Πέμπτη 20  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Θαλάσσια ανεμώνη τσίμπησε τετράχρονη σε παραλία της Φθιώτιδας

Θαλάσσια ανεμώνη τσίμπησε τετράχρονη σε παραλία της Φθιώτιδας

«Η θεραπεία λόγω της έκτασης του οιδήματος θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες», ανέφερε η μητέρα της τετράχρονης


Μια απίστευτη περιπέτεια βιώνει μια οικογένεια από την Ανατολική Φθιώτιδα, που θέλησε να απολαύσει το μπάνιο της την περασμένη Κυριακή στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Πελασγίας.

Το μόλις 4 χρονών κοριτσάκι τους είχε την ατυχία να καθίσει πάνω σε μια «θαλάσσια ανεμώνη» την ώρα που έπαιζε δίπλα στο νερό.

34553453535432453535324.jpg
«Το κοριτσάκι μας ούρλιαξε από τον πόνο και αμέσως τρέξαμε κοντά της χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί», τόνισε περιγράφοντας την άσχημη εμπειρία που βίωσε η κυρία Κατερίνα, μητέρα της 4χρονης.

«Τέσσερις ακόμη άνθρωποι που άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό, άλλος σε μικρότερο που τους είχε τσιμπήσει ανεμώνη, μας εξήγησαν τι είχε πάθει το κορίτσι. Απομακρύναμε τα υπολείμματα από τα πλοκάμια και αμέσως της δώσαμε κορτιζόνη», ανέφερε η μητέρα η οποία σε συνεννόηση με την παιδίατρο χορήγησε στο 4χρονο κορίτσι αντισταμινικό ενώ πλέον χρησιμοποιούν και κορτιζονούχα αλοιφή.


«Η θεραπεία λόγω της έκτασης του οιδήματος θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες και θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ήλιο όλο αυτό το διάστημα για να μην της μείνει σημάδι», ανέφερε η μητέρα του κοριτσιού.

 Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη
Η μητέρα της μικρής η κα Κατερίνα, θέλησε να μοιραστεί μαζί μας την συγκεκριμένη εμπειρία της προκειμένου να μας επιστήσει την προσοχή σε κάτι που φαινομενικά μοιάζει αθώο!

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι σαρκοφάγο ζώο και όχι φυτό, η ομοιότητα του όμως με λουλούδι που προσομοιάζει με τα χρώματα της ανεμώνης, του έχουν δώσει το συγκεκριμένο όνομα.

Το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης προκαλεί έντονο πόνο και κνησμό. Προκαλεί επίσης χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα, που μοιάζει με έγκαυμα, εξαιτίας του δηλητηρίου που φέρει για να ναρκώνει τα θύματά της.

Τα συμπτώματα του τσιμπήματος αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη και αντισταμινικά, αν υπάρχουν αλλεργικά συμπτώματα. Ειδικά για άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργιών πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή και ίσως θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια σε κάποιο νοσοκομείο.

Βασικό είναι να απομακρυνθούν τα πλοκάμια πάνω από το σώμα μας, με κάτι σκληρό (πχ μια κάρτα) χωρίς να τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια. Ξεπλένουμε με θαλάσσιο νερό και όχι με γλυκό νερό.

Οι ανεμώνες προσκολλώνται πάνω σε πέτρες. Τις συναντά κανείς όταν πάει να μπει στη θάλασσα και μπορεί να τις πατήσεις κατά λάθος. Δεν κολυμπούν στο νερό, όπως οι τσούχτρες. Είναι προσκολλημένες συνήθως σε πέτρες και βράχια και το πιο πιθανό είναι να την ακουμπήσει κανείς κατά λάθος. Γι’ αυτό καλύτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν ανεμώνες να μπαίνει κανείς με παπούτσια μπάνιου.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την αύξηση της παρουσίας της θαλάσσιας ανεμώνης, όσο και της μέδουσας, στις θάλασσες μας. Και αν η παρουσία της μέδουσας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ειδικά στα ρηχά, με αποτέλεσμα να μπορούμε να την αποφύγουμε, τη θαλάσσια ανεμώνη, είναι δύσκολο να την ξεχωρίσουμε από ένα θαλάσσιο φυτό και είναι πιο επικίνδυνη. Για αυτό καλό είναι να μην αγγίζουμε κάτι που δε γνωρίζουμε.

Μέσα στο Μάιο είχαν αναφερθεί άλλα δύο περιστατικά σε μικρά παιδιά, στην περιοχή της Αργολίδας.

Πηγή: Lamiareport



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021