Μια νέα εποχή για τον θεσμό των συνεταιρισμών στη χώρα και τους παραγωγούς ανοίγει ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας περιοχής Αμυνταίου, Ε-Ποιμένων. Ο συνεταιρισμός έκανε την αρχή και εντέλει δημιούργησε ένα πολυκατάστημα με προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες όχι μόνο των μελών του, αλλά όλων των καταναλωτών.

Πρόκειται για το πρώτο συνεταιριστικό εμπορικό κατάστημα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο τοπικοί παραγωγοί, όπως και αγαθά άλλων συνεταιρισμών, απέκτησαν το δικό τους σημείο για την πώληση των προϊόντων τους.

Σε ένα διώροφο ιδιόκτητο κτήριο, 1.000 τετραγωνικών, το ΔΣ του Συνεταιρισμού έκανε την αρχή με το κατάστημα «Εν-arxi» για την πώληση προϊόντων που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες του κτηνοτρόφου και στη συνέχεια δημιούργησε τμήμα μίνι μάρκετ, το «Εν-Deli», δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του συνεταιρισμού και, βεβαίως, και σε όλους τους καταναλωτές που ζουν ή επισκέπτονται το Αμύνταιο, να προμηθεύονται ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε-Ποιμένων, Τιμόθεος Ιωαννίδης, μετά από χρόνια συλλογικών προσπαθειών, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πολυκατάστημα που να ικανοποιεί κάθε ανάγκη και χωρίς να χρειαστεί να δανειστούν. «Βασικός στόχος των 60 μελών μας και των 20 συνεργαζόμενων ήταν να στηρίξουμε την τοπική οικονομία, την τοπική παραγωγή, αλλά και την τοπική κοινωνία», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Έτσι, παραγωγοί  και καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται κορυφαία, μοναδικά και πιστοποιημένα προϊόντα, από, εργαλεία, αναλώσιμα μηχανημάτων και αγρού και συμπληρώματα μέχρι ένδυση, είδη κήπου, ζωοτροφές, έως εξαιρετικά κρασιά και ελαιόλαδα, μέλια και κάθε λογής παραδοσιακά συνεταιριστικά και βιολογικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, όπως και προϊόντα μικρών παραγωγών, καινοτόμα ή βραβευμένα/πιστοποιημένα αγαθά.

«Όλοι μαζί θεωρούμε ότι πέτυχαν ο στόχος και το εγχείρημά μας. Πάμε για τα επόμενα σχέδια, που είναι η δημιουργία ιδιόκτητου τυροκομείου, το οποίο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα για τη χρηματοδότησή του», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.

Το κατάστημα του συνεταιρισμού δεν λειτουργεί με τη φιλοσοφία του εμπορικού καταστήματος, αφού αφενός οι τιμές πώλησης είναι ανταγωνιστικές και αφετέρου το κέρδος για τον συνεταιρισμό είναι σχετικά ικανοποιητικό. «Εμείς δουλεύουμε με ελάχιστα κέρδη, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό που μπορούμε να βγάλουμε είναι 15%-20%. Οι τιμές είναι ανταγωνιστικές, αλλά και τα προϊόντα μας διαφορετικά και πιο ποιοτικά, όπως τα βιολογικά, που δεν μπορεί να τα βρει κανείς σε άλλα καταστήματα», καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.

Πηγή: Ύπαιθρος χώρα 






















http://www.politisflorinas.gr/2024/06/blog-post_58.html?m=1&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3smKhogxD851ZCIZhui0dmWah02TYDJ50fcYP6a_mPKKsgPrmuQZ5IOGg_aem_AZDe8bUUS71xW9S0D8eSTSGy_TVoObzR5NTLMX25ClNQiY4K8-VKToYjPj21UCzs5kgd6XjcHlZPOMxfAZREl_cb