέροντα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα στοιχεία που έχουμε καταθέσει πολλές φορές τεκμηριώνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά επιχειρείται να εκπληρώσει τον ρόλο του πρωτοπαλίκαρου του αμερικανο-νατοϊκού ιμπεριαλισμού και έχει μετατραπεί με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων κατά άλλων λαών. Και αυτό υπηρετούν οι αποστολές ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό.

Όσον αφορά την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, εμείς το έχουμε χαρακτηρίσει -και θα επιμείνουμε- έγκλημα εκ προμελέτης. Μιλάμε για σφαγείο. Ο γαλλικός στρατός έχει δεκάδες νεκρούς για τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων, για τα συμφέροντα της TOTAL, της VALOR, AREVA και άλλων στον ανταγωνισμό με την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Είναι απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί που έχουν καταγραφεί, ότι ανεξάρτητα τους κινδύνους, ακόμα και ανθρώπινες απώλειες, θα αποκτηθεί πολεμική πείρα. Το θεωρούμε άκρως επικίνδυνο και απαράδεκτο. Οι δικαιολογίες ότι συμμετέχουν και άλλα κράτη είναι σαθρές και δεν νομιμοποιείται η δική σας απόφαση, επειδή πήγανε οι Βέλγοι, πήγανε οι Εσθονοί και οι άλλοι που καταγράψατε. Υπηρετούν μεγάλα συμφέροντα, που είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας και το ΚΚΕ αυτό το αντιμετωπίζει ως καθοριστικό κριτήριο.

Οι πύραυλοι Patriot στη Σαουδική Αραβία -το επαναλαμβάνουμε- δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων. Προχτές η Σαουδική Αραβία ξαναβομβάρδισε την περιοχή της Υεμένης, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες.

Οι πύραυλοι Patriot είναι ενταγμένοι σε γενικότερο επιθετικό σχεδιασμό των Αμερικάνων που στρέφεται ενάντια στο Ιράν. Αυτό είναι αποδεδειγμένο. Οι συμφωνίες που υπογράψατε με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ υπηρετούν επιθετικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, ενταγμένους στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας. Και λέμε, μην καμαρώνετε για τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. Τα ίδια έλεγε και ο Πομπέο το 2019 και ήρθε η σοβαρή κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 2020.

Η αμερικανονατοϊκή πλευρά σας κολακεύει και την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει την Τουρκία ως πολύτιμο σύμμαχο. Τη θέλει ισχυρή και παζαρεύει για να την αποσπάσει από τη ρωσική επιρροή. Και στο παζάρι αυτό τίθενται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ελληνοαμερικανική συμφωνία του 1990 εκδηλώθηκε το casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, η κρίση στα Ίμια. Αυτά τα χρόνια περισσεύει η αμφισβήτηση των συνόρων, η κυριαρχία των νησιών. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει NATOϊκές βάσεις, βρετανικές και άλλες και η κατοχή συνεχίζεται για σαράντα επτά χρόνια στο νησί. Και η Κύπρος οδηγείται σε διχοτόμηση. Η βάση της Σούδας παίζει βασικό ρόλο στους ΝΑΤΟϊκούς πολέμους. Η Αλεξανδρούπολη πρωταγωνιστεί στην περικύκλωση της Ρωσίας.

Σας λέμε ότι όσο βαθαίνει η εμπλοκή στους σχεδιασμούς των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο θα οξύνονται τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί τροφοδοτούνται από τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τη θέση σήμερα που κατέχει και διεκδικεί η αστική τάξη της Ελλάδας. Θα πληθαίνουν οι απειλές και θα στρώνεται το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς -που είναι μεγάλο κεφάλαιο- για τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο λαός με τους αγώνες του απαιτεί ακύρωση των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών, κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, μη αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρικής, επιστροφή της πυροβολαρχίας Patriot από τη Σαουδική Αραβία, μέτωπο ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμετοχή της χώρας μας.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος, μέχρι να γίνει ο λαός μας νοικοκύρης στον τόπο του, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλους λαούς, γιατί ακριβώς αυτό επιβάλλει το συμφέρον των εργαζομένων.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Είναι δεδομένο ότι η προσέγγισή σας σε σχέση με τη δική μας δείχνει το ιδεολογικό πολιτικό χάος σε επίπεδο απόψεων γεωπολιτικής ανάλυσης που μας χωρίζει. Αυτό το σέβομαι.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, μόνο δύο, τρία σχόλια, δεδομένου ότι θίξατε πάρα πολλά ζητήματα:

Πρώτον, δεν τίθεται θέμα επιστροφής της πυροβολαρχίας Patriot από τη Σαουδική Αραβία, διότι απλούστατα δεν έχει πάει ακόμα. Δεν έχει πάει ακόμα. Αυτή τη στιγμή μεταφέρεται προσωπικό, έχουν μεταφερθεί κάποια στοιχεία…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Κάνατε εκδήλωση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Προφανώς θα πάει, αλλά ακόμα δεν έχει πάει. Ως εκ τούτου, δεν συμμετέχει -όπως έχει εκφραστεί η πρόθεσή μας να μην εμπλακεί η πυροβολαρχία αυτή- σε επιθετικές ενέργειες ή σε εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας με γειτονικές χώρες, όπως η Υεμένη. Θα αναπτυχθεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο παροχής ασφάλειας ή, αν θέλετε, μιας αμυντικής ομπρέλας σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας και αυτό θα είναι όλο.

Από εκεί και πέρα, στην πρωτολογία δεν μίλησα για την ελληνοαμερικανική αμοιβαία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο. Θα πω αυτά που έχω πει και πρόσφατα όταν ανανεώθηκε η συμφωνία αυτή μετά την υπογραφή των δύο Υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευση και την απόφαση των δύο χωρών να εμβαθύνουν και να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση τους, καθώς και τη συνεργασία τους για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών τους και τη συνεισφορά των δύο χωρών, τη συνεισφορά μας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Εσείς το αναλύετε διαφορετικά. Εμείς θεωρούμε ότι από αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει. Διότι στην ουσία αναπτύσσονται από κοινού υποδομές στρατιωτικής φύσεως και από τις δύο χώρες, έρχονται πιο κοντά οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών, μαθαίνουν η μία την άλλη, συνεκπαιδεύονται, αποκτούν μια κοινή διαλειτουργική, επιχειρησιακή κουλτούρα και αυτό έχει τη δική της αξία. Η νέα συμφωνία αντανακλά την κοινή ισχυρή θέληση των δύο κυβερνήσεων για αμοιβαία περιφρούρηση και προστασία της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Και η ανανέωση αυτής της αμυντικής συμφωνίας νομίζω ενισχύει ακόμα την πεποίθησή μας ότι ολοένα και περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αρχίζουν και βλέπουν την Ελλάδα σαν τον βασικό, τον πλέον αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται υπέρ των εθνικών μας δικαίων.

Από εκεί και πέρα η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία. Απηχεί θετικά στην κοινή γνώμη. Αποτελεί μια πολυεπίπεδη συμφωνία που ωφελεί τη χώρα σε εθνικό επίπεδο. Σαφώς και ενισχύει δραστικά τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ επιπλέον διατυπώνεται ευθαρσώς η βούληση των δύο πλευρών να συντρέξει η μία την άλλη με στρατιωτικά μέσα αν διαπιστωθεί από κοινού ότι υφίσταται ένοπλη επίθεση στην εδαφική τους επικράτεια. Στην ουσία πρόκειται για την αναβάθμιση, την μετεξέλιξη μιας διαχρονικά ισχυρής συμμαχικής σχέσης.

Και επειδή στεκόμαστε στους συμμάχους μας όπως θέλουμε αυτοί να στέκονται δίπλα μας, για αυτό το λόγο αντιμετωπίζουμε κατ’ αυτήν την προσέγγιση το Μάλι.

Τέλος -και κλείνω- επιτρέψτε μου να πω ότι το να μένουμε μονίμως κρυμμένοι στο καβούκι μας σε ένα ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης, το να είμαστε εγκλωβισμένοι σε κάποιες ιδεοληψίες του απώτερου ή πρόσφατου παρελθόντος ιδίως σε μία εποχή κατά την οποία το γεωστρατηγικό περιβάλλον της νοτιοανατολικής μεσογείου μεταβάλλεται ραγδαία με μεγάλες δυνητικές προκλήσεις ασφαλείας, νομίζω ότι δεν ωφελεί αυτή τη στιγμή δεδομένων αυτών των προκλήσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα γεωστρατηγικά δικαιώματα της χώρας.

Νομίζω ότι αν φύγουμε από αυτή τη νοοτροπία, αν εντείνουμε το αμυντικό μας αποτύπωμα με δεδομένο ότι έχουμε τις ένοπλες δυνάμεις για να το υποστηρίξουμε αυτό, μόνο να βελτιωθεί μπορεί η θέση της πατρίδας μας στη διεθνή κοινότητα.

Όμως έχουμε διαλέξει στρατόπεδο -δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού- όπως έχουν διαλέξει και οι χώρες δίπλα στις οποίες αναπτυσσόμαστε στο πλαίσιο αυτών των συμμαχικών μας σχέσεων. Και νομίζω ότι είναι προφανές ότι από όλη αυτή την κατάσταση αμυντικά και γεωστρατηγικά η χώρα παλεύει για να βγει ωφελημένη και όχι χαμένη.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021