Τρίτη 21  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Θανατηφόρες εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας - «Ώρα μηδέν» για τα σιτηρά

Η γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία και θεωρείται μέρος οδού-κλειδιού για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, υπέστη ζημιά εξαιτίας «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο γονείς και να τραυματιστεί σοβαρά η κόρη τους - επέβαιναν όλοι τους σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο - ανακοίνωσαν ρώσοι αξιωματούχοι.

Το κορίτσι που τραυματίστηκε εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στη ρωσική πόλη Τεμριούκ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο αντιπροσώπους της δομής υγείας.

 Το τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας από το οποίο διέρχονται αυτοκίνητα και συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία έχει υποστεί ζημιά, μεταδίδει το TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Μεταφορών. Η ζημιά εντοπίζεται σε σημείο που βρίσκεται πλησιέστερα στη χερσόνησο, διευκρίνισε το  ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Παράλληλα, το TASS, επικαλούμενο οργανισμό της περιοχής, ανέφερε πως η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών μέσω της υποδομής «ανεστάλη προσωρινά».

Νωρίτερα, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της χερσονήσου της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, παρότρυνε μέσω Telegram τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής να αποφύγουν να μετακινηθούν μέσω της γέφυρας που τη συνδέει με τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ. Έκανε κι εκείνος λόγο για κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στην υποδομή, χωρίς να δώσει καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.

Ο κ. Αξιόνοφ ανέφερε αργότερα πως τα δρομολόγια των τρένων αναμένεται να ξαναρχίσουν περί τις 09:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πρόκειται να δημοσιοποιήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης».

Κατά πληροφορίες ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, για παράδειγμα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Kyiv Independent και νωρίτερα τηλεγράφημα του πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine, έγιναν τουλάχιστον δύο «εκρήξεις» πάνω στη γέφυρα.Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-07-17_094649.jpg

Η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το αιματηρό συμβάν, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον διορισμένο από τη Ρωσία πρόεδρο του κοινοβουλίου της Κριμαίας, ο οποίος δήλωσε ότι η γέφυρα δέχθηκε επίθεση από το, όπως το χαρακτήρισε, «τρομοκρατικό καθεστώς» της Ουκρανίας και ότι το σιδηροδρομικό τμήμα της γέφυρας δεν υπέστη ζημιές.

Σύμφωνα πάντως με την ουκρανική πλευρά, το συμβάν θα μπορούσε να είναι προβοκατόρικη ενέργεια από πλευράς Μόσχας, έκρινε η Νατάλια Χουμένιουκ.

«Τέτοιες προβοκάτσιες, που οι αρχές κατοχής της Κριμαίας ανακοινώνουν αμέσως, πολύ μεγαλόφωνα, είναι συνηθισμένος τρόπος τους και της επιτιθέμενης χώρας για να επιλύονται προβλήματα», δήλωσε η Νατάλια Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της διοίκησης νότιας περιφέρειας των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στο ουκρανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rada.

 

Τι γίνεται με τη συμφωνία περί σιτηρών

Στο μεταξύ, η συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία που κλείστηκε με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ το καλοκαίρι του 2022 και επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, δεν ανανεώθηκε ως χθες Κυριακή, όμως «όλα είναι πιθανά», μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο δυο πηγές του στα Ηνωμένα Έθνη που δεν κατονομάζουν.

«Αναμένουμε τη θέση της Μόσχας, όλα είναι πιθανά», είπε η μια από τις πηγές.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα τερματίσει τη συμφωνία –η ισχύς της τυπικά εκπνέει σήμερα–, διότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά της για τους όρους εξαγωγής των ρωσικών σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ιδίως λιπασμάτων, από τη Δύση.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021