Δευτέρα 20  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πρόεδρος Κοινότητος Βιλίων: «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της..

Πρόεδρος Κοινότητος Βιλίων: «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της..

Θρίλερ με το πύρινο μέτωπο στα Βίλια
Στο έλεος της πυρκαγιάς ο οικισμός, παρά τους ασθενείς ανέμους ● Φόβος μην προχωρήσει η φωτιά προς τον Κιθαιρώνα ● Πρόεδρος κοινότητας Βιλίων: «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της...» ● Στάχτη πάνω από 80.000 στρέμματα και τεράστια οικολογική καταστροφή.
Ακολουθήστε μας στο Google news 
Επί τρεις ημέρες η φωτιά στα Βίλια Αττικής συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί από τις δυνάμεις κατάσβεσης. Πύρινα μέτωπα έχουν κυκλώσει τον οικισμό των Βιλίων, ορισμένα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ υπάρχει ανησυχία να μην περάσει η φωτιά τον περιφερειακό δρόμο και προχωρήσει προς τον Κιθαιρώνα. 
 Τοπικοί άρχοντες δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «ανικανότητα» αλλά και για μεγάλη καταστροφή, τη στιγμή που το πευκοδάσος αλλά και οι κοντινοί οικισμοί βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος της πυρκαγιάς, παρά τους ασθενείς ανέμους.
 Οι τελευταίες εξελίξεις
 
► Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση για τους κατοίκους στα Βίλια: χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πλέον στον οικισμό, εξαιτίας έκρηξης μετασχηματιστή χαμηλής τάσης.
 ► Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας, επιβεβαίωσε πως υπήρξαν καταστροφές σε σπίτια στα Βίλια, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
 ► Σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Ασθενείς οι άνεμοι στην περιοχή. 
 ► Πρόβλημα στον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης καταλόγισε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, αναφερόμενος στο τι πήγε στραβά με τα πύρινα μέτωπα στα Βίλια Αττικής. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοσμόπουλος τόνισε πως η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου, αν και υπάρχει άπνοια, ενώ έχει υγρασία τα βράδια και χαμηλές θερμοκρασίες.
 ► Άλλα δύο σπίτια στα Βίλια τυλίχθηκαν στις φλόγες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, προσθέτοντας ότι ένα πύρινο μέτωπο κινείται προς τον προφήτη Ηλία. Όπως τόνισε, μέσα στον οικισμό η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.
 ► Έντονη κινητοποίηση πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων που προσπαθούν να στήσουν αντιπυρικές ζώνες, προτού σταματήσουν τα εναέρια μέσα να πετάνε, με τη νύχτα να αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη.
 
 
► Ο Δημήτρης Σπαθής, πρώην διευθυντής Δασών Δ. Αττικής, δήλωσε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ πως οι δασικοί δρόμοι είναι επαρκέστατοι, αλλά δεν μπήκε μέσα ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Σημείωσε επίσης ότι η συντήρηση των δρόμων αυτών είναι αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία «δεν είχε ούτε ένα ευρώ». Όπως τόνισε, «παρότι το δίκτυο δεν έχει συντηρηθεί, τα πυροσβεστικά θα μπορούσαν να μπουν, αλλά η Πυροσβεστική δεν μπαίνει σε δασικό δρόμο... Παράδειγμα, χθες η φωτιά σταμάτησε προς Πόρτο Γερμενό, αλλά μέσα στο ρέμα είχε "καύτρες" με κίνδυνο αναζωπύρωσης... Δεν πήγαινε η πυροσβεστική. Τελικώς πήγαν τρεις Πολωνοί με τους φακούς τους και τις έσβησαν». Σημείωσε επίσης ότι τα αεροσκάφη είναι για να καταλαγιάσουν τη φωτιά και μετά τα επίγεια πρέπει να τη σβήσουν και να την φυλάξουν, ενώ τόνισε πως «η εκκένωση των οικισμών είναι λάθος». 
 ► Για αρκετές αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, που σημείωσε πως πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να μην περάσει η φωτιά τον περιφερειακό δρόμο και προχωρήσει προς τον Κιθαιρώνα. Έκανε έκκληση για εναέρια μέσα, καθώς -όπως τόνισε- «το βράδυ θα είναι δραματικό».
 ► Τη στιγμή που οι φλόγες είναι δίπλα στα σπίτια, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε πως «ζητήσαμε να γίνει εκκένωση, όμως η πυροσβεστική απάντησε ότι δεν χρειάζεται». Πρόσθεσε ότι αστυνομικοί πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στα σπίτια που είναι κοντά στη φωτιά, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες τους να απομακρυνθούν.
 ► Για «ανικανότητα» και για «αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής» έκανε λόγο ο δήμαρχος Βιλίων, Χρήστος Στάθης. Μίλησε επίσης για «παθογένεια πολλών ετών», κάνοντας έκκληση να έρθουν προς συνδρομή όλα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.
 ► Δραματικές ώρες για τους κατοίκους που έχουν μείνει στον οικισμό των Βιλίων, οι οποίοι με λάστιχα βρέχουν τις αυλές τους, ενώ βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν. 
 ► Λευτέρης Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στην ΕΡΤ: « Πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η φωτιά. Οι φλόγες είναι τεράστιες. Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Η φωτιά είναι σχεδόν μέσα στα σπίτια».
 ► Ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, μίλησε για «καταστροφή», σχολιάζοντας στην τηλεόραση του Open με καυστικό τρόπο: «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της... Τίποτα άλλο».
 ► Στις φλόγες παραδόθηκε ένα λυόμενο κτίσμα. 
 ► Με δραματικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η φωτιά θα σταματήσει όταν δεν θα έχει κάτι άλλο να κάψει».
 ► Άλλαξε ξανά η κατεύθυνση του ανέμου, το μέτωπο έξω από τα Βίλια αναζωπυρώθηκε και οι φλόγες επέστρεψαν γύρω από τον οικισμό. Πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια οι φλόγες.
 ► Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.
 ► Η αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου το μεσημέρι έστρεψε τις φλόγες προς τον οικισμό των Βιλίων, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική που προσπαθεί επί τρεις ημέρες να θέσει υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο χωρίς αποτέλεσμα. Η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια στα Βίλια και υπήρξε εισήγηση για εκκένωση. Οι κάτοικοι έκαναν εκκλήσεις για άμεση αποστολή εναέριων μέσων κατάσβεσης, καθώς υπήρχαν φόβοι πως αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα το μέτωπο, θα καούν σπίτια. Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές αλλά και κάτοικοι έδωσαν σκληρή μάχη και κατάφεραν προσωρινά να αποκρούσουν το πύρινο μέτωπο που είχε πλησιάσει απειλητικά τον οικισμό.
 
 ► Σύμφωνα με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το πύρινο μέτωπο καίει πυκνό δάσος και ανησυχεί ιδιαίετρα το μέτωπο στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Στο μεταξύ, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πριν τη δύση του ηλίου.
 
► Επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.
 
► Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 ελικόπτερα και και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021