Παρασκευή 21  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Καλ(π)ογιάννης – Έμεινε στην ιστορία για την «αρπαγή της κάλπης»

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Καλ(π)ογιάννης – Έμεινε στην ιστορία για την «αρπαγή της κάλπης»

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Καλογιάννης – Έμεινε στην ιστορία για την «αρπαγή της κάλπης»
Το περιστατικό στην Βουλή το 1985 που του «χάρισε» το προσωνύμιο «Καλπογιάννης»


Πέθανε το Σάββατο 15 Ιουνίου σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία, Ελευθέριος Καλογιάννης. Σύμφωνα με το epiruspost.gr, η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων.

Ο Ελευθέριος Καλογιάννης είχε γεννηθεί στους Χουλιαράδες των Ιωαννίνων το 1930 και φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη Σχολή Υπομηχανικών του ΕΜΠ.


Εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία στις 17 Νοεμβρίου 1974 (1974-1977), στις πρώτες εκλογές μετά τη Δικτατορία. Επανεξελέγη βουλευτής στις κοινοβουλευτικές θητείες 1981-1985, 1985-1989,στις δεύτερες εκλογές του 1989 (1989-1990) και ο κοινοβουλευτικός του βίος ολοκληρώθηκε στη θητεία 1990-1993.

Το περιστατικό με την «αρπαγή της κάλπης» το 1985
Το όνομά του Καλογιάννη είχε συνδεθεί με την «αρπαγή» της κάλπης κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας στις 23 Μαρτίου 1985. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης έλαβε 181 ψήφους, αλλά γεννήθηκε ζήτημα για το χρώμα των ψηφοδελτίων.

Στη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μοιράστηκαν τα διαβόητα γαλάζια ψηφοδέλτια με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη. Το χρώμα όμως φαινόταν στον φάκελο, γιατί αυτός ήταν ημιδιαφανής και μυστικότητα της ψηφοφορίας παραβιαζόταν. Οι βουλευτές της ΝΔ αρχίζουν να φωνάζουν και να χτυπούν τα έδρανα της Βουλής.


Παπανδρέου και Μητσοτάκης επιδόθηκαν σε έναν από τους θρυλικότερους καβγάδες τους. Τότε ο Λευτέρης Καλογιάννης, σηκώθηκε, έβαλε την κάλπη στον ώμο και έφυγε έξω από την αίθουσα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κίμων Κουλούρης τον αντιλήφθηκε και έτρεξε πίσω του να τον προλάβει, αλλά ο Καλογιάννης πρόλαβε και μπήκε με την κάλπη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Από τότε ο Καλογιάννης έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι «Καλπογιάννης».

Στις πρώτες νομαρχιακές εκλογές το 1994 ήταν υποψήφιος Νομάρχης Ιωαννίνων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Έβαλε ως μείζον το θέμα της μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων για το οποίο στην συνέχεια αρθρογράφησε πολλές φορές.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρει τα εξής:

«Ένα ιδιαίτερα θλιβερό για τα Γιάννενα και την Ήπειρο νέο μάθαμε σήμερα. Ήσυχα και πλήρης ημερών απεβίωσε ο Ελευθέριος Καλογιάννης του Σταύρου πρώην βουλευτής Ιωαννίνων, αυτοδημιούργητος και επιτυχημένος επιχειρηματίας και πολλά άλλα ακόμη που τα ξέρει και τα αναγνώρισε η Γιαννιώτικη κοινωνία κατά τη διάρκεια της πολυετούς και δυναμικής δημόσιας παρουσίας του όπως η γόνιμη συμμετοχή του στα αθλητικά και αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου μας. Ξεκινώντας από τους Χουλιαράδες των Τζουμέρκων και την σκληραγωγία του πατρικού καρβουνιάρικου ακολούθησε, μετά τη Ζωσιμαία, ανώτερες τεχνικές σπουδές στην Αθήνα που τον έκαναν έναν πολύ πετυχημένο αλλά και γενναιόδωρο σε προσφορά ιδίως στα μακρινά χωριά του Νομού μας εργολάβο δημοσίων έργων. Πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής Ιωαννίνων στις πρώτες Μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 και ακολούθησαν άλλες τέσσερις εκλογές του μέχρι το 1993 αφήνοντας ένα δημιουργικό αποτύπωμα για τον τόπο. Δυναμικός, πείσμων όσο και τεκμηριωμένος διεκδικητής για τα Γιάννινα χειρίστηκε με επιτυχία τα Ηπειρωτικά ζητήματα. Το τελευταίο ίσως από τα γραπτά του, που ήταν πολλά, έχει τον τίτλο «Η Οδύσσεια μου». Εδώ λοιπόν σήμερα η «Οδύσσειά» του ολοκληρώνεται έπειτα από μια πολυκύμαντη, δραστήρια αλλά και στοχαστική ζωή. Το παράδειγμα του θα μας θυμίζει πως η ζωή κατακτιέται και δικαιώνεται συγχρόνως όταν η προσπάθεια για προκοπή και προσφορά είναι συνεχής και γνήσια. Στην σύζυγό του Ευτυχία, στα παιδιά του Σταύρο, Ειρήνη και Τατιάνα στα εγγόνια και τα δισέγγονά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

https://www.zougla.gr/politiki/pethane-o-proin-vouleftis-tis-nd-lefteris-kalogiannis-emeine-stin-istoria-gia-tin-arpagi-tis-kalpis/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021