Παρασκευή 28  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης, «κοκκίνησε» η Βόρεια Ελλάδα

Άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης, «κοκκίνησε» η Βόρεια Ελλάδα

Στο «κόκκινο» με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού μπαίνουν άλλες τέσσερις περιοχές, όπως αποτυπώνεται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. 
 
Μεταξύ άλλων, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνει η Π.Ε. Θεσσαλονίκης, για την οποία υπάρχει ανησυχία εδώ και καιρό, καθώς καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και ασφυξία στα νοσοκομεία της περιοχής. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη πρότρεψε να μη γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο, αναφερόμενη στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου.
 
 
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, άλλαξαν επίπεδο οι Π.Ε. Λάρισας, Π.Ε. Χαλκιδικής, Π.Ε. Κιλκίς, όπου και εκεί η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική. 
 
 
Εξάλλου, στο «κόκκινο» παραμένουν οι Π.Ε. Καστοριάς, Π.Ε. Δράμας,  Π.Ε. Ημαθίας, Π.Ε. Ξάνθης, Π.Ε. Πιερίας, Π.Ε. Πέλλας και Π.Ε. Καβάλας. Παράλληλα, σε πορτοκαλί επίπεδο πέφτει η Π.Ε. Αργολίδας.
 
 
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τη νόσο Covid-19 που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης. Παράλληλα, η Επιτροπή φέρεται ότι εισηγήθηκε πως οι πολίτες που θα προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test.
 
Για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού, τίθενται σε ισχύ οι ακόλουθοι περιορισμοί:
 
Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα λύματα και ο χειμώνας που έρχεται 
Την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή αύξηση (+18%) στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, από τους ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.  Αντίστοιχα, στη Λάρισα παρατηρήθηκε αύξηση (+62%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο.
 
«Με τόσα κρούσματα και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας είναι λογικό και επόμενο να πάμε σε μίνι lockdown» δήλωσε νωρίτερα στο Newsbeast ο επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Πρόσθεσε πως «αφού δεν υπάρχει συμμόρφωση από τον κόσμο ούτε στα μέτρα προστασίας ούτε στον εμβολιασμό κάτι πρέπει να γίνει. Κανείς δεν θέλει να διακόπτεται η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά έχουμε ξεκινήσει ολοταχώς να πηγαίνουμε για νέα τραγωδία στη Θεσσαλονίκη».
 
 
«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», τόνισε μεταξύ άλλων, από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Όπως ανέφερε η Ματίνα Παγώνη, ήδη νοσηλεύονται 15 παιδιά ενώ δεν έχει κλείσει ακόμα 20ήμερο από το άνοιγμα των σχολείων.
 
Ήταν κατηγορηματική στη σύσταση πως τα σχολεία τον χειμώνα πρέπει να είναι με ανοιχτά τα παράθυρα και τα παιδιά να είναι με τα μπουφάν, καθώς, όπως εξήγησε, η αλλαγή του αέρα είναι η καλύτερη προστασία έναντι του νέου κορονοϊού.  
 
Πέφτει ο δείκτης θετικότητας
Πάντως, τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας και περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων με βάση τους διαγνωστικούς ελέγχους που γίνονται.
 
Ταυτόχρονα, ο δείκτης θετικότητας μειώνεται συνεχώς σε εβδομαδιαία βάση. Είναι χαρακτηριστικό πως στα μέσα του περασμένου μήνα (εβδομάδα 16-22 Αυγούστου) ο δείκτης ήταν πάνω από το 2% στο σύνολο των διαγνωστικών τεστ, ενώ την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε κάτω από το 0,6%. Στο ενδιάμεσο διάστημα, η πορεία του δείκτη ήταν συνεχώς καθοδική.


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021