Παρασκευή 17  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Ο πραγματικός ακρωτηριασμός του Έβρου – Χάθηκε η Δαδιά, κάηκε το μέλλον μιας γενιάςα

Ο πραγματικός ακρωτηριασμός του Έβρου – Χάθηκε η Δαδιά, κάηκε το μέλλον μιας γενιάςα

Όταν ακρωτηριάζεται μία περιοχή που λόγω της θέσης της είναι απολύτως απαραίτητο να ευδοκιμεί, τότε είναι απαραίτητο ένα εσωτερικό σχέδιο τύπου Μάρσαλ
Κοντεύουν το 1.000.000 (ολογράφως, ένα εκατομμύριο) τα στρέμματα που έγιναν στάχτη στον Έβρο μέσα σε 16 μέρες. Τόσα μερόνυχτα καίει. Ασύλληπτο το μέγεθος της καταστροφής. Κι αυτό που κάθε φορά λέμε, όταν βλέπουμε τέτοιες εικόνες, αυτό το «εικόνες βιβλικής καταστροφής», στην περίπτωση της φωτιάς του Έβρου είναι απολύτως ξεκάθαρο κι απόλυτο: είναι πραγματικά μια βιβλική καταστροφή. 
Τα πρώτα 24ωρα της φωτιάς στον Έβρο στο παρά πέντε, μεταξύ άλλων, γλύτωσε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Μετά πέρασε από δεκάδες χωριά και οικισμούς, το «112» χτυπούσε κάθε τρεις και λίγο, διώχνοντας από τις εστίες τους χιλιάδες ανθρώπους γιατί τα χωριά τους γίνονταν εστίες… Δυστυχώς οι πρόσφυγες / μετανάστες που βρέθηκαν στη ζώνη της φωτιάς δεν τα κατάφεραν… 
Όλα αυτά μέσα στις δύο εβδομάδες. Σε αυτές έγινε και «εξαγωγή» της φωτιάς στη Ροδόπη, όπου πλήρωσαν τη ζημιά χωριά νότια της Μαρώνειας εκτός των μετώπων στον Πολυάνθο και τον Ιάσμο. Εκεί στα τελευταία είχαμε άλλα μέτωπα.
Η πυρκαγιά αυτή στον Έβρο είναι κάτι διαφορετικό. Οι ειδικοί την κατατάσσουν στις mega-πυρκαγιές. 
Το ένα και μοναδικό ερώτημα που μπαίνει είναι το αφελές: πώς από τα χαμηλά του Έβρου -βλ. περιοχές Μάκρης, Χιλής κ.τ.λ.- φτάσαμε η φωτιά να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα και να τα κάνει στάχτη. Πώς φτάσαμε στη Δαδιά, που μόλις πέρσι θρηνούσαμε για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, πώς φτάσαμε ακόμη και στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και μιλάμε τώρα για στάχτες. Αυτό είναι ασύλληπτο. Κάναμε ρεκόρ καταστροφής στην ΕΕ με την έκταση των καμένων στον Έβρο, το είδαμε κι αυτό. 
Από τις 1.274 λέξεις του χτεσινού σοσιαλμιντιακού απολογισμού έργου που έκανε ο πρωθυπουργός, οι 48 είχαν αναφορά στον Έβρο, καθώς όπως είπε, αναλυτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή. Αλήθεια, οι παρακάτω λέξεις μάς δείχνουν τα μελλούμενα στον Έβρο; Αυτή θα είναι η διαδρομή; Όπως έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στο facebook, “θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με τις πρωτοβουλίες που ανακοινώσαμε θα εξασφαλίσουμε καλύτερη άμυνα για το αύριο, ταχεία καταβολή αποζημιώσεων και γρήγορη αποκατάσταση των τόπων που χτυπήθηκαν, ειδικά του Έβρου, στα πρότυπα της παρέμβασης που κάναμε -πιστεύω με αρκετή επιτυχία- στην Εύβοια”.
Με όλον τον σεβασμό στον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό, θα έλεγα πως δεν φτάνουν αυτά. Τέλος. Από όλα αυτά που έγιναν, μας ικανοποιούν αυτές οι διαβεβαιώσεις;
Εξαφανίστηκε ένας νομός – ο δορυφόρος μας τα έδειξε όλα, όπως κι οι μοναδικές εικόνες από drone και τη φωτογραφική μηχανή του βραβευμένου μας από την ΕΣΗΕΜ-Θ Σάκη Γιούμπαση – κι εμείς θα μιλάμε για την επόμενη μέρα με ποιες συνταγές;
 Όταν, βλέπαμε και τις άλλες πυρκαγιές στα υπόλοιπα μέρη της χώρας ο πόνος ήταν μεγάλος. Αλίμονο, το ίδιο και στη Ρόδο, το ίδιο και στην Πάρνηθα κι ακόμη περισσότερο στην Εύβοια. Ούτε ένα δάκρυ λιγότερο. Ο πόνος το ίδιο μεγάλος.
Εδώ όμως στον Έβρο υπάρχουν τρεις πολύ συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες κι εκτιμώ πως μέχρι στιγμής τσουβαλιάζονται στο ίδιο δόγμα: γλυτώσαμε ανθρώπινες ζωές, με εξαίρεση τους πρόσφυγες/μετανάστες, θα δοθούν αποζημιώσεις -ξέρετε πώς και πότε- και πάμε παρακάτω. Οι τρεις ιδιαιτερότητες του Έβρου είναι πως χάσαμε έναν μοναδικό εθνικό -ευρωπαϊκό δρυμό -ξεχάστε γύπες και τα υπόλοιπα, καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες, περιουσίες, παραγωγές, μελισσοκομεία ολόκληρα, και κάηκαν επιχειρήσεις και σπίτια. Προσέξτε όμως την σούπερ ιδιαιτερότητα: όλα αυτά στον ακριτικό Έβρο που φυλά τα σύνορα, που χάνει χρόνια τώρα γενιές και γενιές νέων ανθρώπων, που δεν έχουν δουλειά, στον Έβρο που δημογραφικά ξέρουμε πολύ καλά πως βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.
Αυτά όλα τα ζητήματα πιστεύετε πως θα λυθούν με λύσεις τύπου Εύβοιας, δηλ. με το… evros pass και κάτι απαλλαγές της σειράς «μειώνω ΦΠΑ, βγάζω και κάποια δικαιώματα παραπάνω στον κοινωνικό τουρισμό» και σωθήκαμε; Όχι, εδώ δεν πάει έτσι το πράγμα. 
Εδώ θα πρέπει να το δει διαφορετικά η κυβέρνηση. Όταν ακρωτηριάζεται μια τέτοια περιοχή που λόγω της θέσης της είναι απολύτως απαραίτητο να ευδοκιμεί, τα μέτρα πρέπει να είναι ακριβή, άμεσα, προσηλωμένα στο αύριο. Εάν θα πρέπει να μιλάμε με οικονομικούς όρους, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο εξής: δημιουργούμε συνθήκες νέου εσωτερικού σχεδίου τύπου Μάρσαλ, πέφτουμε με τα μούτρα στη δουλειά και τον έλεγχο και επανασχεδιάζουμε κομμάτια του Σχεδίου Ανάκαμψης για να ανακάμψει πραγματικά ο Έβρος. Ίσως και να χρειάζεται μια ειδική γραμματεία ή ακόμη κι ένα ειδικό υπουργείο που θα στοχεύσει ξανά στην ανόρθωση της περιοχής. Που θα δώσει πυξίδα σε έναν νέο ή νέα που ζει στην περιοχή, ώστε να πει, όταν φύγει η στάχτη από τα μάτια του, πως ναι, μένω σε αυτόν τον τόπο γιατί μπορώ να δουλέψω, μπορώ να καλλιεργήσω, μπορώ να φτιάξω οικογένεια, μπορώ στο τέλος της γραφής να συνεχίσω την παράδοση των παππούδων μου.

https://www.voria.gr/article/o-pragmatikos-akrotiriasmos-toy-ebroy-hathike-i-dadia-kaike-mellon-mias-genias

 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021