Σάββατο 4  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Παρατάθηκε ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη

Παρατάθηκε ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη

Η δημοπράτηση του μεγάλου έργου «Αγωγοί Μεταφοράς & Διασύνδεσης της Εγκατάστασης Τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το Ενιαίο Διασυνδεμένο Δίκτυο Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας», μεταφέρθηκε για τις 30 Μαΐου 2024 ενώ η αποσφράγιση των προσφορών είναι πλέον προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου 2024.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης.

 

Το εξεταζόμενο έργο αναφέρεται στην κατασκευή του συστήματος αγωγών μεταφοράς για την διασύνδεση της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με τις προς κατασκευή εγκαταστάσεις παραγωγής θερμικής ενέργειας της ΔΕΗ στο γήπεδο του ΑΗΣ Καρδιάς και εκτείνεται μεταξύ του Δ.Δ. Δρεπάνου – Δ.Δ Κοζάνης και ΑΗΣ Καρδιάς.

Η εκτιμώμενη αξία με Φ.Π.Α. είναι 52,08 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 42 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις .

Το έργο Θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις του Ε.Π. “Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή” (ΠΕΚΑ) της Προγραμματικής Περιόδου (ΠΠ) 2021-2027 “Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή”, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Κατασκευή – εκσυγχρονισμός δικτύων τηλεθέρμανσης», με τίτλο «Αγωγοί Μεταφοράς & Διασύνδεσης της Εγκατάστασης Τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το Ενιαίο Διασυνδεμένο Δίκτυο Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας» και από ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ της ΔΕΥΑ Κοζάνης. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει δυνάμει εγγραφής στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2022. Η ανάληψη Νομικής δέσμευσης με τον Αναθέτοντα Φορέα δεν θα λάβει χώρα προ της έκδοσης Απόφασης ένταξης για χρηματοδότηση του εν λόγω έργου στο πλαίσιο της από 17.05.2023 Πρόσκλησης ΕΥΔ ΥΠΕΚΑ 1.1.54.1. ΟΠΣ ΕΣΠΑ- 1687 ΑΔΑ:99ΒΤ46ΜΤΛΡ-ΚΥΡ και την έκδοση σχετικού Ενάριθμου έργου για την διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλιων από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 22 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το αντικείμενο του έργου
Με το έργο αυτό η εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Κοζάνης συνδέεται λειτουργικά με το Ενιαίο Διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθερμάνσεων Κοζάνης-Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου με στόχο τη διασφάλιση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία τόσο κατά το μεταβατικό στάδιο, όσο και μετά την απόσυρση των υφισταμένων λιγνιτικών μονάδων της περιοχής σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συστήματος υπόγειων χαλύβδινων εργοστασιακά προμονωμένων αγωγών μεταφοράς υπέρθερμου νερού σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 13941:2019 από τις εγκαταστάσεις παραγωγής και το αντλιοστάσιο μεταφοράς εντός ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς στα κεντρικά αντλιοστάσια μεταφοράς & διανομής της εγκατάστασης Τηλεθέρμανσης Κοζάνης στη περιοχή Κασλά της πόλης Κοζάνης.

Η ονομαστική ικανότητα μεταφοράς θερμικής ισχύος προβλέπεται να ανέλθει στα 195MWth, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη αιχμή του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης , καθώς και την θερμική απαίτηση λόγω των μελλοντικών επεκτάσεων του συστήματος στην Κοζάνη και σε όμορους οικισμούς.

Συνοπτικά περιλαμβάνονται:

(α) Νέος αγωγός μεταφοράς υπέρθερμου νερού ονομαστικής διαμέτρου DN700mm/Φ900mm αποτελούμενος από αγωγό προσαγωγής και επιστροφής (διπλός αγωγός). Το μήκος ορύγματος του νέου αγωγού DN700mm ανέρχεται σε ~ 8,32km και ξεκινά από τις εγκαταστάσεις διασύνδεσης στον ΑΗΣ Καρδιάς έως και την διασύνδεση στο υφιστάμενο σύστημα μεταφοράς της τηλεθέρμανσης Κοζάνης εντός περιλαμβανόμενου στο παρόν έργο βανοστασίου, σε θέση Β-ΒΔ του οικισμού Δρεπάνου.

(β) Νέος αγωγός μεταφοράς ονομαστικής διαμέτρου DN600mm/Φ800mm αποτελούμενος από αγωγό προσαγωγής (μονός αγωγός). Το μήκος ορύγματος του νέου αγωγού DN600mm ανέρχεται σε 7,85km περίπου συνδέοντας το νέο βανοστάσιο με τις κύριες εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης στην περιοχή ΚΑΣΛΑΣ της πόλης Κοζάνης.

(γ) Δύο νέα τμήματα νέων αγωγών μεταφοράς ονομαστικής διαμέτρου DN4500mm/Φ6300mm αποτελούμενων από αγωγό προσαγωγής και επιστροφής (διπλός αγωγός). Το μήκος ορύγματος του δύο τμημάτων DN450mm ανέρχεται σε 1,02km περίπου η κατασκευή των οποίων είναι απαραίτητη για την διασύνδεση των νέων με τους υφιστάμενους αγωγούς.

(δ) Για την διασφάλιση της λειτουργικότητας του έργου προβλέπεται η κατασκευή βανοστασίου το οποίο χωροθετείται εντός του αγροκτήματος Δρεπάνου Κοζάνης, σε έκταση η οποία ήδη βρίσκεται στην κυριότητα της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης.

Με τον παραπάνω σχεδιασμό του συστήματος μεταφοράς η τροφοδότηση του συστήματος τηλεθέρμανσης με θερμική ενέργεια θα γίνεται πλέον από τις εγκαταστάσεις στην περιοχή ΑΗΣ Καρδιάς. Με την παρεμβολή του βανοστασίου στην περιοχή Δρεπάνου και εφόσον οι εγκαταστάσεις ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι ακόμη σε λειτουργία θα είναι δυνατή η τροφοδότηση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Οι προμονωμένοι αγωγοί μεταφοράς θα είναι χαλύβδινοι, προμονωμένοι κατά EN 253:2019 με μόνωση από πολυουρεθάνη (PUR) και προστατευτικό περίβλημα από πολυαιθυλένιο (ΡΕΗ), κατάλληλοι για εγκατάσταση απευθείας στο έδαφος, ονομαστικής διαμέτρου DN700/Φ900, DN600/Φ800 ενώ για τις συνδέσεις με τους υφιστάμενους αγωγούς DN450, DN450 /Φ630. Το μέσο μεταφοράς θα έχει ονομαστική θερμοκρασία προσαγωγής 120°C, εποχιακή διακύμανση της θερμοκρασίας αυτής από 900 – 1200, ενώ η θερμοκρασία επιστροφής του νερού προς επαναθέρμανση θα κυμαίνεται μεταξύ 500-70°C. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αγωγών του δικτύου μεταφοράς θα είναι σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για υπόγειους σωλήνες τηλεθέρμανσης – πρότυπο ΕΝ 253.

Οι αγωγοί μεταφοράς θα εγκατασταθούν σε όλο σχεδόν το μήκος υπόγεια. Στους προμονωμένους αγωγούς μεταφοράς προτείνεται η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος ανίχνευσης διαρροών. Προβλέπονται κανάλια ελέγχου του κάθε εντοπιστή (fault locator) μήκους τουλάχιστον 2,5Km. Για τη λειτουργία των εντοπιστών προτείνεται η ηλεκτρική τους τροφοδότηση από το δίκτυο Χ.Τ. των εγκαταστάσεων της τηλεθέρμανσης, για τα συστήματα που θα εγκατασταθούν εντός των εγκαταστάσεων.

https://ypodomes.com/paratathike-o-diagonismos-gia-to-megalo-ergo-tilethermansis-stin-kozani/

 



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021