Πέμπτη 29  Δεκέμβριος  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Ηλεκτρική διασύνδεση : Τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί το ναυάγιο η συνάντηση της Τρίτης στη Λευκωσία - Η γραμμή με την οποία κατεβαίνει η Αθήνα

Ηλεκτρική διασύνδεση : Τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί το ναυάγιο η συνάντηση της Τρίτης στη Λευκωσία - Η γραμμή με την οποία κατεβαίνει η Αθήνα

Η νέα τροπή που παίρνει η υπόθεση με τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, και η σύγκλιση σύσκεψης από τη Λευκωσία σε υψηλό πολιτικό επίπεδο την επόμενη Τρίτη, πέραν από την αθέτηση των συμφωνηθέντων με την Αθήνα και την ενόχληση που αυτό προκαλεί, θεωρείται ως η τελευταία προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Αν υπάρχει κάτι καλό σε αυτό, είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τότε, παραμέριζεται ο κίνδυνος του οριστικού ναυαγίου, καθώς στη συνάντηση θα συμμετέχει σε υψηλό απ’ ότι λέγεται επίπεδο και εκπρόσωπος της κατασκευάστριας του καλωδίου, της γαλλικής Nexans.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μια διμερή συνάντηση όπου οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, δια των υπουργών Ενέργειας, και όπου θα συμμετάσχει και υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τις προοπτικές για να βγει λευκός καπνός. Εντούτοις οι γενικότερες ενδείξεις, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο.

Κυρίως γιατί είναι ασαφές τι άλλαξε στις μέρες που μεσολάβησαν από τη συμφωνία της Δευτέρας μέχρι και χθες, ώστε αντί να συνεδριάσει ως αναμένονταν το υπουργικό συμβούλιο που θα την ενέκρινε, η κυπριακή πλευρά ανακοίνωσε τη σύγκλιση σύσκεψης για τις 10 Σεπτεμβρίου. Κυπριακά δημοσιεύματα που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι να επιδιώξει να λάβει διαβεβαιώσεις για όλα τα ζητήματα, πολιτικά και οικονομικά, ότι θα ζητήσει να πληροφορηθεί από την ίδια την Nexans πώς έχει η κατάσταση και αν πράγματι προκύπτει θέμα με την υλοποίηση του συμβολαίου με το καλώδιο, και φυσικά θα θέσει και το γεωπολιτικό.

Όσο προφανές κι αν είναι ότι στη Λευκωσία δεν υπάρχει ενιαία στάση, ότι υπουργοί ζητούν διευκρινίσεις για τη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας και ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις από τα συμφέροντα που δεν θέλουν τη διασύνδεση, καθώς κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις τιμές ρεύματος, άλλο τόσο εμφανές είναι ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το γεωπολιτικό.

Γεωπολιτικό και πολιτικό κόστος

Άνθρωποι με καλή εικόνα του πολιτικού σκηνικού στη χώρα εξηγούν ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος να συμφωνήσει ότι οι κύπριοι καταναλωτές, σε περίπτωση μιας πιθανής εμπλοκής, θα καταβάλλουν κόστη στον ΑΔΜΗΕ εν είδη αποζημίωσης για ένα έργο που δεν θα γίνει, επειδή δεν το ήθελε η Αγκυρα. Αναφέρονται φυσικά στο αίτημα του ΑΔΜΗΕ να μπορεί σε περίπτωση κινδύνου και λόγους ανωτέρας βίας, να ανακτήσει τις δαπάνες που θα έχουν μέχρι τότε γίνει, και να μη χάσει τα λεφτά του αν π.χ. υπάρξει εμπλοκή της Τουρκίας κατά την πόντιση του καλωδίου σε κάποια θαλάσσια περιοχή.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη γνωρίζει καλά ότι ο κίνδυνος να υπονομεύσει η Τουρκία τη διασύνδεση είναι μεγάλος και δεν θέλει να σηκώσει σε μια τέτοια περίπτωση το πολιτικό βάρος οι κύπριοι καταναλωτές να αναλάβουν την αποζημίωση αναστολής για ένα έργο το οποίο δεν θα υλοποιηθεί. Είναι ένας εύλογος φόβος. Εμμέσως, πλην σαφώς, όμως η κυπριακή πλευρά ζητά από την ελληνική να αναλάβει εκείνη το 100% του γεωπολιτικού κινδύνου στην υλοποίηση της διασύνδεσης, κάτι προφανώς που δεν μπορεί να σταθεί όταν η Κύπρος είναι ο βασικός ωφελούμενος.

Στον αντίποδα βέβαια, με την άρνηση αυτή η κυπριακή πλευρά παίρνει ένα σοβαρό μελλοντικό ρίσκο. Αρνούμενη να αναλάβει την ευθύνη για ένα έργο που αφορά μια απλή πόντιση θαλάσσιου καλωδίου, δημιουργεί εντυπώσεις στην ενδιαφερόμενη πλευρά ως προς το τι θα συμβεί ενόψει των επόμενων ερευνών για υδρογονάνθρακες στη Κυπριακή ΑΟΖ, όποτε και αν γίνουν, όταν θα τεθούν στο τραπέζι σοβαρότερα θέματα, εν προκειμένω η υφαλοκρηπίδα.

Η γραμμή της Αθήνας

Απο πλευράς της Αθήνας διαμηνύεται ότι το πλαίσιο της συμφωνίας της Δευτέρας είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατεβαίνει στη επίμαχη σύσκεψη, χωρίς διάθεση να κουβεντιάσει, να υπαναχωρήσει ή να αποκλίνει απ’ όσα συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα», όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές.

Τούτων δοθέντων, και παρ’ ότι ακούγεται κοινότυπο, μετά απ' όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου βρίσκεται στη πιο κρίσιμη καμπή από τότε που ξεκίνησε ως σχέδιο, με τη σύσκεψη της επόμενης Τρίτης να αποκτά το χαρακτήρα μιας ύστατης προσπάθειας να αποφευχθεί το ναυάγιο.

Συνομιλητές με γνώση της κυπριακής πραγματικότητας, εξηγούν ότι η Λευκωσία, η οποία έχει ανοικτά όλα τα σοβαρά ενεργειακά θέματα - από το φιάσκο για το τερματικό στο Βασιλικό και την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων μέχρι την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα- δεν βρίσκεται σε εύκολη θέση. Το πολιτικό κόστος που θα υποστεί, εφόσον τελικά κάνει πίσω με το καλώδιο, θα είναι μεγάλο, εκτιμούν πηγές στην Αθήνα, καθώς και το έργο θα έχει τιναχτεί στον αέρα, άρα θα συνεχιστεί η ενεργειακή της απομόνωση, και θα εμπλακεί πιθανότατα σε μια δικαστική διένεξη με τον ΑΔΜΗΕ, καλούμενη να καταβάλει αποζημιώσεις, που θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές, για μια διασύνδεση όμως που δεν θα γίνει. Εννοείται φυσικά ότι στο κακό σενάριο δεν θα μείνει «αλώβητη» ούτε η ελληνική πλευρά.

Αρχισαν τα «όργανα»

Σε αυτό το κλίμα άρχισαν τα «όργανα» στη Κύπρο, με τη κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να δέχεται βολές εκ των έσω, ακόμη και από πολιτικούς φορείς που τη στηρίζουν, όπως μερίδα της βάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), κρίνοντας από τα όσα είπε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο ΔΗΣΥ προτρέπει την κυβέρνηση σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με την Ελλάδα πάνω σε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας, προκειμένου να φέρει σε πέρας τα τελευταία βήματα που από τη μια θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη θα επιτρέπουν στην Κύπρο να αξιοποιήσει αυτή την εξαιρετικά σημαντική προοπτική. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η «Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, επιβεβαιώνοντας τη θετική της στάση σε σχέση με το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, καλεί την κυβέρνηση να λάβει χωρίς άλλη καθυστέρηση τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση ενός έργου εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση, παίρνουν αποστάσεις από τη στάση της και ασκούν κριτική, όπως είχε συμβεί προ μερικών εβδομάδων με το Νίκο Παπαδόπουλο, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος είχε μιλήσει για τοπικά μονοπώλια και συμφέροντα που θησαυρίζουν από την ηλεκτρική ενέργεια και γι’ αυτό δεν θέλουν τη διασύνδεση.

https://energypress.gr/news/ilektriki-diasyndesi-teleytaia-prospatheia-na-apofeyhthei-nayagio-i-synantisi-tis-tritis-sti



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021