Τρίτη 30  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πύργοι Εορδαίας - Τσιμέντωσαν το  μοναδικό τρίτοξο γεφύρι στην Δυτική Μακεδονία του 18ου αιώνα

Πύργοι Εορδαίας - Τσιμέντωσαν το μοναδικό τρίτοξο γεφύρι στην Δυτική Μακεδονία του 18ου αιώνα

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στους Πύργους Εορδαίας

Με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τους θρύλους και τις παραδόσεις που τα συνοδεύουν τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια αποτελούν το σήμα κατατεθέν των Πύργων Εορδαίας.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου, μεταφέρει τις οικολογικές και πολιτιστικές ανησυχίες των κατοίκων για ένα θέμα που έχει παρελθόν 80 ετών.

 

Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Σαμπακίδης, μιλά για το μοναδικό τρίτοξο γεφύρι στην Δυτική Μακεδονία του 18ου αιώνα και εξηγεί ότι υπήρξαν άστοχες παρεμβάσεις από ανθρώπους που δεν γνώριζαν πως θα έπρεπε να συντηρηθούν τέτοια μνημεία. Έτσι η βάση του γεφυριού στηρίχθηκε με τσιμέντο για να αντέξει την διέλευση πεζών και οχημάτων. Οι Πύργοι Εορδαίας με τους τρεις ξεχωριστούς οικισμούς συνδέονται μέσω αυτής της γέφυρας.

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στους Πύργους Εορδαίας
Όμως “κάλιο αργά παρά ποτέ”. Σήμερα η κοινότητα μέσω του Β΄ Επιχειρησιακού Σχεδίου καθαρισμού των ρεμάτων προσπαθεί να αποκαταστήσει την ζημιά, που προκλήθηκε πριν από οκτώ δεκαετίες.

Τα ρέματα όπως αυτό που περνά από το γεφύρι, ανήκουν στην αρμοδιότητα της περιφέρειας και με την βοήθειά της το μνημείο αναμένεται να αναδειχθεί και να αποδοθεί στην αρχική του μορφή.

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στους Πύργους Εορδαίας
Εάν μετακινηθεί η γέφυρα δυο – τρία μέτρα πάνω από το μνημείο τότε θα λυθεί το ζήτημα αναφέρει ο κ. Σαμπακίδης. Σε αυτόν τον διάλογο που άνοιξαν πλέον οι άνθρωποι με το περιβάλλον έμαθαν να ακούν και αυτό είναι το μυστικό της συμβίωσης με την πέτρα, το νερό και την φύση.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021