Τρίτη 14  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Εορδαία - Ημέρα μνήμης

Εορδαία - Ημέρα μνήμης

Την μνήμη των 6 δολοφονημένων στελεχών της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ τίμησαν το Παραρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η Τ.Ε. Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ, το πρωί του Σαββάτου 5 Αυγούστου στο μνημείο της Λαϊκής Αγοράς στην Πτολεμαΐδας.

80 χρόνια πριν, στις 5 Αυγούστου 1943 δοσίλογοι, συνεργάτες των Γερμανών, μέλη της προδοτικής οργάνωσης ΠΑΟ, κύκλωσαν την ομάδα των 6 αγωνιστών που βρίσκονταν στην θέση Κουρί (κοντά στο πρώην ξενοδοχείο Πτολεμαίος) και τους δολοφόνησαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Οι 6 αγωνιστές ήταν οι:

Έλλη Δημητριάδου, ετών 20

Δημήτρης Θεοδωρίδης, ετών 29

Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, ετών 30

Κων/νος Καραμπίνης ετών 28

Δημήτριος Παπαδόπουλος, ετών 25

Ευστράτιος Ταζούδης, ετών 31

Οι αγωνιστές είχαν δημιουργήσει γιάφκα στην περιοχή αυτή, μαζευόταν κρυφά και αποδελτίωναν τις ειδήσεις από τα πολεμικά μέτωπα με ένα αποσφραγισμένο ραδιόφωνο, γράφοντας προκηρύξεις και διαδίδοντας τα νέα στο σκλαβωμένο λαό. Αυτή τους η δράση δεν είχε περάσει απαρατήρητη από τους κατακτητές που ήθελαν με κάθε τρόπο να χτυπηθεί η οργάνωση. Οι «Έλληνες» συνεργάτες τους πρόθυμοι έφεραν σε πέρας την βρώμικη αποστολή.

Ομιλία για το ιστορικό της ημέρας έβγαλε ο γραμματέας του Παραρτήματος Εορδαίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Δημήτρης Σιδηρόπουλος, ενώ ο Νίκος Γεωργακόπουλος, γραμματέας της Τ.Ε. Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα σύγχρονα μηνύματα που στέλνουν οι αγώνες και οι θυσίες της γενιάς της ΕΑΜικης Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Γεωργακόπουλου.

«80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την δολοφονία των 6 στελεχών του ΚΚΕ στις 5 Αυγούστου του 1943 στη θέση Κουρί από τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.

80 χρόνια και είμαστε εδώ, όπως κάθε φορά, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στους συντρόφους μας που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά.

Είμαστε εδώ ενάντια στη λήθη και στην παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από επώνυμους και ανώνυμους κύκλους, που προσπαθούν να εξισώσουν το θύτη με το θύμα, να δικαιολογήσουν τη βαρβαρότητα των κατακτητών, την προδοσία των δοσιλόγων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σάλπισε την αντίσταση ενάντια στον τριπλό εισβολέα, τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους φασίστες. Με την επιστολή του από την φυλακή που βρισκόταν σιδηροδέσμιος ο γ.γ. του Κόμματος Νίκος Ζαχαριάδης κάλεσε το λαό σε ξεσηκωμό:

«Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα.»

Σε αυτό το κάλεσμα χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος ανταποκρίθηκαν από όπου κι αν βρισκόταν. Είτε στη βαθιά παρανομία, είτε στις φυλακές και τις εξορίες που τους είχε παραδώσει η δικτατορία του Μεταξά, είτε πιάνοντας το όπλο στο βουνό μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

Χάρις την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, με τους μεγαλειώδεις αγώνες που οργάνωσε στην περίοδο της κατοχής, ούτε ένας Έλληνας δεν στάλθηκε για εργάτης στα εργοστάσια της Γερμανίας, ούτε ένας Έλληνας δεν επιστρατεύτηκε για να πολεμήσει στο πλευρό των ναζί. Με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια του ΕΑΜ το 1943 σώθηκε η Θεσσαλονίκη από τον Βουλγάρικο επεκτατισμό.

Η απελευθέρωση της πατρίδας μας ήταν έργο του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε κάτω από την συντριπτική πίεση του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια που απειλούσε με εγκλωβισμό τις ναζιστικές δυνάμεις στην χώρα μας. Αυτή τη μεγάλη αλήθεια προσπαθούν να συγκαλύψουν παλιοί και νέοι ιστορικοί υπηρέτες της αστικής τάξης που αναμασούν μια σειρά ιδεολογήματα. Καλλιεργούν την ηττοπάθεια, τον ραγιαδισμό, την μοιρολατρία.

Έφτασαν να λένε ότι κακώς πολέμησε η Ελλάδα ακόμα και στις 28 Οκτώβρη ενάντια στην Ιταλία, ότι έτσι κι αλλιώς θα ηττούνταν οπότε κακώς έγιναν όλες αυτές οι θυσίες.

Καλλιεργούν την αθλιότητα ότι η αντίσταση ενάντια στους κατακτητές ήταν τυχοδιωκτισμός αφού προκαλούσε αντίποινα και γινόταν εσκεμμένα από το ΚΚΕ. Σε αυτή μάλιστα την λογική τον πρώτο ρόλο έχει ο Μαραντζίδης που ανέλαβε την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Πρωτοστατούν στην εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού, δεν διστάζουν να ταυτίζουν τον ηρωικό κόκκινο στρατό που απελευθέρωσε την Ευρώπη από τους χιτλερικούς με τις ορδές των Ες-Ες.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει αυτή η παραχάραξη της αλήθειας. Δίνουμε μάχη απέναντι στον ιστορικό αναθεωρητισμό και τη συκοφαντία. Το χρωστάμε στις νέες γενιές αλλά και σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στην λαϊκή πάλη.

Δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο τους, ότι δεν πρόκειται ποτέ να προδώσουμε τη θυσία τους, για να ξημερώσουν τελικά οι καλύτερες μέρες για τη χώρα και τον λαό μας που πόθησαν κι εκείνοι.

Το αίμα που πότισε εκείνη τη μέρα τον κάμπο της Εορδαίας, οι 6 άοπλοι σύντροφοι μας που πέσανε από τα άνανδρα χέρια των δοσιλόγων, αποτέλεσαν μόνο μια στιγμή στην μακρόχρονη πορεία αγώνων και θυσιών

Ήταν μια ακόμα μάχη ανάμεσα σε δύο κόσμους που τους χωρίζει άβυσσος. Μια μάχη ανάμεσα στην πραγματική πρόοδο και την οπισθοδρόμηση.

Μέσα από τέτοιες ηρωικές στιγμές, έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη και συνείδηση του λαού μας η έννοια της προόδου, δηλαδή της αταλάντευτης ανυποχώρητης πάλης, ακόμα και κόντρα στον πιο δύσκολο συσχετισμό δυνάμεων που όμως πάντα αποδεικνύει πως το αδύνατο, μπορεί να γίνει δυνατό και να νικήσει!

Αυτή είναι η πρόοδος που γνωρίζει ο λαός μας, οι ανοιχτόμυαλοι, προοδευτικοί, αριστεροί άνθρωποι.

Γι’ αυτό και οργίζονται όταν ακούν κάποιους να βρωμίζουν την λέξη «πρόοδο», βάζοντάς την μαζί με την ΕΕ των Υπερμνημονίων, μαζί με έννοιες όπως “μεταρρυθμίσεις”, “ανάπτυξη”, “επενδύσεις”, “κερδοφορία”, όλες μα όλες, ταυτισμένες με την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζομένων, του λαού.

Ναι, οι τίμιοι άνθρωποι εξοργίζονται, όταν ακόμα και σήμερα, ορισμένοι τυχοδιώκτες, δήθεν προοδευτικοί, τολμούν να βάζουν τη σημαία του αγώνα, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, δίπλα στη αιματοβαμμένη σημαία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δεν επιτρέπεται κανένας να μαγαρίζει τις αξίες, τις έννοιες, τα σύμβολα και τις σημαίες, για τις οποίες θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι αγωνιστές.

Εμείς δεν κρατάμε μόνο κάποια γαρύφαλλα μπροστά στις κάμερες. Μαζί με αυτά, κρατάμε κυρίως τις σημαίες του αγώνα, της πάλης. Αυτές τις σημαίες εμείς τις κρατάμε ψηλά και συνεχίζουμε.

Πάντως η στόχευση είναι ίδια: Να απαρνηθούμε τις αξίες, την ιδεολογία μας, τον κόσμο του μόχθου που εκφράζουμε. Για να βρεθεί αδύναμος ο λαός, το κίνημά του, να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι, να σταθεί όρθιος και να βαδίσει στο δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ. Και επειδή τα έχουν βρει σκούρα μαζί μας, έχουν το θράσος να μας λένε, ότι έχουμε βολευτεί στην άνεση της αντιπολίτευσης.

Σε ποιον τα λένε αυτά; Στους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές που αντιμετωπίζουν απολύσεις, τρομοκρατία, δικαστήρια για τη δράση τους;

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

φίλες και φίλοι,

Οι αγώνες του χτες αποτελούν οδηγό και έμπνευση για να φέρει στο προσκήνιο ο εργαζόμενος λαός την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, να παλέψει για τον πλούτο που παράγει και τον κλέβουν μια χούφτα παράσιτα.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, βιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο, την επίθεση των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων στη ζωή τους και στα εργατικά δικαιώματα.

Στις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, να μπορούν να βγάλουν ακόμα περισσότερα συμπεράσματα για την πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή του καπιταλιστικού κέρδους. Των μονόδρομων που οδηγούν σε νέα βάσανα τον λαό μας το αμέσως επόμενο διάστημα, για να πιαστούν οι διάφοροι αντιλαϊκοί στόχοι του κεφαλαίου.

Είναι αυτοί οι μονόδρομοι, αυτές οι επιλογές που:

  • αφήνουν απροστάτευτη την υγεία του λαού
  • που αφήνουν τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στους επαγγελματικούς κινδύνους
  • που συμπιέζουν το λαϊκό εισόδημα και
  • μετατρέπουν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σε επιδόματα, pass και vouchers
  • είναι αυτές οι επιλογές που γκρεμίζουν τις δυνατότητες να καλύπτουμε αξιοπρεπώς τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και οι απεργίες του προηγούμενου διαστήματος, η σημαντική εκλογική άνοδος του ΚΚΕ σε ψήφους και ποσοστά πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή της Εορδαίας, καταγράφει μια δυναμική που δεν πρέπει να κοπάσει. Αντιθέτως, πρέπει να δυναμώσει, να απλωθεί και να γίνει οργανωμένο ρεύμα διεκδίκησης. Και ώθηση σε αυτό μπορεί να δοθεί με ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης παντού, σε δήμους και σε περιφέρειες, να εκλέξουμε κομμουνιστές δημάρχους, περιφερειάρχες, περισσότερους συμβούλους αγωνιστές στο πλάι του λαού.

Με τη σημερινή εκδήλωση και κυρίως με την καθημερινή και ακούραστη δράση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κρατάμε γερά το νήμα που μας ενώνει με όσους θυσιάστηκαν, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.»



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021