Σάββατο 31  Αυγούστου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Φωτιές στην Αττική: Χάος, καμμένα σπίτια και μία γυναίκα νεκρή σε επιχείρηση – Η πυροσβεστική διέψευδε τις πληροφορίες για αγνοούμενο

Φωτιές στην Αττική: Χάος, καμμένα σπίτια και μία γυναίκα νεκρή σε επιχείρηση – Η πυροσβεστική διέψευδε τις πληροφορίες για αγνοούμενο

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η σορός μίας γυναίκας, περίπου 65 ετών, όπως προκύπτει από τις περιγραφές των οικείων της, εντοπίστηκε απανθρακωμένη στο κουφάρι κτιρίου επιχείρησης στο Πάτημα Βριλησσίων, το οποίο είχε παραδοθεί το απόγευμα στις φλόγες. Η άτυχη γυναίκα δεν κατάφερε να βγει από το κτήριο της επιχείρησης το οποίο κάηκε κατά το πέρασμα της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η γυναίκα εργαζόταν σε βιοτεχνία κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής, στην οδό Αναπαύσεως. Την ώρα της πυρκαγιάς όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης βγήκαν από το κτήριο και κατά την καταμέτρηση έγινε αντιληπτή η απουσία της, ωστόσο δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός της.


Δείψευδε τις πληροφορίες για αγνοουμένους η πυροσβεστική
Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία ενημέρωση που έγινε από την Πυροσβεστική, ο εκπρόσωπος του Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης διέψευδε με πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή για αγνοούμενο άτομο: «Επειδή την τελευταία ώρα, γίνεται αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς, σας γνωρίζουμε ότι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό».

 

Την ίδια ώρα, απόλυτη αποτυχία χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Αττική τις τελευταίες ώρες με τις φλόγες να έχουν κάψει ήδη μεγάλο αριθμό σπιτιών, όχι μόνο στις δασικές περιοχές του Βαρνάβα, του Γραμματικού και του Μαραθώνα, αλλά ακόμη και περιοχές εντός αστικού ιστού σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ερυθρός να απομακρυνθούν τα ξημερώματα
Λίγα λεπτά μετά τις πέντε τα ξημερώματα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Ερυθρός να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα.

Για δεύτερη νύχτα κάτοικοι στη βορειοανατολική Αττική έμειναν ξάγρυπνοι, καθώς δεν επιτρέπουν εφησυχασμό οι εφιαλτικές διαστάσεις που έλαβε η δασική φωτιά, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα, κι έφθασε μέχρι τον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου, διασχίζοντας Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσο, Πεντέλη, Κρασσά και Πάτημα Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, σε μια ακτίνα άνω των 40 χιλιομέτρων και κατατρώγοντας στο πέρασμα της δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης, ζώα, σπίτια κι άλλες περιουσίες.

Συνεχή ήταν τα μηνύματα από το 112 για εκκένωση περιοχών, με τελευταία να τα έχουν λάβει οι κάτοικοι σε Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το 112 κάλεσε τους κατοίκους του Βαρνά Μαραθώνα να εγκαταλείψουν την περιοχή. Η φωτιά έχει κάψει ήδη πάνω από 100.000 στρέμματα και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές καθώς εκατοντάδες σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές ενώ άγνωστες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες, δάση και επιχειρήσεις.

Οι εθελοντές πυροσβέστες έρχονται από πολλά μέρη της Ελλάδας για να βοηθήσουν και πολλές φορές αντικαθιστούν τον κρατικό μηχανισμό καθώς υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες για ελλείψεις πυροσβεστικών οχημάτων και εναέριων μέσων. Το μεγάλο πρόβλημα για την πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα ήταν η έλλειψη συντονισμού που είναι φανερή παντού.

Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία στέλνουν δυνάμεις βοήθειας.


Στον Γέρακα Αττικής το απόγευμα της Δευτέρας επιχειρούσαν μόνο εθελοντές και κάτοικοι οι οποίοι έχουν αναλάβει να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Εκεί ένα εργοστάσιο ξυλείας έχει τυλιχθεί στις φλόγες και παρά το γεγονός ότι στην περιοχή συνέδραμε ένα πυροσβεστικό όχημα, οι αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ανέμων αλλά και του υλικού που καίγεται καθώς και του υψηλού θερμικού φορτίου είναι συνεχόμενες.

Διαβάστε σχετικά: Γέρακας: Πολλές οι εστίες της φωτιάς – Κίνδυνος από εργοστάσιο ξυλείας που φλέγεται (Video)

Το απόγευμα της Δευτέρας, φωτιά ξέσπασε και σε δασική έκταση που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τενέδου και Αγ. Νεκταρίου στην Τερψιθέα Γλυφάδας χωρίς να συνδέεται με τη μεγάλη της Αττικής.

Τουλάχιστον 31 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Στο Χαλάνδρι όπου η φωτιά έφτασε στα σπίτια δεκάδες εθελοντές με επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκο Ρούσσο έδωσαν σκληρή μάχη με τις φωτιές. Την περιοχή επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Διαβάστε σχετικά: Χαλάνδρι: «Ο μόνος που ήρθες μέχρι εδώ», είπαν κάτοικοι στον Κασσελάκη που πήγε στην πυρκαγιά (Video)

Δύο μήνες μετά τη… διαφήμιση του «δορυφορικού συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών» που κόστισε 20 εκατ. ευρώ, η Αττική βιώνει μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της, με το μέτωπο να έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους, αλλά και άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό κατοικιών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σελίδα Forecast Weather Greece τελευταίο θύμα της φωτιάς είναι το σχολείο στη Νέα Πεντέλη, επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Νέα Πεντέλη.

6290160.jpg

Μέχες με τις φλόγες δόθηκαν και στα μεγάλα μέτωπα της Δευτέρας στο Νταού Πεντέλης, στην Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, στον Διόνυσο, στα Βριλήσσια αλλά και στις Αφίδνες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή μέσω του 112 για την εκκένωση του Διονύσου και της περιοχής Kαλέντζι στο Μαραθώνα, ενώ οι αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».

Παράλληλα σύμφωνα με ανάρτηση του meteo.gr στο facebook, η πυρκαγιά «επεκτάθηκε μόλις και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείον Αθηνών, στον Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κόπους και προσπάθειες ερευνητικές χρόνων».

Τεράστια η καμμένη έκταση
Οπως φαίνεται στην εικόνα η φωτιά έχει ξεπεράσει τον Βαρνάβα βόρεια, παρά τον βόρειο άνεμο, και φτάνει τους Αγιους Ανάργυρους. Δυτικά ακουμπάει την Εθνική Οδό στο ύψος των Αφινδών, ανατολικά τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

Νότια έχει μπει στο Νταού Πεντέλης και νότια-νοτιανατολικά Πεντέλη και Βριλήσσια.

Με κόκκινο οι καμένες περιοχές και με μοβ και κόκκινες βούλες διάσπαρτες εστίες.

Κραυγές αγωνίας και οργής από τους κατοίκους
Στην οδό Καλαβρύτων, στα Βριλήσσια καίγονται πολλά σπίτια, μόνον εθελοντές υπάρχουν, ο κόσμος προσπαθεί με το λάστιχο στο χέρι δηλώνει στο Mega ο Μάνος Χατζάκης, εθελοντής πυροσβέστης. Η ίδια εικόνα και στην Πεντέλη.

Μια άλλη κυρία μίλησε στο Mega αφού καταστράφηκε εντελώς το σπίτι της στον Βαρνάβα Αττικής . «Εμάς καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας, ένα χιλιόμετρο από την εστία. Ήταν πολύ μικρή η εστία στην αρχή, την είδαμε. Δεν είχαν στείλει κάτι, δύο μόνο μικρά ελικόπτερα που έκαναν 45 λεπτά να έρθουν. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, δεν έκανε κανένας μπάρμπεκιου όπως ειπώθηκε, ήταν καθαρά εμπρησμός. Ήταν ακριβώς πίσω από το σπίτι μας. Το μόνο που μπορέσαμε να σώσουμε ήταν τον σκύλο και την γάτα μας. Γυρίσαμε και είδαμε κατεστραμμένο το σπίτι», είπε η κυρία Θάλεια για να προσθέσει:

6289925-1-scaled.jpg

«Δεν το περιμέναμε γιατί υπήρχε πυροσβεστικό έξω από το σπίτι μας, σε σημείο που είχε πεύκα, από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο, και δεν ρίξανε σταγόνα. Όταν επιστρέψαμε στο χωριό μέσα από τις φωτιές που περάσαμε με ένα φορτηγό είδαμε ότι τα πυροσβεστικά, βρίσκονταν σε άλλο σημείο έξω από τις βίλες, για να σβήσουν τις βίλες. Στον ίδιο δρόμο με εμάς κάηκε άλλο ένα, στο απέναντι από εμάς δεν κάηκε κανένα σπίτι. Απλά οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, είναι στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε ούτε 5 λεπτά ούτε τα ρούχα μας να πάρουμε. Μόνο τα ζωντανά μας πήραμε και φύγαμε».

6289869-scaled.jpg

«Δεν ήταν πλουσιόσπιτο και δεν σώθηκε φυσικά
«Σε μας έφτασε σε 5 λεπτά από το οικόπεδο. Μας έστειλαν προς Γραμματικό, εμείς πήγαμε προς Καπανδρίτι και μετά επιστρέψαμε να δούμε τι έγινε με το σπίτι και ξαναφύγαμε. Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι, κάηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα τζάκι. Το σπίτι το είχαμε 6 μήνες, δεν ήταν «πλουσιόσπιτο» και γι΄αυτό και δεν σώθηκε φυσικά. Τα πυροσβεστικά ήταν έξω από τις βίλες. Αυτό έγινε χθες 3 η ώρα το μεσημέρι. Και μας έλεγαν να μην ανησυχούμε γιατί δεν θα έρθει σε μας. Χάθηκαν όλα, εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Ο πρωθυπουργός με τα 6.000 ευρώ και αν τα πάρουμε; Τους είδαμε και με τους πλημμυροπαθείς», πρόσθεσε.

«Δεν φεύγουμε, δεν παραδίδομαι» φωνάζει στην κάμερα μια ηλικιωμένη κυρία που προσπαθεί να σώσει το σπίτι της.

Στον Μαραθώνα, κάτοικος της περιοχής αποκαλύπτει στο Mega πως δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα και πως κανένας δεν έχει εγκαταλείψει το σπίτι του.

«Έχουμε ζητήσει από το πρωί να στείλουν δυο-τρία οχήματα (πυροσβεστικά) να σταματήσουν τη φωτιά η οποία ήταν πολύ μικρής έντασης. Αυτή τη στιγμή έχει δυναμώσει πολύ… ήδη καίγονται θερμοκήπια και είναι έτοιμη να μπει στα πρώτα σπίτια», δήλωσε ο κ. Άγγελος.

«Από χθες τρέχουμε όλοι. Ήρθε η αστυνομία πριν να μας εκκενώσει αλλά πώς να φύγουμε αφού δεν έχει ούτε ένα πυροσβεστικό. Το ρεύμα έρχεται και φεύγει. Νερό υπάρχει», ανέφερε ο ίδιος.

https://www.documentonews.gr/article/foties-stin-attiki-mia-gynaika-nekri-se-epixeirisi-poy-kaigotan-h-pyrosvestiki-to-diepseyde-tis-plirofories-gia-agnooymeno/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021