Τρίτη 30  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πόσα θα κερδίσουν οι παραγωγοί πράσινου υδρογόνου από τα δωρεάν δικαιώματα του CBAM

Πόσα θα κερδίσουν οι παραγωγοί πράσινου υδρογόνου από τα δωρεάν δικαιώματα του CBAM

Πόσα θα κερδίσουν οι παραγωγοί πράσινου υδρογόνου από τα δωρεάν δικαιώματα του CBAM

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί πράσινου υδρογόνου θα μπορούσαν να λάβουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε δωρεάν δικαιώματα στο πλαίσιο του μηχανισμού εμπορίας άνθρακα της ΕΕ, λένε οι αναλυτές στο Hydrogen Insight .

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτόν το μήνα, η ΕΕ οριστικοποίησε κανόνες που επιτρέπουν στους παραγωγούς πράσινου χάλυβα και πράσινου υδρογόνου να διεκδικούν και να πωλούν δωρεάν δικαιώματα με βάση το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS).

Σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Veyt, η αξία των δωρεάν χορηγήσεων σε έναν παραγωγό πράσινου υδρογόνου που μπορεί να παράγει 50.000 τόνους πράσινου H 2 ετησίως (που ισοδυναμεί με περίπου 500 MW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης) θα είναι 37 εκατομμύρια ευρώ (39 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2027, με βάση τις προβλέψεις για τις τιμές του δικαιώματος άνθρακα της Veyt.

Αλλά μετά το 2027, τα έσοδα για τους παραγωγούς πράσινου υδρογόνου από τις πιστώσεις άνθρακα θα μειωθούν καθώς η σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων από την ΕΕ (η οποία ξεκινά το 2026) αρχίζει να ισχύει.

Τα οφέλη

Μέχρι το 2030, ένας παραγωγός πράσινου υδρογόνου με εργοστάσιο αυτού του μεγέθους αναμένεται να κερδίσει περίπου 22,5 εκατομμύρια ευρώ (με βάση τις πραγματικές τιμές του 2024 και όχι προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό), λένε οι αναλυτές της Veyt Abhinav Bhaskar και Henry Lush στο Hydrogen Insight .

«Αυτά τα οφέλη θα διαρκέσουν μέχρι το 2030 και θα κυμαίνονται με βάση την τιμή εκπομπών», λένε οι αναλυτές. «Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια πράσινη πριμοδότηση για τη μείωση του χάσματος μεταξύ των τιμών του γκρι και του πράσινου υδρογόνου».

Τα επιπλέον έσοδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη επιχειρηματική υπόθεση για τους παραγωγούς πράσινου υδρογόνου και τους κατασκευαστές πράσινου χάλυβα.

Δωρεάν πιστώσεις

Οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, αμμωνίας και πράσινου χάλυβα θα λάβουν δωρεάν πιστώσεις άνθρακα στην ΕΕ το επόμενο έτος

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής χάλυβα Stahl-Holding-Saar (SHS) προκήρυξε πρόσφατα διαγωνισμό για 50.000 τόνους πράσινου υδρογόνου έως το 2030 για να βοηθήσει με καύσιμο (μαζί με το ορυκτό αέριο) τη νέα μονάδα DRI στο Dillingen, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας πράσινου χάλυβα που προβλέπει τη χρήση τόσο H2 -DRI όσο και σκραπ μετάλλου.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη έργα καθαρής χρήσης πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη ισχύος 500 MW ή μεγαλύτερης ισχύος που να έχουν καταλήξει σε τελική επενδυτική απόφαση (FID), πράγμα που σημαίνει ότι κανένας παραγωγός δεν θα λαμβάνει αυτό το επίπεδο εσόδων από πιστώσεις άνθρακα σε παρόν.

Ακόμα κι έτσι, υπάρχει μια σειρά από έργα μεγαλύτερης κλίμακας που στοχεύουν στη βραχυπρόθεσμη παραγωγή. Για παράδειγμα, η ισπανική Cepsa στοχεύει 2 GW χωρητικότητας ηλεκτρόλυσης σε δύο ισπανικές εγκαταστάσεις έως το 2028.

Και το έργο 200 MW Holland Hydrogen 1 υπεράκτιων αιολικών-πράσινων-Η 2 της Shell στην Ολλανδία στοχεύει στην έναρξη παραγωγής το 2025.

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην ισοπέδωση των όρων ανταγωνισμού με τους παραγωγούς χάλυβα που χρησιμοποιούν άνθρακα υψηλής ρύπανσης, στους οποίους έχουν ήδη χορηγηθεί δωρεάν δικαιώματα για να τους παρακινήσουν να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητα στην Ευρώπη, αντί να μετεγκατασταθούν σε περιοχές με χαλαρούς κανονισμούς για τον άνθρακα.

Σταδιακή κατάργηση

Όμως, με την καθιέρωση του Μηχανισμού Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM) το 2026, τα δωρεάν δικαιώματα πρόκειται να καταργηθούν σταδιακά, με το σύστημα να ολοκληρώνεται το 2034.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο CBAM θα ​​επιβάλει φόρους άνθρακα στις εισαγωγές μιας μεγάλης ποικιλίας βιομηχανικών προϊόντων όπως το υδρογόνο, η αμμωνία και ο χάλυβας, στις ευρωπαϊκές αγορές, ισοπεδώνοντας ουσιαστικά τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαίων παραγωγών και των ξένων ανταγωνιστών τους.

Μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ)

Από τις 1 Οκτωβρίου 2023, ο κανονισμός 2023/956 θέσπισε τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) της ΕΕ με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την καθιέρωση δίκαιης τιμής για τον άνθρακα που εκπέμπεται κατά την παραγωγή αγαθών υψηλής έντασης άνθρακα που εισάγονται στην ΕΕ και την ενθάρρυνση μιας καθαρότερης βιομηχανικής παραγωγής μέσω μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των ενσωματωμένων εκπομπών σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού και τη δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 % της ΕΕ.

Ο μηχανισμός αυτός θα εφαρμοστεί σταδιακά και ευθυγραμμίζεται με τη σταδιακή κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων που ορίζεται στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ).

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εισαγωγή εμπορευμάτων που υπόκεινται στον ΜΣΠΑ περιορίζονται στα εξής:

Υποβολή εκθέσεων ΜΣΠΑ σε τριμηνιαία βάση: Οι εισαγωγείς εμπορευμάτων (ή ο έμμεσος τελωνειακός αντιπρόσωπός τους) θα πρέπει να αναφέρουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ενσωματώνονται στις εισαγωγές τους (άμεσες και έμμεσες εκπομπές) κατά τη διάρκεια ενός δεδομένου τριμήνου ενός ημερολογιακού έτους, χωρίς να προβαίνουν σε οικονομικές πληρωμές ή προσαρμογές. Η έκθεση υποβάλλεται το αργότερο ένα μήνα μετά το τέλος του εν λόγω τριμήνου. Η υποχρέωση υποβολής της έκθεσης ΜΣΠΑ σε τριμηνιαία βάση θα καλύπτει ολόκληρη τη μεταβατική περίοδο από το 01/10/2023 έως το 31/12/2025.

Εγγραφή στο μεταβατικό μητρώο ΜΣΠΑ: Το μητρώο αυτό, το οποίο αναπτύχθηκε από την Επιτροπή της ΕΕ για να βοηθήσει τους εμπόρους να συντάξουν και να υποβάλουν την έκθεση ΜΣΠΑ, θα καταστήσει επίσης δυνατή την επικοινωνία μεταξύ της Επιτροπής, των αρμόδιων αρχών, των εθνικών τελωνειακών αρχών και των εμπόρων.

Η πρόσβαση και η καταχώριση στο μητρώο θα πρέπει να ζητούνται μέσω της πύλης ΜΣΠΑ (TAXUD).

Ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) της ΕΕ αναμένεται να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή από το 2026, αλλά αρχικά θα εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένα προϊόντα με υψηλό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, όπως:

σίδηρος/χάλυβας

τσιμέντο

λιπάσματα

αργίλιο

υδρογόνο

ηλεκτρική ενέργεια

https://energypress.gr/news/posa-tha-kerdisoyn-oi-paragogoi-prasinoy-ydrogonoy-apo-ta-dorean-dikaiomata-toy-cbam



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021