Βιομηχανία: Εάν δε ληφθούν μέτρα για το κόστος ενέργειας, είναι ορατό το ενδεχόμενο μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 572
Αντιμέτωπες με το υψηλό κόστος ενέργειας αλλά και τα δομικά προβλήματα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού συνεχίζουν να βρίσκονται οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της βιομηχανίας, το έλλειμμα ανταγωνισμού της ελληνικής βιομηχανίας ως προς τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οφείλεται κύρια στο σημαντικά υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας με το οποίο επιβαρύνεται, γεγονός το οποίο καθιστά την επίτευξη της επιδίωξης της διεύρυνσης και του εκσυγχρονισμού της πιο δύσκολη για τη χώρα μας.
Το βασικό πρόβλημα για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας της χώρας είναι ότι αυτές βρίσκονται εκτεθειμένες στη μεταβλητότητα των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς, καθώς δεν υπάρχουν χρηματοοικονομικά εργαλεία να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο αυτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της βιομηχανίας, σίγουρα δεν αποτελεί λύση η σύναψη συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με παραγωγούς ΑΠΕ, κύρια ΦΒ, (ΡΡΑ). Μάλιστα οι βιομηχανίες κάνουν λόγο για κίνδυνο κανιβαλισμού των τιμών της αγοράς από τη βίαιη εξάπλωση των ΦΒ καθώς ήδη από το 2023 το έσοδο ενός παραγωγού με ΦΒ είναι 25 ευρώ/MWH χαμηλότερο από τη μέση τιμή της αγοράς.
Το γεγονός ότι αποτελεί στόχο της χώρας να μπορέσει να εξάγει την πλεονάζουσα παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τα ΦΒ πείθει ότι οι τιμές στα επόμενα έτη τις ώρες ηλιοφάνειας θα πρέπει να είναι χαμηλότερες, άρα ίσως και κάτω από την τιμή που σήμερα συνάπτονται τα ΡΡΑ.
Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το μηχανισμό επιδότησης της βιομηχανίας για μέρος του κόστους, που προκύπτει από την προσαρμογή της καμπύλης παραγωγής ενός ΦΒ στην καμπύλη λειτουργίας μιας βιομηχανίας (Green Pool), τότε είναι σαφές ότι η λύση των μακροχρόνιων πράσινων ΡΡΑ εμπεριέχει μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, όταν μάλιστα καλύπτει μεγάλο μέρος της κατανάλωσης της εν λόγω βιομηχανίας.
Την ίδια στιγμή η υποχρέωση των ΦΒ να εγκαθιστούν μπαταρία θα αυξήσει το κόστος επένδυσης και κατά συνέπεια το κόστος της παραγόμενης ενέργειας.
Τι ζητάει η βιομηχανία; Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ως ελάχιστη προϋπόθεση για την επιβίωση της να στηριχθεί από την πολιτεία μέσω των μηχανισμών επιδότησης, που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο (Κατευθυντήριες Γραμμές) και εφαρμόζονται ήδη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Μάλιστα τονίζεται ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να εξασφαλίζουν ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τις βιομηχανίες της χώρας, πολλές από αυτές, ατενίζοντας με αβεβαιότητα το άμεσο μέλλον λόγω και της επερχόμενης ύφεσης στην Ευρώπη, να εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της παραγωγής τους.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment