Τετάρτη 29  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

«Οι Ευρωεκλογές αφορούν την ζωή μας, μπορούμε να αλλάξουμε πορεία πριν να είναι αργά»

«Οι Ευρωεκλογές αφορούν την ζωή μας, μπορούμε να αλλάξουμε πορεία πριν να είναι αργά»

Άρθρο Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχη ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπης Βέττα, 4.6.24

«Οι Ευρωεκλογές αφορούν την ζωή μας, μπορούμε να αλλάξουμε πορεία πριν να είναι αργά»

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι πολύ σημαντικές, γιατί θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας σε μια δύσκολη συνθήκη. Η φημολογούμενη άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων δημιουργεί ανησυχία στους δημοκρατικούς πολίτες, καθώς το φάντασμα των σκοτεινών εποχών του εικοστού αιώνα φαίνεται ότι επιστρέφει.

Οι λόγοι είναι ευεξήγητοι. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δημιουργούν νέες ανισότητες και οξύνουν τις υφιστάμενες ενώ οι δεξιές κυβερνήσεις κανονικοποιούν τις ακροδεξιές και αυταρχικές φωνές, αδιαφορούν για το κοινωνικό κράτος, ναρκοθετούν τα δημόσια αγαθά και λειτουργούν ως μεσίτες για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ακροδεξιά με τον λαϊκιστικό και απλουστευτικό της λόγο, έχει ευήκοα ακροατήρια. Οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι Έλληνες πολίτες, ωστόσο, καλούνται να ενεργοποιηθούν και να δώσουν δημοκρατική διέξοδο σε αυτή την δυσχερή εξέλιξη.

Στην χώρα μας, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποστεί αποδοκιμασία, το εύρος της οποίας θα καθορίσει και τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα, σε μια περίοδο που βιώνουμε συνεχώς απόκλιση από την Ε.Ε.:

  • Με πρωτοφανή ακρίβεια, ρεκόρ πληθωρισμού, τα τρόφιμα στην Ελλάδα να πωλούνται ακριβότερα από σούπερ μάρκετ άλλων χωρών και με το ρεύμα τον Ιούνιο να τιμολογείται έως 70% ακριβότερα από τον προηγούμενο μήνα.
  • Η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι δεύτερη από το τέλος της Ε.Ε. και το 75% των νοικοκυριών έχει μειώσει τις δαπάνες λόγω των αυξήσεων στα τρόφιμα.
  • Αναφορικά με το κράτος δικαίου η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης, με τις χαμηλότερες θέσεις στους δείκτες Δημοκρατίας, ανάπτυξης και ισότητας.
  • Στην Παιδεία, την Υγεία, το κοινωνικό κράτος, διαπιστώνουμε συνεχώς απόκλιση από τους μέσους όρους σε επίπεδο χρηματοδότησης και στελέχωσης.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι με ευθύνη της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κυβέρνησαν, μόνοι ή μαζί, για 46 από τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. της χώρας είναι στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε..

Δυτική Μακεδονία

Στην περιοχή μας, η εικόνα είναι ακόμη δυσμενέστερη, καθώς η απόκλιση από την Ε.Ε. είναι δομική -ελέω της βίαιης απολιγνιτοποίησης- καθώς βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις στους ακόλουθους τομείς (σε διαθέσιμα στοιχεία):

  • Εργασία:θέση 242από 255 περιφέρειες.
  • Ανεργία:θέση 5από 255 περιφέρειες και πρώτη στην ανεργία των νέων.
  • Εισόδημα:θέση 228από 248 περιφέρειες.
  • Το ποσοστό φτώχειας για το 2022 διαμορφώθηκε στο 24,9%, αυξανόμενο σημαντικά από 19,5% το 2020, ενώ το Α.Ε.Π. υποχώρησε το 2020, κατά 11.3%, (σχεδόν το ίδιο με τουριστικές περιφέρειες που κλονίστηκαν λόγω της πανδημίας)
  • Δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη:θέση 173από  190 περιφέρειες.
  • Μεγάλη μείωση πληθυσμού από 284 χιλ. το 2011 σε 255 χιλ. το 2021), η μεγαλύτερη στη χώρα.
  • Δραματικά είναι, τέλος, τα πράγματα στην απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων (απορροφήθηκαν μόνο 67 εκ. ευρώ σε σύνολο 770εκ. ευρώ από διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους), στην τηλεθέρμανση, την αποκατάσταση εδαφών και την χωροθέτηση των Α.Π.Ε..

Το συμπέρασμα είναι ότι οι επιλογές των πολιτών μπορούν να επιταχύνουν αυτή την δυσμενή συνθήκη ή να την αναστρέψουν, δίνοντας ισχυρή ώθηση σε πολιτικές ενσωμάτωσης και σύγκλισης.

Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με προγραμματικές επεξεργασίες, προτάσεις νόμου και τροπολογίες που έχουν έρθει έπειτα από διαβούλευση με φορείς, εισηγείται μέτρα που μειώνουν την απόκλιση της χώρας και των περιφερειών της. Ενδεικτικά:

  • Δίκαιη φορολόγηση με κλιμακωτές μειώσεις στους συντελεστές για εισοδήματα ως 100.000 ευρώ και αυξήσεις για εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ
  • Αφορολόγητο εισόδημα κατ’ ελάχιστον 10.000 ευρώγια μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Καταργείται το τεκμαρτό εισόδημα που επέβαλε η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (μέτρο που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε μεγάλη αύξηση φόρων, συρρίκνωση και κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά στις περιφέρειες και τα χωριά της Ελλάδας).
  • Σταθερό φορολογικό σύστημα με προοδευτικό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
  • Μείωση Φ.Π.Α και Ε.Φ.Κ. στο κατώτατο όριο

Το 2027 μπορεί να είναι αργά

Η ευκαιρία των εκλογών είναι μοναδική και πρέπει να αξιοποιηθεί. Οι πολίτες μπορούν τώρα να δείξουν έμπρακτα την δυσαρέσκειά τους, να αποδοκιμάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές και την εκπορευόμενη αλαζονεία. Το 2027, με την επόμενη προγραμματισμένη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να είναι αργά για την χώρα.

Παράλληλα, οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ενάντια στις δοκιμασμένες και συνυπεύθυνες για την χρεοκοπία πρακτικές της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενάντια σε απομονωτικές πρακτικές και ανέξοδες συνθηματολογίες.

Η ευκαιρία είναι τώρα. Από την Δευτέρα, θα έχουμε δύο σενάρια. Με μεγάλη αποχή, αδιαφορία και διαχειρίσιμες απώλειες για την κυβέρνηση, δίνεται το πράσινο φως και ανοχή για άλλα τρία χρόνια.

Το άλλο σενάριο είναι πλήρως απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, με απώλεια της λαϊκής εντολής και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για μια καλύτερη ζωή με ελπίδα και προοπτική, με άμεσα μέτρα για την ανάταξη της κοινωνίας.

Η επιλογή είναι στα χέρια μας, η Κυριακή είναι μέρα ευθύνης και ανάληψης δράσης για όλους.

Ας μην την σπαταλήσουμε.

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης

Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021