Πέμπτη 4  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Στο στόχαστρο του Ισραήλ νοσοκομεία, ασθενοφόρα, σχολεία – 9.500 νεκροί, 1 εκατ. εκτοπισμένοι

Στο στόχαστρο του Ισραήλ νοσοκομεία, ασθενοφόρα, σχολεία – 9.500 νεκροί, 1 εκατ. εκτοπισμένοι

 Στο στόχαστρο του Ισραήλ νοσοκομεία, ασθενοφόρα, σχολεία – 9.500 νεκροί, 1 εκατ. εκτοπισμένοι
Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των ανελέητων επιθέσεων του στρατού του Ισραήλ σε νοσοκομεία και σχολεία στη Γάζα την Παρασκευή, με τους νεκρούς στη Λωρίδα να ανέρχονται πλέον σε 9.500 εκ των οποίων 3.900 είναι παιδιά.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) καταδίκασε τη στόχευση μιας συνοδείας ασθενοφόρων γεμάτα τραυματίες των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις την Παρασκευή, η οποία σκότωσε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από άλλους 60.


Η PRCS ανέφερε σε ανακοίνωσή της νωρίς το Σάββατο ότι ένα από τα ασθενοφόρα της χτυπήθηκε «από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις» περίπου 2 μέτρα από την είσοδο του νοσοκομείου al-Shifa στην πόλη της Γάζας, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 60 ανθρώπων, ανέφερε η PRCS, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ένα άλλο ασθενοφόρο, που ανήκει στο υπουργείο Υγείας, «στοχοποιήθηκε άμεσα» από πύραυλο περίπου ένα χιλιόμετρο από το νοσοκομείο, προκαλώντας τραυματισμούς και ζημιές, πρόσθεσε.

Η PRCS, μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, πρόσθεσε ότι η εσκεμμένη στόχευση ιατρικών ομάδων συνιστά «σοβαρή παραβίαση των συμβάσεων της Γενεύης, είναι έγκλημα πολέμου».Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-04_144856.jpg

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή σε «ένα ασθενοφόρο που αναγνωρίστηκε από τις δυνάμεις ότι χρησιμοποιούνταν από μια τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς σε κοντινή απόσταση από τη θέση τους στη ζώνη μάχης».

«Αριθμός τρομοκρατών της Χαμάς σκοτώθηκαν στην επίθεση», ανέφερε σχετικά στρατιωτική δήλωση.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Izzat El Reshiq, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί των IDF ήταν «αβάσιμοι».

Σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό, ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του ότι το ασθενοφόρο συνδέεται με τη Χαμάς, αλλά είπε ότι σκόπευε να δώσει πρόσθετες πληροφορίες.

Από 800.000 έως 1 εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε το Σάββατο ότι από 800.000 έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ενώ 350.000-400.000 παραμένουν στα βόρεια του θύλακα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις απαγόρευσης ή κατάσχεσης βοήθειας από τη Χαμάς.

«Στα καύσιμα στις αποθήκες στη Γάζα έχουν πρόσβαση από την UNRWA για φορτηγά βοήθειας, αφαλάτωση και νοσοκομεία στα νότια της Γάζας», σημείωσε.

Επιδρομή και σε σχολείο
Χτύπημα από ισραηλινά πυρά δέχτηκε ακόμα και το σχολείο al-Fakhoora στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, όπου έχουν βρει καταφύγιο πολλοί εκτοπισμένοι. Το σχολείο διευθύνεται από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Το σχολείο Al-Fakhoora είναι το μεγαλύτερο στο βορρά, που βρίσκεται μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια. Δεν έχει δοθεί ακόμα ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, αλλά πολλοί χτυπημένοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να είναι δεκάδες.

 Σοκ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
«Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», ανέφερε o Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς, εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία επειδή το πλήγμα αυτό στόχευε «ασθενείς που απομακρύνονταν για την ασφάλειά τους».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή βομβαρδίστηκαν είτε επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για τις γεννήτριές τους.

Από την Τετάρτη, δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες έχουν περάσει τα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπείται αδιάκοπα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

IDF: Σκοτώσαμε “δεκάδες τρομοκράτες” της Χαμάς
Στο πεδίο των μαχών, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν «δεκάδες τρομοκράτες» καθώς η χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Την προηγούμενη ημέρα, υπήρξαν πολυάριθμες απόπειρες επιθέσεων σε στρατεύματα των IDF (ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων) από σήραγγες και στρατιωτικά συγκροτήματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν οι IDF σήμερα το πρωί.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν επίσης «τρία παρατηρητήρια της Χαμάς» στη βόρεια Γάζα, ενώ πολλοί μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε μάχες.


13:50 Σχεδόν 9.500 νεκροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3.900 παιδιά

Τουλάχιστον 9.488 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 3.900 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

13:20 Ο Μπλίνκεν συναντά ηγέτες και υπουργούς από όλη τη Μέση Ανατολή

Στην Ιορδανία βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν προκειμένου να συναντηθεί με ηγέτες και κορυφαίους υπουργούς κρατών της Μέσης Ανατολής.

Πρώτη στην ατζέντα ήταν μια συζήτηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος, σύμφωνα με το γραφείο του, τόνισε στον Μπλίνκεν τη σημασία της προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν συνάντησε επίσης τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι.

12:00 Έως 1 εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε το Σάββατο ότι από 800.000 έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ενώ 350.000-400.000 παραμένουν στα βόρεια του θύλακα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, είπε ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις απαγόρευσης ή κατάσχεσης βοήθειας από τη Χαμάς.

«Τα καύσιμα στις αποθήκες στη Γάζα έχουν πρόσβαση από την UNRWA για φορτηγά βοήθειας, αφαλάτωση και νοσοκομεία στα νότια της Γάζας», σημείωσε.

11:05 Στόχος πυραυλικής επίθεσης η οικία του ηγέτη της Χαμάς Χανίγιε

Επόμενος στόχος το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς για τις ισραηλινές δυνάμεις. Το μήνυμα αυτό θέλησε να στείλει το Ισραήλ πλήττοντας με πύραυλο την οικία του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Ισμαήλ Χανίγια που βρίσκεται εκτός θύλακα, μένοντας από το 2019 σε Τουρκία και Κατάρ, είναι ο Νο1 στόχος του Ισραήλ μετά την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου.

 Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-04_144932.jpg

10:15 Στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Χανίγιε

Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο κατά της οικίας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε στη Γάζα, ο οποίος βρίσκεται εκτός θύλακα, όπως μετέδωσε σήμερα ο προσκείμενος στη Χαμάς ραδιοφωνικός σταθμός Al-Aqsa Radio.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στο σπίτι μέλη της οικογένειάς του.Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-04_145004.jpg

Ο Χανίγιε βρίσκεται εκτός της Λωρίδας της Γάζας από το 2019, μετακινούμενος μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.

09:12 Διαδοχικές συναντήσεις Μπλίνκεν με υπουργούς κρατών της Μέσης Ανατολής στην Ιορδανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σήμερα στην Ιορδανία για συζητήσεις με εκπροσώπους αραβικών κρατών που αναμένεται να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα πριν από συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και έναν εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Την Παρασκευή η έκκληση του Μπλίνκεν για ανθρωπιστικές παύσεις απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είπε ότι δεν θα υπάρξει διάλειμμα στις επιθέσεις του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι εκεί.

08:40 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι απέτρεψε επιθέσεις από τον Λίβανο

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) απέτρεψαν «τρομοκράτες» που προσπαθούσαν να επιτεθούν από τον Λίβανο, όπως ανέφερε ο στρατός αργά χθες στην εφαρμογή Telegram.

Οι IDF δήλωσαν ότι «τρομοκρατικός πυρήνας προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους προς την περιοχή Κιμπούτς Γιφτάχ στο βόρειο Ισραήλ. Ο τρομοκρατικός πυρήνας επλήγη από τεθωρακισμένο των IDF».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν «τρομοκράτη» ενώ «πλησίαζε την περιοχή των συνόρων από τον Λίβανο κοντά στην κοινότητα Σλόμι». Βίντεο, που συνοδεύει την ανάρτηση, φέρεται να δείχνει τη στιγμή που χτυπήθηκε ο ύποπτος.

08:00 20 νεκροί και πολλοί τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

«Είκοσι μάρτυρες και δεκάδες τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας, μετά τη στοχευμένη επίθεση σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό εκτοπισμένων στην περιοχή Αλ Σαφτάουι, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021