Τετάρτη 24  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

6oν. Εξορθολογισμός δαπανών ΔΕΤΗΠ: Υπάρχουν δαπάνες που προκαλούν το κοινό αίσθημα αλλά θα αποφύγω να επεκταθώ…

6oν. Εξορθολογισμός δαπανών ΔΕΤΗΠ: Υπάρχουν δαπάνες που προκαλούν το κοινό αίσθημα αλλά θα αποφύγω να επεκταθώ…

Αναρτήθηκε στο fb, συντάκτης του άρθρου είναι ο κύριος Σταύρος Χρηστίδης, το άρθρο είναι εδώ, στη σελίδα της κυρίας Μαιρη Κεσκιλιδου.

 θα απαντήσει η Διοίκησις της ΔΕΤΗΠ; Οφείλει να απαντήσει, οι σκιές δημιουργούν τερατογενέσεις... Ότι διαφωνίες και νάχει κάποιος με την ΔΕΤΗΠ, η τελευταία είναι πρωτογενές κύτταρο  της τοπικής μας Κοινότητος.

Δεν παίρνουμε θέση, καταγράφουμε μια καταγγελία, ο κύριος Καρακασίδης δεν κρύβεται συνήθως, τουλάχιστον αυτό έχουμε αποκομίσει αυτά τα χρόνια.

Οψόμεθα

Διαβάζουμε το άρθρο

Σταύρος Χρηστίδης

ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 2023-2024
Η αύξηση της τιμής πώλησης της θερμικής ενέργειας κατά 57,47% μετά τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Παρόλο που έγιναν προσπάθειες να εξηγηθεί η απόφαση αυτή, το κλίμα είναι σαφώς και δικαίως πολύ αρνητικό.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να την υποστηρίξουν, δεν έπεισαν τους συνδημότες και τις συνδημότισσες μας, με αποτέλεσμα να την στηλιτεύουν από χθες το μεσημέρι εντόνως με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
«Αποφεύγοντας» να αποδώσω εγώ τις ευθύνες, αφού υπάρχει νωπή εντολή μετά τις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου, θα σταχυολογήσω ορισμένες σκέψεις και προτάσεις για το μείζον αυτό θέμα, μιλώντας καθαρά πολιτικά και όχι τεχνοκρατικά ως οικονομικός αναλυτής.
Με το νόμο 4951/2022 άρθρο 124 για το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» περιγράφεται στα έξοδά που πρόκειται να καλυφθούν:
“τα ποσά που αφορούν στο κόστος λειτουργίας Τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής
Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης του Δήμου με την υπό κατασκευή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V»”.
Διαπιστώνουμε ότι στο νόμο δεν αναφέρεται η πρόταση: για το σύνολο του κόστους λειτουργίας των ηλεκτρολεβητών. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος «παίζουμε με τις λέξεις;»
Ο νομοθέτης το περιέγραψε, όχι όμως επαρκώς και μετά τις μεταβολές των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης γίνεται κατανοητό ότι η δαπάνη εκτοξεύτηκε με αποτέλεσμα να αδυνατεί η ΔΕΤΗΠ να καλύψει τη ζημιά.
Επιπρόσθετα, η ολιγωρία και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά των αιρετών οδήγησε σε αδιέξοδο.
Μαγικό ραβδί για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν υπάρχει. Ωστόσο, θα πρότεινα τα εξής:
1ον Άμεση τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η παραπάνω πρόταση στο νόμο κατόπιν συνεννόησης με τα αρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργία των ηλεκτρολεβητών (επιχορήγηση από το Πράσινο Ταμείο λόγω της ιδιαιτερότητας της ΔΕΤΗΠ ή παρόμοιας διαδικασίας επιδότησης-επιχορήγησης όπως η περίπτωση της ΔΕΥΑ Βόλου και της αποπληρωμής του χρέους της στην ΕΡΓΗΛ).
2ον Έκπτωση 25% επί της αυξήσεως στους συνεπείς συνδημότες μας και λήψη μέριμνας για την αυτόνομη τροφοδοσία σε διαμερίσματα πολυκατοικιών με επιδότηση της σύνδεσης (παράδειγμα επιδότησης σύνδεσης με φυσικό αέριο μέσω ΕΣΠΑ στο Δήμο Φλώρινας).
3ον Μεγαλύτερη επέκταση του χρόνου αποπληρωμής της ίδιας συμμετοχής της ΔΕΤΗΠ για την αποπληρωμή της οφειλής της ηλεκτρικής ενέργειας των ηλεκτρικών λεβήτων με βάση το από 17/09/2020 Μνημόνιο Συνεργασίας.
4ον Άμεση ανάθεση μελέτης βιωσιμότητας της ΔΕΤΗΠ λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους (ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΣΗΘΥΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΕΒΗΤΕΣ, ΜΟΝΑΔΑ V, ΒΙΟΜΑΖΑ, ΥΔΡΟΓΟΝΟ), έτσι ώστε να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.
5ον Διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ και τους εμπλεκόμενους φορεία για σταθερή τιμή στην παρεχόμενη θερμική και ηλεκτρική ενέργεια στα πλαίσια του εγκεκριμένου ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ.
6oν Εξορθολογισμός δαπανών ΔΕΤΗΠ: Υπάρχουν δαπάνες που προκαλούν το κοινό αίσθημα αλλά θα αποφύγω να επεκταθώ
Κλείνοντας θα αναφερθώ για πρώτη και τελευταία φορά στην λεγόμενη «βίαιη απολιγνιτοποίηση». Στο έγγραφο απάντησης του τότε αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια με ημερομηνία 01 Μαρτίου 2012 στο θέμα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων στον κο Δακή ως Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει ο παρακάτω πίνακας (σελ. 6-7):
Τα συμπεράσματα δικά σας για το πότε ξεκίνησε η απολιγνιτοποίηση…
 

 Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-12-13_230641.jpg410399171_1787054931798140_1474663744498856513_n.jpg



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021