Δευτέρα 27  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Μία γέφυρα «έπνιξε» σπίτια και περιουσίες

Σε δραματική κατάσταση οι κάτοικοι στην περιοχή – Οι φερτές ύλες… «εγκλωβίστηκαν» στη γέφυρα και έσπασε ξανά ο Ξηριάς

Σε απελπιστική κατάσταση που παραπέμπει σε βιβλική καταστροφή βρίσκονται περισσότερες από σαράντα οικογένειες, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται στην περιοχή κοντά στο Ιδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες» στις παρυφές της συνοικίας «Νέο Δέλτα», που χωρίζεται σε δύο διαφορετικούς οικισμούς, κάτω και πάνω από τις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ.

Ο Ξηριάς που έσπασε προκάλεσε όλεθρο. Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε πρόσφατα από την περιφέρεια Θεσσαλίας, αντί να βοηθήσει φαίνεται ότι λειτούργησε αποτρεπτικά ώστε να βρίσκουν δίοδο τα ορμητικά νερά που κατέβαιναν και από το Πήλιο. Το ύψος της γέφυρας χαμηλό, μολονότι σε χείμαρρο, με αποτέλεσμα οι κορμοί δέντρων μαζί με άλλες φερτές ύλες να «φράξουν» το κάτω μέρος της γέφυρας, να μην υπάρχει διέξοδος και το νερό να φεύγει «πνίγοντας», ό,τι έβρισκε μπροστά του.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-12_083122.jpg
Ο δρόμος που οδηγεί στη γέφυρα έχει καταστραφεί ολοσχερώς και οι κάτοικοι προσπαθούν μέσα από τα συντρίμμια… να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους

Σπίτι που βρίσκεται τέρμα Βυζαντίου, ακριβώς απέναντι από τη νέα γέφυρα βρέθηκε κυριολεκτικά στον αέρα και είναι πλέον ακατοίκητο. Διπλανές κατοικίες και θερμοκήπια οικογένειας παραγωγών στη Λαϊκή Αγορά έχουν καταστραφεί, ενώ αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο, παραμένει άγνωστο που θα ξεβραστούν.

«Ζήσαμε έναν εφιάλτη. Το σπίτι μου καταστράφηκε δεν είναι πλέον κατοικήσιμο. Είναι απίστευτο αυτό που έγινε. Την ώρα που τα φαινόμενα λυσσομανούσαν… οι κορμοί των δέντρων και οι φερτές ύλες που είχαν κατακλύσει το ποτάμι στόμωσαν στη γέφυρα και το νερό δεν μπορούσε να φύγει. Δεν είμαι μηχανικός, πιστεύω όμως ότι από τη στιγμή που μία γέφυρα γίνεται μέσα σε χείμαρρο, πρέπει πάντα να υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση μεγάλης θεομηνίας τα νερά να μπορούν να βρούνε διέξοδο και όχι να εγκλωβίζονται», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος, που μαζί με την οικογένειά του έχει πλέον ξεσπιτωθεί.

«Η γέφυρα σταματούσε τις φερτές ύλες και τεράστιες ποσότητες νερού υπερχείλισαν στον δρόμο, έσπασαν το οδόστρωμα και στη συνέχεια πλημμύρισαν τα σπίτια μας και τους μπαξέδες», τόνισαν με τη σειρά του ο Νέστορας Καντόλας και σύζυγός του Αγγέλα, που μαζί με τα άλλα δύο αδέρφια του συζύγου της Απόστολο και Δημήτρη, τόσες μέρες μετά προσπαθούν να επανέλθουν από το σοκ.

«Η εικόνα όπου και να κοιτάξουμε είναι απελπιστική. Οι ζημιές είναι μεγάλες. Μένουμε σε αυτή τη γειτονιά περισσότερα από 45 χρόνια. Έχουν εκδηλωθεί και άλλες φορές κακά καιρικά φαινόμενα, όμως ποτέ δεν καταγράφηκε κάτι τέτοιο. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να μας πούνε γιατί δεν λειτούργησε ο Ξηριάς όπως θα έπρεπε. Γίνονται και ξαναγίνονται έργα και τώρα που χρειάστηκε να είναι λειτουργικά, πλημμύρισε ο τόπος….», σημείωσε με πίκρα η κ. Αγγέλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η επίμαχη γέφυρα… ουσιαστικά πλέον δεν είναι λειτουργική. Επιπροσθέτως πλέον ο δρόμος που ουσιαστικά αποτελούσε την είσοδο στη πόλη της Νέας Ιωνίας από την οδό Λαρίσης, στο ύψος του ιδρύματος «Ασπρες Πεταλούδες» πλέον δεν υφίσταται. Έχει κοπεί σε πολλά σημεία, μολονότι είχε ασφαλτοστρωθεί και διαπλατυνθεί στο πλαίσιο κατασκευής της γέφυρας.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-12_083154.jpg

Απελπισία… μέσα στις λάσπες

Ο κάτω οικισμός που ξεκινάει από το τέρμα της οδού Βυζαντίου και συνεχίζεται στην οδό Βενέζη έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Τα περισσότερα σπίτια έχουν πλημμυρίσει, το βιος ανθρώπων βιοπαλαιστών έχει χαθεί. Επιπλα, οικοσυσκευές, αυτοκίνητα έχουν «βυθιστεί» στο νερό, που επί 48 ώρες έπεφτε ασταμάτητα στην περιοχή.

Πολλά σπίτια δεν είναι πλέον κατοικήσιμα. Οι ιδιοκτήτες τους φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια. Για νερό ούτε συζήτηση, ενώ ακόμη και το ρεύμα «έρχεται» και «φεύγει» με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικά ακόμη και νοικοκυριά, που «γλύτωσαν» τη μανία των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Η γειτονιά μας δεν υπάρχει πια. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα κάνουμε να συνέλθουμε. Οι ζημιές είναι πολλές. Οσες αποζημιώσεις και να δώσουν, το βιος μίας ζωής που δημιουργήσαμε με κόπο και πολύ προσπάθεια δεν αντικαθίσταται», θα επισημάνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Ρίζος, που διαμένει στην περιοχή.

Μάνα με το παιδί της ανέβηκε στην ταράτσα

Οι πληγέντες είναι απελπισμένοι. Τις δύσκολες ώρες όπως λένε, κανείς από τις αρχές δεν ήταν στο πλευρό τους. Μόνο οι εθελοντές. Η Ράνια Καρανικόλα, που διατέλεσε για χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Αναπηρία και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, για να προστατεύσει την κόρη της Στέλλα που αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας, ανέβηκε στην ταράτσα.

«Εβλεπα το νερό να παρασύρει τα πάντα γύρω μου και το μόνο που σκέφτηκα είναι να σώσω τη Στέλλα μου», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Τόσες μέρες μετά και ακόμη δεν μπορεί να ξεπεράσει το σοκ. Το μόνο που την παρηγορεί είναι ότι στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκε ο Βασίλης Ηλιόπουλος από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων. Μετέβη στην οδό Βυζαντίου και απεγκλώβισε τη Στέλλα από την ταράτσα.

Σε δημόσια ανάρτησή της, η κ. Καρανικόλα ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Ηλιόπουλο, όπως και όλους όσοι επικοινώνησαν μαζί της για να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή της.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-12_083215.jpg

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-12_083104.jpg



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021