Δευτέρα 29  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Νίκος Βουνοτρυπίδης: ΑΠΕ - Ας θυμηθούμε ορισμένα στοιχεία...

Νίκος Βουνοτρυπίδης: ΑΠΕ - Ας θυμηθούμε ορισμένα στοιχεία...

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τις ΑΠΕ, έχω φτιάξει ένα τεράστιο αρχείο τον υπολογιστή μου. Θησαυρός σκέτος, πλοηγήθηκα σε αυτό , ξαναθυμήθηκα στοιχεία που με το πέρασμα του χρόνου τα έχουμε ξεχάσει.
Είναι στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από μελέτες επιστημόνων, από άρθρα έγκυρων μέσων, αλλά και από προσωπική έρευνα, κανείς δεν τολμά να τα αμφισβητήσει, γιατί θα εκτεθεί, απλά προσπαθούν να τα ΄΄θάψουν΄΄, να στρέψουν το βλέμμα των ανθρώπων εκεί που αυτοί θέλουν, με τα ΄΄πετσωμένα΄΄ ΜΜΕ, με παραπληροφόρηση, ένας τομέας που είναι εξαίρετοι δεξιοτέχνες..
Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά.
Μέσα σε κάθε ανεμογεννήτρια μεσαίου ύψους υπάρχουν λιπαντικά lubricant oils, water glycolic oils 600 λίτρα, υδραυλικά έλαια (hydraulic oils) 300 λίτρα και έλαια κιβωτίου ταχυτήτων gear oils) 1200 λίτρα.( Σημειωτέον , το άρθρο είναι του2020 και οι αριθμοί που αναφέρονται είναι πολύ μεγαλύτεροι)
Σε περίπτωση που πέσει και σπάσει ή κεραυνοβοληθεί ή καεί, οι πολύ επικίνδυνες ουσίες θα απορροφηθούν στη γη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στην Ελλάδα τα περισσότερα εδάφη είναι ασβεστολιθικά και ότι μια σταγόνα λαδιού μολύνει 50 λίτρα νερού, οι υπόγειοι φυσικοί ταμιευτήρες νερού μολύνονται για πολλά χρόνια. (Motvind Sverige), (The Guardian)
Σημειωτέον ότι σε κάθε ανεμογεννήτρια υπάρχει ψυκτικό αέριο 23.000 φορές πιο επιβλαβές από το CO2 (Φώσκολος)
Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος ζωής των ανεμογεννήτριων είναι μάξιμουμ 20 χρόνια.
Δεδομένου ότι δεν θα αποξηλωθούν λόγω κόστους και αδυναμίας ταφής τους.
Δεδομένου ότι σχεδόν δεν ανακυκλώνονται (ελάχιστα μέρη ανακυκλώνονται).
Για τη βάση μιας ανεμογεννήτριας, για την οποία έχει εκσκαφεί χώρος όσο 3 γήπεδα ποδοσφαίρου, χρειάζονται 2500 κυβικά μπετόν και σιδήρου, δηλαδή 4000 τόνους σκυροδέματος..
Ισοπεδώνονται και χαμηλώνουν κορυφογραμμές χιλιομέτρων για ένα αιολικό «πάρκο».
Για να περάσουν ρότορες και πύργοι ανεμογεννητριών των 150 μέτρων (οι νέες είναι μέχρι και 300 μέτρων), σκάβονται και οι ανάλογοι δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων, 15-30 μέτρων φάρδους και μεγάλων εγκοπών στις πλαγιές των βουνών. Όσο πιο μεγάλη η κλίση, τόσο μεγαλύτερες οι εγκοπές. Χρησιμοποιούνται φουρνέλα. Τα μπάζα εκσκαφής πέφτουν στις πλαγιές των βουνών.
Δάση αναγκαστικά ξεπατώνονται. Στις εκσκαφές χώματος και βράχου σε βάθος μέτρων νερομάνες χάνονται. Τελικά το χώμα σφραγίζεται από το τσιμέντο. Η φύση ρημάζεται.
Οι δρόμοι που διανοίγονται δίνουν διέλευση σε λαθροθήρες, σε λαθροϋλοτόμους, σε εμπρηστές. Αν η α/γ για κάποιον λόγο αρπάξει φωτιά, το δάσος θα καεί αβοήθητο.
Μπορεί το βουνό να είναι μακριά μας, όμως από εκεί και από τα στοιχεία της φύσης έρχεται η ζωή στην πόλη μας. Αν δεν υπήρχαν τα βουνά, δεν θα υπήρχαν τα νερά που πίνουμε ούτε το οξυγόνο που αναπνέουμε. Τα βουνά και οι θάλασσες είναι οι γεννήτορες του κλίματος και της ζωής στη Γη. Τα καλώδια μεταφοράς συνήθως είναι υπέργεια και εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Για να εγκατασταθούν θυσιάζονται δασικές εκτάσεις (4872/2021 εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και δικτύων μεταφοράς σε δασικές περιοχές)
Φανταστείτε χιλιάδες αιολικές, φωτοβολταϊκές και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις διάσπαρτες στη χώρα πόσο μήκος καλωδίων χρειάζεται για τη μεταφορά ενέργειας και πόση επέμβαση, και όταν γίνουν υπόγεια, σε χλωρίδα και πανίδα.
Από τέτοια καλώδια και από καλώδια της ΔΕΗ ξεκινούν δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι.
Πριν από λίγες μέρες άκουσα στις ειδήσεις, ότι η Κίνα ερευνά και προχωράει στην τεχνολογία της σύντηξης, δηλαδή στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.
Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό δεν έχω ούτε γνώση ούτε άποψη. Μια προκατάληψη και έντονη μάλιστα την έχω βέβαια λόγω της εμπειρίας που έχουμε όλοι από τα πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία όμως λειτουργούσαν με τη μέθοδο της σχάσης. Λένε ότι η σύντηξη δεν είναι καθόλου επικίνδυνα, δεν το γνωρίζω…
Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι η Κίνα είναι μια από τις κύριες χώρες παραγωγής Α/Γ και Φ/Β (μαζί με ΗΠΑ, Γερμανία, Δανία κλπ) και ότι φυσικά μέχρι τότε θα συνεχίζει να παράγει και να πουλάει την πραμάτεια της καταστρέφοντας ότι έχει απομείνει από την φύση.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021