Χωρίς κενές ΜΕΘ η Θεσσαλονίκη, κίνδυνος για γενικευμένο lockdown
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 576
Ο κ. Γιαννάκος τονίζει τον «κίνδυνο με τις ΜΕΘ στην Κεντρική και δυτική Μακεδονία», που είναι «γεμάτες» γιατί λειτουργούν λιγότερες από τις μισές λόγων αναστολών εργασίας, και προειδοποιεί για το επόμενο διάστημα.
Η σοβαρή πίεση σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται από τους επιστήμονες τόσο στην πτώση της θερμοκρασίας και στον συγχρωτισμό που αυτή συνεπάγεται όσο και στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Παράλληλα, αύξηση παρουσιάζουν οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ να καταγράφουν ότι ο αριθσμός ανέρχεται πλέον σε 329, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι.
Στόχος να αποφευχθεί ένα ολικό «λουκέτο»
Στο μεταξύ στην ανάγκη να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας μέσω των εμβολιασμών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μιλώντας ακόμα για το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού lockdown.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο Μάριος Θεμιστοκλέους δηλώνει «ξεκάθαρα ότι γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lock- down με τις πολύ σοβαρές συνέπειες του. Διανύοντας την τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν είμαστε πλέον απροστάτευτοι απέναντι στον ιό. Έχουμε στα χέρια μας το πιο δυνατό όπλο πρόληψης και προστασίας, το εμβόλιο».
«Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Εμείς σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και με κάθε μας δύναμη προσπαθούμε να πλησιάσουμε κάθε πολίτη ώστε να ενημερωθεί και να εμβολιαστεί, ακόμα και οι πιο διστακτικοί. Μεταξύ των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας υπάρχουν και οι αντιεμβολιαστές που είναι πιο δύσκολο να πειστούν, αλλά και όσοι ακόμα διστάζουν οι οποίοι έχουν αναβάλει τον εμβολιασμό τους για διάφορους λόγους και εδώ στοχεύουμε εμείς ώστε να ενημερωθούν και να αντιληφθούν τα οφέλη που θα αποφέρει ο εμβολιασμός και σε εκείνους και σε όλη την κοινωνία» σημειώνει.
«Με τουλάχιστον 1 δόση το 61% του πληθυσμού»
Ο συντονιστής του εμβολιαστικού προγράμματος υποστηρίζει πως αυτή τη στιγμή με τουλάχιστον μια δόση έχει εμβολιαστεί «το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 11η θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς με μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς».
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «απώτερος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί ο αριθμός εκείνος, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς γενικευμένα lock-down και χωρίς σημαντικό αριθμό νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων από τον ιό. Ο απώτερος, λοιπόν, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δε θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή».
«Ο στόχος αυτός δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι με επιστημονικά δεδομένα, εάν δηλαδή πρέπει να φτάσουμε το 70%, το 75% ή το 80% εμβολιασμών, και μάλιστα φάνηκε ότι μπορεί να αλλάζει στην πορεία. Για παράδειγμα, λόγω της μετάλλαξης δέλτα οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά. Σύμφωνα με αυτά ο στόχος παραμένει να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευπαθείς και ευάλωτοι στον ιό» πρόσθεσε.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment